Leggyakrabban a láb öregujján a körömlemez kóros növekedése által okozott körömágy gyulladás, de más lábujjakat is érinthet ez a kellemetlen jelenség. 

Benőtt köröm tüneteivel számos esetben keresik fel betegeink sebészeti rendelésünket. Sajnos nem csak a felnőtteket érintő problémáról van szó. Gyerekek esetében leggyakrabban kamaszkorban találkozunk ezzel az elváltozással. Sokszor az érintett családjában halmozottan fordul elő ez a panasz, ezekben az esetekben az alábbi kiváltó okok mellett öröklött hajlam is állhat. Ilyen hajlamosító tényező például a szélesebb láb, a haránt boltozat süllyedése, vagy a túlsúly. Benőtt köröm egyértelmű kiváltó okai lehetnek a nem megfelelően vágott köröm vagy a körömágy és körömszél sérülése. Ez utóbbi lehet valamilyen tartósabb igénybevétel, mint például sport tevékenység (foci stb.), kényelmetlen, szűk vagy „kinőtt” lábbeli okozta, vagy a kamaszkorban jellemző fokozott izzadás miatti kidörzsölődés. Más esetben pedig akut trauma következtében alakul ki a benőtt köröm, mint például, ha beütjük valamilyen tárgyba. Jellemző, hogy ilyenkor a körömszél melletti körömágy megduzzad, esetleg váladékozni kezd. Erre a duzzadt körömágyra további nyomást gyakorol a köröm szél. A sérülés vagy sarjszöveti váladékozás miatt gyakran jön létre felülfertőződés (gombás és bakteriális), ezáltal az egész egy öngerjesztő folyamattá válik. Előrehaladott esetekben akár szeptikus folyamat is kialakulhat. A fájdalom miatt az érintetteknek sokszor hosszabb időre le kell mondaniuk az aktív életvitelről, sporttevékenységekről, bizonyos lábbelik viseléséről. Kamaszok esetében gyakori, hogy a problémát elhallgatják szüleik elől, ezért nem ritkán találkozunk elhanyagolt, súlyosabb esetekkel is. Amennyiben a probléma fennáll, érdemes mielőbb orvosi segítséget kérni.

Hogyan előzhető meg a benőtt köröm jelenség kialakulása?

Annak érdekében, hogy meg tudjuk előzni ezt a kellemetlen problémát, fontos a rendszeres és helyes körömvágási technika. Kerülendő a köröm sarkak éles kivágása, ugyanakkor a teljesen egyenesre vágás sem helyes, mert ilyenkor a hosszabb és éles körömsarok szúrhatja a körömágyat. Körömvágás előtt mindenképp áztassuk be a lábakat, ezzel kicsit megpuhítva a körömlemezt, hogy az ne törjön, vagy repedezzen be. Ha úgy érezzük, nem tudjuk helyes vágni a körmünket vagy az nem esik kézre, forduljunk rendszeresen gyógypedikűröshöz, aki szakszerűen levágja a körmöt, így sokkal kisebb eséllyel alakulhat ki benőtt köröm. Kerülendő továbbá a zárt, szoros és rosszul szellőző lábbelik viselése. Gyermekeink esetében hangsúlyos a lábbelik cseréje a növekedés során, hogy az mindig a megfelelő méretű legyen. Itt kiemelnénk, hogy az iskolai tornaórán és edzéseken használt cipőkről se feledkezzünk meg, ahogy a gyermekek váltócipője is nagyon fontos, hiszen hosszú órákon keresztül hordják azt!

Mit lehet tenni, ha már fennáll a probléma? 

Benőtt köröm tünetei esetén az elsődleges teendő a fokozott, rendszeres láb toalett, a megfelelő technikával végzett körömvágás. Ilyenkor érdemes a lábat Betadine oldatos melegvízben kiáztatni, majd a körömágyat erősebb vízsugárral kiöblíteni. Javasolt lokálisan gyulladáscsökkentő, esetleg antibakteriális hatású kenőcsök alkalmazása (Gentamicin vagy Tetran). Az érintett területet ne dunsztoljuk, inkább hagyjuk szabadon! Ha lehet kerüljük a zárt cipő viselését. Használjunk pamut zoknit. Az aktív sportolást érdemes a folyamat teljes gyógyulásáig kerülni. 

Benőtt köröm sebészi kezelése

Az egyik leggyakrabban végzett ambuláns sebészeti beavatkozás. Amennyiben a fenti kezelés ellenére a tünetek nem javulnak, esetleg rosszabbodás lép fel érdemes a problémával orvoshoz fordulni. A benőtt köröm sebészi kezelése során a lábujjat érzéstelenítő injekció beadásával elzsibbasztjuk. Ezt követően az érintett oldali körömlemezt egy vékony hosszanti sávban kivágjuk a mátrixszal és a megvastagodott túlsarjadt, gyulladt szövetekkel együtt. A beavatkozás tartós eredményessége fokozható a körömágy lézeres kezelésével. A műtét után szükséges 4-5 nap otthoni kímélet és 2-3 hét sportmentesség. A beavatkozást követően nagyon fontos, hogy a továbbiakban is odafigyeljünk a rendszeres és helyes körömvágásra.