A nőgyógyászati jellegű problémák nemcsak a felnőttek életét keseríthetik meg, hanem a gyerekekét is. A gyermeknőgyógyászat feladata, hogy felülkerekedjen a nőgyógyászati megbetegedés tünetein és feltárja az okokat. A panaszok kezelése mellett igen fontos szerephez jut a gyermeknőgyógyászat területén az informálás, az edukálás, ami olyan speciális területeket érinthet, mint az intim higiénia vagy éppen a fogamzásgátlás.

 

Mi az a gyermeknőgyógyászat?

A gyermeknőgyógyászhoz akkor érdemes fordulni, ha a 18 éves kornál fiatalabb gyermek vagy az anya szokatlan tüneteket tapasztal a nemi éréssel, a nemiszervek működésével kapcsolatban. A gyermeknőgyógyász szakorvosok kifejezetten erre a területre specializálódnak és olyan légkört teremtenek, amiben sem a gyereknek sem pedig a szülőnek nem kell feszengenie. Az életkornak megfelelő, barátságos bánásmódban részesítik a kis pácienst, akik így gyógyírt találhatnak problémáikra és választ a kérdéseikre.

 

Mi történik a nőgyógyászati szakrendelés alkalmával?

A gyermeknőgyógyászat esetén a nőgyógyászati vizsgálat mindig a gyermek korának megfelelő módon és ritmusban történik. Minden esetben egy kötetlen beszélgetés előzi meg a vizsgálatot, ami lehetőséget teremt a megismerkedésre és a feszültség oldására. Amennyiben fiatalabb a páciens, akkor játékos módon vezeti rá a szakorvos a gyermeket arra, hogy mi fog történni. A felkészülés fázisa kiemelten fontos, sokszor az egész vizsgálat sikere múlik ezen. Ha ugyanis a páciens megnyílik és együttműködő, akkor gördülékenyebben megy a procedúra.

A szakorvos felveszi az anamnézist, kitér az előzményekre, a panaszokra és a korábbi betegségekre is. Amennyiben a fiatal lány már menstruál, akkor ennek körülményeiről, a gyakoriságról, az erősségről is beszélgetnek. Szexuális kapcsolat megléte esetén a védekezés módszereiről is szó esik.

Hüvelyi vizsgálatot csak indokolt esetben végez az orvos, inkább a külső vizsgálati módszerek alapján állítja fel a diagnózist. Amennyiben arra szükség van, például fertőzés gyanúja esetén, akkor mintát vesz. A vizsgálatok mellett elvégezhető kiegészítésképpen ultrahangvizsgálat, illetve vér- és vizeletvizsgálat is.

 

Mi áll a leggyakrabban a panaszok hátterében?

A tapasztalt panaszok hátterében számos ok állhat. Leggyakrabban a páciensek fejlődési rendellenességgel, a menstruáció problémáival, a hormonháztartás nem megfelelő működésével keresik fel a szakorvost. Előfordulhat az is, hogy a kísérő panaszokat valamilyen fertőzés okozza, például hüvelyi fertőzés vagy húgyúti fertőzés.

 

Gyakori betegségek

A gyermekek nőgyógyászati problémái igen sokfélék lehetnek. A leggyakrabban a következő betegségekkel, állapotokkal találkozunk:

  • Igen gyakori probléma a kisajkak összetapadása, melynek kezelése történhet krémek segítségével és azonnali módon is.
  • Előfordulhatnak fejlődési rendellenességek, melyek diagnosztizálásához általában a végbél és a hüvely vizsgálata is szükséges.
  • A legtöbb esetben a nemi szervek gyulladása áll fenn, általában ezt valamilyen fertőzés okozza.
  • A nemi érés kezdete 7-9 éves kor, az első menstruáció pedig 12-14 éves korban jelentkezik. Előfordulhat azonban, hogy ehhez képest eltérés tapasztalható, így indokolt lehet felkeresni egy gyermeknőgyógyászt.
  • Sok probléma jelentkezik a menstruációval összefüggésben. Megeshet, hogy a vérzés a szokásos 5-6 napnál tovább tart, de az is, hogy rendszertelen időközönként lép fel. Ezzel összefüggésben szót kell ejteni a tinédzser lányoknál igen gyakori hasi fájdalmakról, görcsökről, amik rendkívül intenzívek is lehetnek.

Nagyon gyakran a gyermeknőgyógyászt nem azért keresik fel, mert a páciensnek valamilyen panasza van, hanem azért, hogy a gyermek megbízható forrásból kapjon választ a kérdéseire. Tipikusan ilyen kérdéskör a fogamzásgátlás és az intim higiénia területe.

 

Milyen panaszok esetén indokolt felkeresni a nőgyógyászt?

A gyermeket érdemes már ideje korán megtanítani arra, hogy figyelje a testét, és ha a normálistól, a megszokottól eltérőt tapasztalt, akkor bátran jelezze szüleinek, hiszen ők segítenek majd megoldást keresni a problémákra. 

Intő jel lehet arra, hogy fel kell keresni egy szakorvost, amennyiben a nemi érés túl korán vagy túlságosan későn indul be, és akkor is, ha rendellenes vérzés lép fel vagy például rosszullét, fájdalom kíséri. Az emlők és a nemi szervek könnyen érzékennyé válhatnak, rendellenességeket, elváltozásokat vehetünk észre rajtuk, esetleg irritáltak lehetnek, megjelenhet gyulladás, hüvelyváladék is. Ilyen esetekben szintén érdemes kikérni szakember tanácsát.

