Ekcéma (Dermatitis)

Allergiás reakció vagy irritáció által okozott bőrgyulladás. Az ekcéma nem fertőző bőrbetegség, és bár a kezelés hónapokig, évekig is eltarthat, jól karbantartható, mely tünetmentessé válhat. Az ekcémás bőr érzékenyebb, más, baktérium vagy gomba okozta fertőzés könnyebben elterjedhet. Minden tizedik embert érinti.

Tünetei:
VISZKETÉS
hólyagok, akár nedvedző hólyagok,
bőrpír, vörös, gyulladt, hámló foltok,
duzzanat, stb.

Az ekcémának több fajtája is létezik:
• A kontakt ekcéma oka a bőrt izgató vagy arra ártalmas (pl. vegyi anyag, savak, lúgok), illetve allergiás reakciót kiváltó anyaggal (kozmetikum, fém- pl. farmergomb, ékszer, nikkel-, műszálas anyagok, állatszőr, por, …) való érintkezés. Tünetei viszketés, kis hólyagok, duzzadt bőr, gyulladás, hámlás. A test bármelyik részén megjelenhet, így a hajas fejbőrön, arcon, kezeken, ujjakon, lábakon, akár a nemi szerveken is. Napok, de akár évek is eltelhetnek az allergiás reakciót kiváltó anyaggal való érintkezés és a tünetek megjelenése között! Megelőzése csak úgy lehetséges, ha elkerüljük az ekcémát kiváltó anyaggal a kontaktust. Hirtelen fellépő kontakt ekcémánál a bőrt hideg vízzel kell leöblíteni majd steril kötéssel lefedni. Házi praktikák, olaj, púder, vaj, kozmetikumok használata nem javasolt.

• Az atópiás ekcéma leggyakrabban gyermekkorban jelentkezik, öröklött, genetikailag hajlamos gyermekeknél, illetve ételallergiával, főleg tejallergiával összefüggésben. Tünetei a viszketés, bőrpír, bőrszárazság és ehhez kapcsolódóan nyugtalanság, esetleg alvászavar. Szénanátha, asztma, táplálékallergia társulhat hozzá, így különböző élelmiszerek, állatszőr vagy légúti pollen tovább ronthatja az ekcémás tüneteket. Hátterében gócbetegség is állhat. Pszichés stressz hatására fokozódhatnak a tünetek.

• A seborrheás ekcéma a hajas fejbőrön, arcon (homlokon, szemöldökök vonalában, orr mellett) vörös, hámló foltokkal jelentkezik. Oka a faggyúmirigyek túlműködése, a hajlam többnyire genetikai, öröklött.

Az ekcéma kezelése:
A különféle ekcémák egyes tünetei megegyezhetnek, így kezelése összetett, elhúzódó. Első lépés a pontos diagnózis, az allergiát kiváltó anyag megállapítása, amit befolyásolnak az öröklött tényezők, a stressz, a szervezetben levő gócok. Az allergén azonosításához gyakran több bőrtesztre is szükség van. A kezelés legfontosabb része ezen anyagok elkerülése.
A bőr gyulladt, vörös, viszkető foltjaira helyi kezelés javasolt, melynek célja a gyulladás csökkentése, a fertőzés elkerülése. Fertőtlenítő, hűtő borogatás után tegyünk bőrgyógyász szakorvos által előírt, javasolt gyulladáscsökkentő kenőcsöt, ecsetelőt a bőrre. Belsőleg szakorvos javaslatára antihisztamin szedhető.