Babatervezés

 

Új életet hozni a világba hihetetlen és átalakító élmény. Ez azonban egy olyan utazás is, amely alapos tervezést és mérlegelést igényel. A babatervezés, amelyet gyakran prekoncepció-tervezésnek is neveznek, magában foglalja a proaktív lépések megtételét az egészséges és boldog terhesség biztosítása érdekében, miközben figyelemmel kell lenni a családalapítás pénzügyi és életmódbeli következményeire is. A várandósság kapcsán számos forrásból tájékozódhatunk, hogy mit és mikor kell tennünk. Ha Te is úgy érzed, hogy elvesztél az információ áradatban, ez a cikk Neked szól. Összegyűjtöttük a legfontosabb elemeket ahhoz, hogy a várandósságod a lehető leggördülékenyebben és egészségesen teljen.

 

A babatervezés alappillérei

A baba tervezése kulcsfontosságú, mivel lehetővé teszi a leendő szülők számára, hogy fizikailag, érzelmileg és anyagilag felkészüljenek az előttük álló feladatokra. Segíti az egyéneket és a párokat, hogy tájékozott döntéseket hozzanak termékenységükkel, genetikai kockázataikkal és általános egészségi állapotukkal kapcsolatban. Ha ezeket a fontos tényezőket előzetesen kezelik, a szülők növelhetik a fogamzás esélyét, gördülékenyebbé tehetik a terhességet, és tápláló környezetet biztosíthatnak kicsiknek.

Már a várandósság tervezése alatt érdemes babaváró vitaminokat fogyasztani. Erre azért van szükség, hogy a testünk felkészüljön tápanyagokkal arra, hogy „felépítsen” egy egészséges kisbabát. A vitaminok pótlása nem csak a tervezés része, hanem az egész várandósság alatt gondolni kell rá. Válassz olyan vitaminkészítményt, amelyet kifejezetten a babavárásra és a várandós időszakra terveztek. Ezek tartalmaznak minden olyan anyagot, amelyre ekkor szükséged van. Többféle összeállítás létezik az adott időszaknak megfelelően: babaváró, első és második trimeszter, harmadik trimeszter és esetenként külön szoptatás idejére is. Válaszd a számodra és a baba számára időben megfelelő típust!

Emellett a várandósság során a szervezeted változásokon megy keresztül, éppen ezért fontos a folyamatos gondozás és az ellenőrző vizsgálatok elvégzése mind az anya, mind a baba szempontjából. Mielőtt terhesség megállapításra érkezel, érdemes otthon terhességi gyorstesztet csinálni. A várandósságot már egy pozitív teszt is jelzi, azonban e mellé elengedhetetlen az ultrahangos nőgyógyászati vizsgálat is.

Várandósság során a szervezeted változásokon megy keresztül, éppen ezért fontos a folyamatos gondozás és az ellenőrző vizsgálatok elvégzése mind az anya, mind a baba szempontjából.

 

Mire számíthatok a nőgyógyászati vizsgálaton?

Fontos hogy tudd az utolsó vérzésed kezdő napjának dátumát, hiszen ehhez mérten kerül kiszámításra a szülés várható ideje. Sokakat meglep, de a terhesség ezen szakaszában még hüvely felől végezzük az ultrahangos vizsgálatot. Ultrahanggal többek között azt állapítjuk meg, hogy valóban megtörtént-e a beágyazódás, és ha igen, akkor a megfelelő helyre, tehát a méhtest belsejében helyezkedik-e el.

Tudtad? Ugyan a petezsák már korábban ábrázolódik a felvételen, a magzat általában a 6. terhességi hét környékén fedi fel magát. Ekkor már a szívműködés is látható. A 8. és 10. hét között végzett ultrahanggal pedig megbizonyosodhatunk arról, hogy a magzat növekedése megfelelő ütemben halad. Ugyan a baba neme már a fogantatás pillanatában eldől, ezt sajnos ebben az időszakban még nem tudjuk megállapítani.

A te egészségi állapotod is kulcsszerepet játszik, így sor kerül egy beszélgetésre az egészségügyi előzményeidet illetően. A vérnyomás mérése és a vizelet fehérje tartalmának monitorozása is végig fogja kísérni a következő 9 hónapodat.

