A gombás fertőzés az egyik leggyakrabban előforduló kórkép a bőrgyógyászati praxisokban. 

A gombás fertőzéseket alapvetően két csoportra oszthatjuk:

  • A szervezet kültakaróját érintő gombás fertőzések: bőrünkön, körmeinken, nyálkahártyán (például intim területeken) fordulnak elő és itt okoznak kellemetlen panaszokat.
  • Szisztémás gombás fertőzések: ezek a gombák a véráramba jutva terjednek szét a szervezetben. Ez a típus elég ritka, viszont rendkívül veszélyes, hiszen a belső szerveket is megtámadhatják. 

 

A gombás fertőzések – a gomba típusa alapján – háromfélék lehetnek:

  • Élesztőgombák: általában ezek okozzák a legtöbb kórképet. A fertőzések legnagyobb hányadáért a Candida fajok, legtöbbször a Candida albicans felel. Fontos, hogy a gombák, így a Candida albicans is fontos része a normál bél-és hüvelyflórának valamint a felső légutakban is megtalálható. Problémát csak abban az esetben okoz, ha a flóra egyensúlya valamilyen külső hatás miatt megborul. 
  • Dermatofitonok: ez a gombafajta leginkább az emberi bőrön, illetve a kéz és láb bőrén, valamint körmökön  fordul elő, mélyebbre nem terjed. Az enyhébb bőrpírtól kezdve a fájdalmas, nedvedző hámhiányig sokféle tünetet okozhat. Terjedése a fertőzött tárgyakkal (ruhák, textilek, cipők belseje, törülköző, csempék, zuhanyzók vagy kádak felülete) való érintkezés útján történik.  A lábgombás eseteket például tipikusan ezek a gombák okozzák. Közvetlen kontaktus útján háziállatokról is terjedhet a fertőzés az emberre.
  • Penészgombák: általában a körmök gombás fertőzését okozza. Egyes fajaik képesek szisztémás,egész szervezetet érintő fertőzéseket is okozni főleg immunhiányos betegek esetében.

 

Mik a gombás fertőzés leggyakoribb tünetei?

A bőr gombás fertőzése leggyakrabban a hajlatoknál, a nehezebben hozzáférhető területeknél jelentkezik. Térképszerű, vörös foltokkal jár, melyek felszíne gyakran nedvedzően hámlik. A lábujjak között jellemző a „felázás” típusú megjelenés.

A köröm gombásodása esetén sárga vagy fehér, megvastagodott, nehezen vágható körmöket tapasztalhatunk. A körmök felszíne barázdált, súlyosabb esetben pedig a körmök alól kellemetlen szagú morzsalékos anyag távolítható el. A körömlemez mellett a körömágy is érintett lehet, mely gennyes gyulladás képében nyilvánul meg.

A szájnyálkahártya gombás fertőzésének velejárója a szájüregben megjelenő fehér színű plakkok, felrakódások. Ezek könnyen eltávolíthatók, viszont szenzitív, könnyen vérző felület marad ezután hátra. Azoknál a pácienseknél, akiknél súlyosabb immunhiány áll fenn, a jellemzően a nyelőcsö gombás fertőzése is kialakul. 

A hüvelygomba esetében a tünetek jellemzően a külső nemi szerveken kialakuló fájdalmas, égő, viszkető érzés. Megfigyelhető még továbbá a hüvelygyulladás és hüvelyfolyás is, mely jellemzően bő, fehér színű, és dararabos. 

Férfiaknál a nemi szervek gombás fertőzése jellemzően piros, égő, viszkető, olykor hámló foltként jelenik meg a makk felszínén illeteve a fityma bőrén.

 

Mik az okok?

