A bőrfertőzések hátterében – és nemcsak gyermekkorban – különféle kórokozók, leginkább baktériumok, gombák, vagy vírusok állnak. A bőr legkisebb sérülése is elősegítheti a kórokozók bejutását, így bőrfertőzést okozhat.

Bakteriális bőrfertőzések

A baktériumok bőrbe jutása, általában valamilyen gennyes folyamatot indít el szervezetünkben. Leggyakoribb a Staphylococcus és Streptococcus baktériumok által okozott bőrfertőzés.

Gyermekkorban a leggyakoribb, baktérium okozta bőrfertőzés az ún. ótvar – a bőr felszínes rétegeiben, mely gyermekközösségekben könnyen elterjedhet. Rendkívül fertőző. Hámfosztott, illetve mézsárga pörkkel fedett területek jelennek meg a test bármely pontján.

A bőr mélyebb rétegeit érintő bakteriális fertőzés az orbánc, amely lángnyelvszerű, meleg tapintatú bőrtünet megjelenésével jár, hidegrázás, láz is kísérheti. Ez is bárhol kialakulhat, gyakoribb azonban a végtagokon. Kisgyermekek és idősek kiemelten veszélyeztetettek, de más életkorban is előfordulhat. A baktériumok a bőr függelékes részeit is megfertőzhetik, szőrtüszőgyulladást, körömágygyulladást és faggyúmirigy gyulladást okozva.

Kezelésük: helyileg fertőtlenítő ecsetelőkkel, antibiotikum tartalmú kenőcsökkel, krémekkel történik, súlyosabb esetben, akár szájon át adható antibiotikumot is felír a bőrgyógyász.

Gombás bőrfertőzések

A gombás bőrfertőzések közül a lábgombásodás, népbetegségnek számít hazánkban. De nem ritka az összeérő bőrfelületek, például ujjak közötti terület fertőzése. Lábujjközökben, erősen viszkető, felázott, berepedezett tünettel találkozhatunk. A gombák megbetegíthetik a szájnyálkahártyát is, de a hüvelyben és a férfi nemi szerveken is sűrűn okoznak tünetet. A hajas fejbőrön jelentkező gombás fertőzés könnyen vezethet hajhulláshoz, foltos kopaszodáshoz. Csecsemőkön igen gyakori a pelenkás táj gombás fertőzése, míg gyermekkorban leginkább a hajas fejbőr és a test kisállatoktól (macska, tengeri malac, aranyhörcsög, stb.) elkapott gombás fertőzése dominál. Utóbbi érményi hámló plakkok megjelenésével jár.

Kezelésük: Bőrgyógyászaink nagy figyelemmel és gyakorlattal esetenként mintát is vesznek az érintett területekről, melyet a laboratóriumi vizsgálat után beazonosítanak, így célzott kezelést végezhetnek antibiotikumokkal, helyileg vagy belsőleg.

Vírusos bőrfertőzések

Vírusos bőrfertőzés nagyon változatos tünetekkel járhat, jelentkezhetnek hólyagok, viszkető összefolyó, kiemelkedő területek, illetve különféle növedékek, ún. szemölcsök. Gyermekkorban az uszodaszemölcs gyakori vírusfertőzés, mely az uszodavíz közvetítésével terjed. Mezítláb járva az uszodában könnyen elkapható másfajta vírus pl. HPV is, mely ún. közönséges vírusos szemölcsöt okoz. Utóbbinak a rosszindulatú méhszájdaganat kialakulásában is szerepet tulajdonítanak. A vírusos szemölcs eltávolítás és hatékony kezelése épp ezért szakember segítségét igényli.

A bőrfertőzések kellemetlen napi problémákat okozhatnak gyermekének, de felismerésükkel szakorvosaink könnyen megtalálják a megfelelő terápiát.