K-Beauty

Dél-Korea igazi melegágya a szépségipari újításoknak. Csúcstechnológia és innováció jellemzi, fő mozgatórugója a makulátlan, ragyogó bőr és a természetesség, amely soklépcsős bőrápolási rutinon alapul.

Koreában a bőrápolást nagyon komolyan veszik a nők, nem ritkán napi 40 percet töltenek az ezzel járó 10 lépéses szeánsszal. Ráadásul a tudatos bőrápolást nem 30 évesen, hanem már tinédzser korban elkezdik, és nagy hangsúlyt fektetnek a napsugárzás elleni védelemre. Nemcsak nyáron, hanem egész évben, minden egyes nap használnak fényvédőt és/vagy fényvédővel ellátott krémet.

A koreaiak arcmosási szabálya egyszerű, de szigorú: ha reggel 30 percet szántál arra, hogy kisminkeld magad, akkor este ugyanennyi időt tölts a lemosással is.

 

És akkor lássuk a 10 lépéses k-beauty rutint

 

1. A szemsmink eltávolítása

Az arc teljes lemosása előtt áztassuk le a szem- és szájsminket, kerüljük a dörzsölő, durva mozdulatokat

 

2. Arclemosás

Körkörös, masszírozó mozdulatokkal távolítsuk el az arcunkról a sminket, mert ettől beindul az arc vérkeringése, és ez ragyogóbbá teszi a bőrt. A koreai termékek közt sok olajos, balzsamos állagú lemosót találunk, amelyek kifejezetten alkalmasak a masszázshoz, de a zsírosabb bőrűeknek jó választás lehet a habzó formula is.

 

3. Hámlasztás

Ez a lépéstől a bőr szó szerint megújul, és rendkívül puha lesz. A hámlasztáson kívül a koreaiak a fizikai bőrradírokért is rajonganak, ezen belül is azokért, amelyekben természetes eredetű dörzsszemcsék (pl. cukor) vannak.

 

4. Frissítő, tonizáló termékek

Elterjedt nézet, hogy a tonik leginkább a sminkmaradványok eltávolítását segíti. Ám Koreában a nyugtató, gyulladáscsökkentő összetevőkben gazdag tonik azért felel, hogy felfrissítse a bőrt, helyreállítsa a pH értékét és előkészítse a következő arcápolási termékek felvitelét.

5. Esszenciák

Az esszenciák közös jellemzője, hogy már-már vízszerű az állaguk, könnyen felszívódnak, és azonnali, látványos eredményt nyújtanak.

 

6. Ampullák

A főként pipettás kiszerelésű ampullák a szérumok megfelelői, melyek különféle bőrproblémákra fókuszálnak. A legtöbb ampulla elsősorban a bőröregedést lassítja, vagy segít a folthalványításban, de vannak például pattanásos bőrre szánt változatok is. Népszerű hatóanyaguk a C-vitamin.

 

7. Fátyolmaszkok

Rendkívül népszerűek Koreában az arcmaszkok, de azokon belül is az ún. fátyolmaszkok. Általában hetente kétszer használják őket, de ha száraznak, problémásnak érzik a bőrüket, akkor többször is.

 

8. Szemkörnyék ápolók

Nem keverendő össze a szemránckrémekkel! Koreában a szemkörnyék ápolása is a megelőzés része, és nem az első szarkalábak kialakulása utáni lépés.

 

9. Hidratáló krémek (emulziók)

A koreai nők szerint a bőr hidratálása az egyik legfontosabb dolog a fiatalos bőr megtartásáért. A krémeket finoman tapogató mozdulatokkal szokták felvinni. Népszerű összetevő az aloe vera és a hialuronsav.

 

10. Éjszakai krémek

Ha végigmentünk az előző lépéseken, akkor mostanra már csillog a bőrünk. Ám a koreai nők nem állnak meg itt. Az éjszakai krémek ugyanis segítenek megtartani a bőr nedvességtartalmát és alvás közben feltöltik a bőrt. Lehet maszkot is használni éjszakára, amelyet reggel távolítanak el.

A koreai nők rengeteg energiát szánnak bőrük ápolására. Ha nekünk kevesebb időnk van, de szeretnénk élvezni a fenti eljárás előnyeit, akkor legalább öt lépést tartsunk be. Ez pedig az arctisztítás, a tonizálás, az esszencia vagy szérum használata, a szemkörnyék ápolása és a hidratálás vagy az alvómaszk felvitele a bőrünkre. És ami még elengedhetetlen: a fényvédelem télen és nyáron egyaránt.