Ahogyan azt már írtuk, a Candida része a normál bőrflórának. A flóra felborulása esetén viszont kórosa mértékben elszaporodik és okozzaa fenti panaszokat. Elszaporodását segíti például a cukorbetegség, veleszületett immunhiányos betegségek, rosszindulatú daganatos betegségek, az egyes fertőzések, de a helytelen életmód is. Bizonyos gyógyszerek (például az antibiotikumok vagy az ösztrogén tartalmú fogamzásgátlók) hatására  is felborul a normál flóra, ami kedvez a gombás fertőzések kialakulásának.

A betegség gyakoribb továbbá a csecsemőkör, az időskor és akár a terhesség esetében is.

 

Hogyan állítjuk fel a diagnózist és hogyan történik a gombás fertőzés kezelése?

A klinikai kép a jellegzetes tünetek alapján felkelti gombás fertőzés lehetőségét. A szakorvosi vizit alkalmával mikroszkópos és tenyésztéses vizsgálatot végzünk, hogy igazoljuk a fertőzést.

A nyálkahártyáról vagy bőrről történő mintavétel után a minta vizsgálható mikroszkóp alatt. Ezután pontosabb azonosításra van szükség, hogy a megfelelő gombaellenes gyógyszert alkalmazhassuk a gyógyuláshoz. Ezt az azonosítást tenyésztéssel végezzük.

A bőr fertőzései lokális kezelést alkalmazva jól gyógyíthatók A külsőleg alkalmazott krémek, kenőcsök, ecsetelők gombaellenes hatóanyagot, úgynevezett antimikotikumot tartalmaznak.

A nyálkahártyát szintén ilyen hatóanyagú, oldat vagy ecsetelő formátumú készítményekkel kezeljük. Hüvely esetében az öblítés, a kúpok és a tabletták jöhetnek szóba. 

A helyi kezelésre nem reagáló fertőzések, gyenge immunrendszer vagy krónikus fertőzés esetén szóba jöhetnek a szájon át szedhető gyógyszerek, melyet szigorúan, az orvos utasítása szerint kell alkalmazni.

Nagyon fontos, hogy a gombaölő kúrák után megfelelő figyelmet fordítsunk a sérült flóra lokális visszaállítására. Ezeket speciális – például bél- vagy hüvelyflóra helyreállító készítményekkel segíthetjük, valamint megfelelő életmóddal és táplálkozással.
A krónikus gombás fertőzések kezelésében nagy szerepe van a helyes, dietetikus által összeállított étrendnek. Ez nagy mértékben segítheti a károsodott bélflóra helyreállását és minimalizálja a makacs gombás fertőzés kiújulását. Az étrend alapelve, hogy mérsékeljük az egyszerű cukrok, a fehér liszt, az élesztő tartalmú ételek bevitelét és kerüljük a magas cukortartalmú ételek fogyasztását is.

 

Hogyan előzzük meg a gombát?

A legfontosabb az immunrendszer védelme és erősítése. Ép immunrendszer esetén a szervezet képes egyensúlyban tartani a természetes módon jelenlévő gombát és az nem szaporodik el. Emellett fontosak az alapvető higiénés szabályok betartása, a bőrünk és a hajlatok tisztán és szárazon tartása. Nemi szerveket érintő gomba esetén ne feledkezzünk meg a partner egyidejű kezeléséről sem.

 