Természetesen nemcsak akkor lehet felkeresni egy gyermeknőgyógyászt, ha baj van, akkor is, ha információra van szükség. A nemi éréssel, a fogamzásgátlással és a higiéniával kapcsolatos kérdéseket így a tinédzser egy hozzáértő, szakértő emberrel beszélheti át.

A 18 évnél fiatalabb gyerekek, ifjú lányok nőgyógyászati problémáiról általában keveset beszélnek, ennek ellenére kiemelt figyelmet kell fordítani a felmerülő problémáknak, kérdéseknek. A gyermeknőgyógyászat ellátásait szakorvosok végzik. Nincs ez másként a Körúti Orvosesztétikai Centrum (KOC) esetében sem. További részletek a KOC-ról!

 


Orvosaink

Dr. Abdul-Khaliq Marzia

Szülész-nőgyógyász
Dr. Alasztics Bálint

Dr. Alasztics Bálint Ph.D

szülész-nőgyógyász

Dr. Koszorús Erzsébet

Szülész-nőgyógyász

Dr. Mészáros Márta

gyermeknőgyógyász, szülész-nőgyógyász

Dr. Singh Margit

Szülész-nőgyógyász

Áraink

NŐGYÓGYÁSZAT ÉS TERHESGONDOZÁS
Alap nőgyógyászati vizsgálat: 32.000 Ft
Alap nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal: 34.000 Ft
Komplex nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal és rákszűréssel (alap+ UH + citológia): 40.000 Ft
Gyermek nőgyógyászati vizsgálat: 34.000 Ft
Kontroll vizsgálat (10 -20 perc): 20.000 - 23.000 Ft
Spirál felhelyezése: 42.000 Ft
Spirál eltávolítása: 33.000 Ft
Meddőségi tanácsadás: 42.000 Ft
Menopauza tanácsadás: 42.000 Ft
Terhességmegállapítás: 36.000 Ft
Terhesgondozás és magzati ultrahang 23. hét előtt: 36.000 Ft
Terhesgondozás és magzat ulrahang a 23. hét után: 39.000 Ft
Gyermek nőgyógyászati vizsgálat: 29.000 Ft
NŐGYÓGYÁSZATI BEAVATKOZÁSOK, AMBULÁNS KISMŰTÉTEK
Petevezeték átjárhatóság vizsgálat: 95.000 Ft
Polip eltávolítás: 98.000 Ft
Lézeres szemölcs eltávolítások (mérettől és darabszámtól függően): lásd STD szakrendelés
NŐGYÓGYÁSZATI KISMŰTÉTEK (altatásban)
Egészségügyi küret (abrasio): 440.000 Ft-tól
Méhpolyp eltávolítása: 420.000 Ft-tól
Loop conisatio: 420.000 Ft-tól
Spirál eltávolítása: 420.000 Ft-tól
Spirál eltávolítása méhkaparással (kürettel): 480.000 Ft-tól
Bartholin ciszta eltrávolítása : 480.000 Ft-tól
NEMIGYÓGYÁSZATI KEZELÉSEK ÉS BEAVATKOZÁSOK
Nemi szemölcs, bőrfelszíni növedék, fibróma lézeres eltávolítása (az ár mérettől és darabszámtól függően változik és tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti ,1 db: 38.000 Ft (tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti, 2-3 db: 43.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db: 49.000 Ft
1 cm alatti, 7-10 db: 53.000 Ft
1 cm alatti, 11-15 db: 62.000 Ft
1 cm alatti, 16-20 db: 74.000 Ft
1 cm alatti, 21 db felett: 86.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 1 db: 40.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 2-3 db: 45.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 4-6 db: 55.000 Ft
1-2 cmnagyságú, 7 darabtól: 68.000 Ft-tól
2 cm-nél nagyobb, 1 db: 43.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 2-3 db: 50.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 4-6 db: 62.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 7 db felett: 81.000 Ft-tól
NŐGYÓGYÁSZATI LABORVIZSGÁLATOK
Felhívjuk szíves figyelmét hogy a laborvizsgálatok a szakorvosi konzultáció és vizsgálaton díjon felül fizetendő.
Cytológiai kenet (Szükség esetén Cintec vizsgálattal együtt): 6.000 Ft
HPV kimutatás és tipizálás: 16.000 Ft
PCR vizsgálatok: Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae, Treponema pallidum: 9.000 Ft/ kórokozó
2-es panel (Treponema pallidum, Herpes simplex vírus 1/2): 14.000 Ft
3-as panel (Trichomonasvaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae): 16.000 Ft
4-es panel (Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Neisseria gonorrhoeae): 21.000 Ft
Herpesz vizsgálat tipizálás: 10.000 Ft
Herpesz simplex vírus, 1,2 Típus, IGG, IGM: 15.000 Ft
Vaginitis-vaginosis teljes panel (visszatérő hüvelyfertőzés, folyás, hüvelyflóra zavar esetén javasolt): festett kenet, baktérium + gomba tenyésztés, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae: 42.600 Ft
Vércsoport (AB0, RH) + Ellenanyagszűrés: 20.000 Ft
Baktérium tenyésztés és rezisztenciavizsgálat (aerob): 10.000 Ft
Baktérium tenyésztés (aerob és anaerob): 22.000 Ft
Baktérium tenyésztés (aerob) + sarjadzó gomba: 11.500 Ft