A gombás fertőzés az egyik leggyakrabban előforduló kórkép a bőrgyógyászati praxisokban. 

A gombás fertőzéseket alapvetően két csoportra oszthatjuk:

  • A szervezet kültakaróját érintő gombás fertőzések: bőrünkön, körmeinken, nyálkahártyán (például intim területeken) fordulnak elő és itt okoznak kellemetlen panaszokat.
  • Szisztémás gombás fertőzések: ezek a gombák a véráramba jutva terjednek szét a szervezetben. Ez a típus elég ritka, viszont rendkívül veszélyes, hiszen a belső szerveket is megtámadhatják. 

 

A gombás fertőzések – a gomba típusa alapján – háromfélék lehetnek:

  • Élesztőgombák: általában ezek okozzák a legtöbb kórképet. A fertőzések legnagyobb hányadáért a Candida fajok, legtöbbször a Candida albicans felel. Fontos, hogy a gombák, így a Candida albicans is fontos része a normál bél-és hüvelyflórának valamint a felső légutakban is megtalálható. Problémát csak abban az esetben okoz, ha a flóra egyensúlya valamilyen külső hatás miatt megborul. 
  • Dermatofitonok: ez a gombafajta leginkább az emberi bőrön, illetve a kéz és láb bőrén, valamint körmökön  fordul elő, mélyebbre nem terjed. Az enyhébb bőrpírtól kezdve a fájdalmas, nedvedző hámhiányig sokféle tünetet okozhat. Terjedése a fertőzött tárgyakkal (ruhák, textilek, cipők belseje, törülköző, csempék, zuhanyzók vagy kádak felülete) való érintkezés útján történik.  A lábgombás eseteket például tipikusan ezek a gombák okozzák. Közvetlen kontaktus útján háziállatokról is terjedhet a fertőzés az emberre.
  • Penészgombák: általában a körmök gombás fertőzését okozza. Egyes fajaik képesek szisztémás,egész szervezetet érintő fertőzéseket is okozni főleg immunhiányos betegek esetében.

 

Mik a gombás fertőzés leggyakoribb tünetei?

A bőr gombás fertőzése leggyakrabban a hajlatoknál, a nehezebben hozzáférhető területeknél jelentkezik. Térképszerű, vörös foltokkal jár, melyek felszíne gyakran nedvedzően hámlik. A lábujjak között jellemző a „felázás” típusú megjelenés.

A köröm gombásodása esetén sárga vagy fehér, megvastagodott, nehezen vágható körmöket tapasztalhatunk. A körmök felszíne barázdált, súlyosabb esetben pedig a körmök alól kellemetlen szagú morzsalékos anyag távolítható el. A körömlemez mellett a körömágy is érintett lehet, mely gennyes gyulladás képében nyilvánul meg.

A szájnyálkahártya gombás fertőzésének velejárója a szájüregben megjelenő fehér színű plakkok, felrakódások. Ezek könnyen eltávolíthatók, viszont szenzitív, könnyen vérző felület marad ezután hátra. Azoknál a pácienseknél, akiknél súlyosabb immunhiány áll fenn, a jellemzően a nyelőcsö gombás fertőzése is kialakul. 

A hüvelygomba esetében a tünetek jellemzően a külső nemi szerveken kialakuló fájdalmas, égő, viszkető érzés. Megfigyelhető még továbbá a hüvelygyulladás és hüvelyfolyás is, mely jellemzően bő, fehér színű, és dararabos. 

Férfiaknál a nemi szervek gombás fertőzése jellemzően piros, égő, viszkető, olykor hámló foltként jelenik meg a makk felszínén illeteve a fityma bőrén.

 

Mik az okok?

Ahogyan azt már írtuk, a Candida része a normál bőrflórának. A flóra felborulása esetén viszont kórosa mértékben elszaporodik és okozzaa fenti panaszokat. Elszaporodását segíti például a cukorbetegség, veleszületett immunhiányos betegségek, rosszindulatú daganatos betegségek, az egyes fertőzések, de a helytelen életmód is. Bizonyos gyógyszerek (például az antibiotikumok vagy az ösztrogén tartalmú fogamzásgátlók) hatására  is felborul a normál flóra, ami kedvez a gombás fertőzések kialakulásának.

A betegség gyakoribb továbbá a csecsemőkör, az időskor és akár a terhesség esetében is.

 

Hogyan állítjuk fel a diagnózist és hogyan történik a gombás fertőzés kezelése?

A klinikai kép a jellegzetes tünetek alapján felkelti gombás fertőzés lehetőségét. A szakorvosi vizit alkalmával mikroszkópos és tenyésztéses vizsgálatot végzünk, hogy igazoljuk a fertőzést.

A nyálkahártyáról vagy bőrről történő mintavétel után a minta vizsgálható mikroszkóp alatt. Ezután pontosabb azonosításra van szükség, hogy a megfelelő gombaellenes gyógyszert alkalmazhassuk a gyógyuláshoz. Ezt az azonosítást tenyésztéssel végezzük.

A bőr fertőzései lokális kezelést alkalmazva jól gyógyíthatók A külsőleg alkalmazott krémek, kenőcsök, ecsetelők gombaellenes hatóanyagot, úgynevezett antimikotikumot tartalmaznak.

A nyálkahártyát szintén ilyen hatóanyagú, oldat vagy ecsetelő formátumú készítményekkel kezeljük. Hüvely esetében az öblítés, a kúpok és a tabletták jöhetnek szóba. 

A helyi kezelésre nem reagáló fertőzések, gyenge immunrendszer vagy krónikus fertőzés esetén szóba jöhetnek a szájon át szedhető gyógyszerek, melyet szigorúan, az orvos utasítása szerint kell alkalmazni.

Nagyon fontos, hogy a gombaölő kúrák után megfelelő figyelmet fordítsunk a sérült flóra lokális visszaállítására. Ezeket speciális – például bél- vagy hüvelyflóra helyreállító készítményekkel segíthetjük, valamint megfelelő életmóddal és táplálkozással.
A krónikus gombás fertőzések kezelésében nagy szerepe van a helyes, dietetikus által összeállított étrendnek. Ez nagy mértékben segítheti a károsodott bélflóra helyreállását és minimalizálja a makacs gombás fertőzés kiújulását. Az étrend alapelve, hogy mérsékeljük az egyszerű cukrok, a fehér liszt, az élesztő tartalmú ételek bevitelét és kerüljük a magas cukortartalmú ételek fogyasztását is.

 

Hogyan előzzük meg a gombát?

A legfontosabb az immunrendszer védelme és erősítése. Ép immunrendszer esetén a szervezet képes egyensúlyban tartani a természetes módon jelenlévő gombát és az nem szaporodik el. Emellett fontosak az alapvető higiénés szabályok betartása, a bőrünk és a hajlatok tisztán és szárazon tartása. Nemi szerveket érintő gomba esetén ne feledkezzünk meg a partner egyidejű kezeléséről sem.