Orvosaink

Dr. Abdul-Khaliq Marzia

Szülész-nőgyógyász
Dr. Alasztics Bálint

Dr. Alasztics Bálint

szülész-nőgyógyász
Dr. Hamar Balázs

Dr. Hamar Balázs

szülész-nőgyógyász

Dr. Koszorús Erzsébet

Szülész-nőgyógyász

Dr. Mészáros Márta

gyermeknőgyógyász, szülész-nőgyógyász

Dr. Singh Margit

Szülész-nőgyógyász

Áraink
NŐGYÓGYÁSZAT ÉS TERHESGONDOZÁS
Alap nőgyógyászati vizsgálat: 31.000 Ft
Alap nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal - Dr Hamar Balázs : 24.000 Ft
Alap nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal: 33.000 Ft
Komplex nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal és rákszűréssel (alap+ UH + citológia): 39.000 Ft
Gyermek nőgyógyászati vizsgálat: 29.000 Ft
Kontroll vizsgálat (10 -20 perc): 20.000 - 23.000 Ft
Spirál felhelyezése: 42.000 Ft
Spirál eltávolítása: 33.000 Ft
Meddőségi konzultáció ultrahang vizsgálattal: 36.000 Ft
Terhességmegállapítás: 36.000 Ft
Terhesgondozás és magzati ultrahang 23. hét előtt: 36.000 Ft
Terhesgondozás és magzat ulrahang a 23. hét után: 39.000 Ft
Gyermek nőgyógyászati vizsgálat: 29.000 Ft
NŐGYÓGYÁSZATI BEAVATKOZÁSOK, AMBULÁNS KISMŰTÉTEK
Petevezeték átjárhatóság vizsgálat: 95.000 Ft
Polip eltávolítás: 98.000 Ft
Lézeres szemölcs eltávolítások (mérettől és darabszámtól függően): lásd STD szakrendelés
NŐGYÓGYÁSZATI KISMŰTÉTEK (altatásban)
Egészségügyi küret (abrasio): 440.000 Ft-tól
Méhpolyp eltávolítása: 420.000 Ft-tól
Loop conisatio: 420.000 Ft-tól
Spirál eltávolítása: 420.000 Ft-tól
Spirál eltávolítása méhkaparással (kürettel): 480.000 Ft-tól
Bartholin ciszta eltrávolítása : 480.000 Ft-tól
NEMIGYÓGYÁSZATI KEZELÉSEK ÉS BEAVATKOZÁSOK
Nemi szemölcs, bőrfelszíni növedék, fibróma lézeres eltávolítása (az ár mérettől és darabszámtól függően változik és tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti ,1 db: 38.000 Ft (tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti, 2-3 db: 43.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db: 49.000 Ft
1 cm alatti, 7-10 db: 53.000 Ft
1 cm alatti, 11-15 db: 62.000 Ft
1 cm alatti, 16-20 db: 74.000 Ft
1 cm alatti, 21 db felett: 86.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 1 db: 40.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 2-3 db: 45.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 4-6 db: 55.000 Ft
1-2 cmnagyságú, 7 darabtól: 68.000 Ft-tól
2 cm-nél nagyobb, 1 db: 43.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 2-3 db: 50.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 4-6 db: 62.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 7 db felett: 81.000 Ft-tól
NŐGYÓGYÁSZATI LABORVIZSGÁLATOK
Felhívjuk szíves figyelmét hogy a laborvizsgálatok a szakorvosi konzultáció és vizsgálaton díjon felül fizetendő.
Cytológiai kenet (Szükség esetén Cintec vizsgálattal együtt): 6.000 Ft
HPV kimutatás és tipizálás: 14.400 Ft
PCR vizsgálatok: Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae, Treponema pallidum: 8.000 Ft/ kórokozó
2-es panel (Treponema pallidum, Herpes simplex vírus 1/2): 10.200 Ft
3-as panel (Trichomonasvaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae): 13.800 Ft
4-es panel (Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Neisseria gonorrhoeae): 18.000 Ft
Herpesz vizsgálat tipizálás: 10.800 Ft
Herpesz simplex vírus, 1,2 Típus, IGG, IGM: 20.040 Ft
Hepatitis B antigén: 6.500 Ft
Vaginitis-vaginosis teljes panel (visszatérő hüvelyfertőzés, folyás, hüvelyflóra zavar esetén javasolt): festett kenet, baktérium + gomba tenyésztés, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae: 42.600 Ft
Vércsoport (AB0, RH) + Ellenanyagszűrés: 20.000 Ft
Baktérium tenyésztés és rezisztenciavizsgálat (aerob): 10.000 Ft
Baktérium tenyésztés (aerob és anaerob): 22.000 Ft
Baktérium tenyésztés (aerob) + sarjadzó gomba: 11.500 Ft