 

Vizsgálat során a nőgyógyászod tájékoztatni fog a további teendőidről az első trimeszterben, amely a következőket tartalmazza:

  • védőnő felkeresése
  • kiskönyv beszerzése
  • háziorvos, esetleg belgyógyász felkeresése
  • laborvizsgálatok: vérkép, vércsoport, vizelet, vese- és májfunkciók, vércukorszint, koleszterinszint, trigliceridszint és TSH
  • hepatits és szifilisz szűrés
  • ha macskád van, érdemes toxoplasma szűrést végezni hogy megtudd, átestél-e már ezen a fertőzésen, a vizsgálat vérvétel útján történik
  • fogászati ellenőrző vizsgálat
  • „genetikai” ultrahangos vizsgálat

 

Meddig tart az első trimeszter?

Az első trimeszter a 0. héttől a 12. hét végéig tart. Egyelőre elég ezekre felkészülnöd. Reméljük, hogy segítettük átlátni, hogy a kezdő lépések során mely teendőket, vizsgálatokat kell szem előtt tartanod.

A továbbiakról egy másik cikkünkben olvashatsz.

 

A genetikai tesztelés szerepe

A babatervezés egyik létfontosságú szempontja a genetikai tesztelés. A genetikai tesztek azonosíthatják azokat a potenciális kockázatokat és rendellenességeket, amelyek átadhatók a gyermeknek, lehetővé téve a szülők számára, hogy megalapozott döntéseket hozzanak szaporodási lehetőségeiket illetően. A prekoncepciós genetikai tesztelés segíthet enyhíteni a genetikai állapotokat, amelyek a családban vagy az etnikai háttérben elterjedtek. Ezek a tesztek alapvető információkat nyújtanak a leendő szülőknek, és lehetővé teszik számukra, hogy megalapozott döntéseket hozzanak az egészségügyi szakemberekkel konzultálva.

 

12-14. hét

Ekkor vizsgálják a magzat testfelépítését és magzati nyaki redőt mérnek, ugyanis ennek mérete jelezhet kromoszóma eltérés Eltérés esetén további vérvételes vizsgálatot végeznek. Így válik ez a vizsgálat egy kombinált tesztté. Ekkor a terhesség során termelődő fehérjéket vizsgálják, ez úton válik lehetővé a genetikai eltérés kockázatának felmérése. Létezik alacsony, közepes és magas kockázat.

 

További genetikai vizsgálatok

Ha az előbb említett kombinált teszt közepes vagy magas kockázatot jelez:

1. chorion biopszia (12. hét) : hüvely felől tűvel nyernek mintát a méhlepényből

2. amniocentézis (16. héttől): tűszúrással a hasfalon keresztül magzatvizet nyernek, az ebben jelen lévő magzati DNS-t vizsgálják genetikai rendellenességeket keresve

Fontos megjegyezni, hogy ez a két vizsgálati módszer sajnos nem teljesen kockázatmentes. Minimális esély van arra, hogy megindul a vetélés folyamata.

3. anyai vérből történő magzati genetikai vizsgálat (bármikor elvégezhető): Ez egy vérvétellel történő vizsgálat, amely során az anyai vérben megtalálható magzati DNS-t vizsgálják, kromoszóma rendellenességek szűrésére való. TB által nem támogatott eljárás.

 

Idősebb anyai életkor esetén

40 éves anyai életkor felett választható a genetikai vizsgálat, amely minden ilyen életkorú anyának javasolt, azonban nem kötelező.

Előfordulhat természetesen, hogy a te egészségügyi állapotodtól függően az orvosod további vizsgálatokat is javasolni fog, mi most csak az alapvető vizsgálatokat neveztük meg.

 

Következtetés

A babatervezés elengedhetetlen lépés a szülővé válás teljes és gördülékeny útja felé. A genetikai tesztelésre, a nőgyógyásszal való együttműködéssel, az érzelmi felkészültséggel és a különböző szempontok tiszteletben tartásával a szülők olyan erős alapot teremthetnek, amely segít gyermekvállalás kihívásait leküzdeni és örömeit igazán megélni.


Orvosaink

Dr. Abdul-Khaliq Marzia

Szülész-nőgyógyász
Dr. Alasztics Bálint

Dr. Alasztics Bálint Ph.D

szülész-nőgyógyász

Dr. Koszorús Erzsébet

Szülész-nőgyógyász

Dr. Mészáros Márta

gyermeknőgyógyász, szülész-nőgyógyász

Dr. Singh Margit

Szülész-nőgyógyász

Áraink

NŐGYÓGYÁSZAT ÉS TERHESGONDOZÁS
Alap nőgyógyászati vizsgálat: 32.000 Ft
Alap nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal: 34.000 Ft
Komplex nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal és rákszűréssel (alap+ UH + citológia): 40.000 Ft
Gyermek nőgyógyászati vizsgálat: 34.000 Ft
Kontroll vizsgálat (10 -20 perc): 20.000 - 23.000 Ft
Spirál felhelyezése: 42.000 Ft
Spirál eltávolítása: 33.000 Ft
Meddőségi tanácsadás: 42.000 Ft
Menopauza tanácsadás: 42.000 Ft
Terhességmegállapítás: 36.000 Ft
Terhesgondozás és magzati ultrahang 23. hét előtt: 36.000 Ft
Terhesgondozás és magzat ulrahang a 23. hét után: 39.000 Ft
Gyermek nőgyógyászati vizsgálat: 29.000 Ft
NŐGYÓGYÁSZATI BEAVATKOZÁSOK, AMBULÁNS KISMŰTÉTEK
Petevezeték átjárhatóság vizsgálat: 95.000 Ft
Polip eltávolítás: 98.000 Ft
Lézeres szemölcs eltávolítások (mérettől és darabszámtól függően): lásd STD szakrendelés
NŐGYÓGYÁSZATI KISMŰTÉTEK (altatásban)
Egészségügyi küret (abrasio): 440.000 Ft-tól
Méhpolyp eltávolítása: 420.000 Ft-tól
Loop conisatio: 420.000 Ft-tól
Spirál eltávolítása: 420.000 Ft-tól
Spirál eltávolítása méhkaparással (kürettel): 480.000 Ft-tól
Bartholin ciszta eltrávolítása : 480.000 Ft-tól
NEMIGYÓGYÁSZATI KEZELÉSEK ÉS BEAVATKOZÁSOK
Nemi szemölcs, bőrfelszíni növedék, fibróma lézeres eltávolítása (az ár mérettől és darabszámtól függően változik és tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti ,1 db: 38.000 Ft (tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti, 2-3 db: 43.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db: 49.000 Ft
1 cm alatti, 7-10 db: 53.000 Ft
1 cm alatti, 11-15 db: 62.000 Ft
1 cm alatti, 16-20 db: 74.000 Ft
1 cm alatti, 21 db felett: 86.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 1 db: 40.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 2-3 db: 45.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 4-6 db: 55.000 Ft
1-2 cmnagyságú, 7 darabtól: 68.000 Ft-tól
2 cm-nél nagyobb, 1 db: 43.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 2-3 db: 50.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 4-6 db: 62.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 7 db felett: 81.000 Ft-tól
NŐGYÓGYÁSZATI LABORVIZSGÁLATOK
Felhívjuk szíves figyelmét hogy a laborvizsgálatok a szakorvosi konzultáció és vizsgálaton díjon felül fizetendő.
Cytológiai kenet (Szükség esetén Cintec vizsgálattal együtt): 6.000 Ft
HPV kimutatás és tipizálás: 16.000 Ft
PCR vizsgálatok: Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae, Treponema pallidum: 9.000 Ft/ kórokozó
2-es panel (Treponema pallidum, Herpes simplex vírus 1/2): 14.000 Ft
3-as panel (Trichomonasvaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae): 16.000 Ft
4-es panel (Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Neisseria gonorrhoeae): 21.000 Ft
Herpesz vizsgálat tipizálás: 10.000 Ft
Herpesz simplex vírus, 1,2 Típus, IGG, IGM: 15.000 Ft
Vaginitis-vaginosis teljes panel (visszatérő hüvelyfertőzés, folyás, hüvelyflóra zavar esetén javasolt): festett kenet, baktérium + gomba tenyésztés, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae: 42.600 Ft
Vércsoport (AB0, RH) + Ellenanyagszűrés: 20.000 Ft
Baktérium tenyésztés és rezisztenciavizsgálat (aerob): 10.000 Ft
Baktérium tenyésztés (aerob és anaerob): 22.000 Ft
Baktérium tenyésztés (aerob) + sarjadzó gomba: 11.500 Ft