Egészségügyi előnyei, élelmiszer forrásai, különböző típusai

 

A kollagén szóval szinte mindig találkozunk, ha a bőrünk egészségéről beszélünk. Szinte lehetetlen úgy betérni üzletekbe, hogy ne találkoznánk kollagén port rejtő tégelyekkel, fiatalos arcbőrt ígérő kollagént serkentő krémekkel. De először is tisztázzuk, milyen jótékony hatással bír a kollagén.

 

Mi a kollagén?

 

Elsőként általában mindenki a bőrrel köti össze a kollagén szót, mert legtöbbször akkor merül fel, amikor valaki a bőr öregedéséről beszél. Tény, hogy ez a fehérje komoly szerepet játszik a bőr fiatalos megjelenésében, azonban ennél sokkal többről van szó. A kollagén a leggyakrabban előforduló fehérje szervezetünkben. Elengedhetetlen alkotóeleme a bőrnek, az izmoknak, a csontoknak, az inaknak, az agynak és a szívnek is. A kollagénnel kapcsolatban érdekes adat, hogy a bőr szerkezetének 75%-át adja, körülbelül úgy kell gondolnunk rá, mint a matrac rugóira, tartást és rugalmasságot biztosít a bőrnek.

 

Mely tényezők okozzák a bőr kollagén szintjének csökkenését?

 

Sajnos évről évre elkerülhetetlenül csökken a kollagén termelődés a szervezetünkben, – a folyamat gyorsaságát a genetika befolyásolhatja – valamint az idő múlásával egyre rosszabb minőségű a termelt kollagénünk. A szabadgyökök a bőr „ellenségei”, mert felgyorsítják az öregedési folyamatokat, azonban az antioxidánsok segítenek ellenük védekezni. A környezeti faktorok (például UV-sugárzás vagy a légszennyezettség), a káros
szokások (dohányzás) és a rossz étrend (magas cukortartalmú élelmiszerek) mind szabad gyököket képeznek, amelyek felgyorsítják a kollagén lebontását.

A bőrünk szempontjából (is) a legjobb dolog, amit tehetünk, hogy soha nem
gyújtunk rá.

 

Mi van a kollagénben?
Az esszenciális fehérje felépítése

 

A kollagén három aminosavból áll: glicin (a kollagén összes aminosav állományának 30%-át teszi ki), proline és hidroxiprolin. A kollagén molekula háromszoros spirál alakú és képes a bőr más kollagén molekuláival kombinálódni, így hálószerű réteget hoz létre a dermiszben. A dermisz a legfelső epidermisz és a szubkután zsír között található.

 

Milyen előnyöket jelent testünknek a kollagén?

 

A fehérjének fontos feladata van a szervezetben, ugyanis ez biztosítja a test szöveteinek szerkezetét, szilárdságát, merevségét és textúráját. Leginkább egy bőrréteghez hasonlítható, és összefonódva az elasztikus szálakkal, erőt,
rugalmasságot és tartást ad a bőrnek. Ahogy az idő múlásával a kollagén termelődés csökken, megjelennek a ráncok, az inak és ínszalagok merevebbek lesznek, az izmok gyengülnek, és ebből fakadóan ízületi fájdalmak, valamint gyomorbántalmak, bélproblémák is jelentkezhetnek. Nyilvánvaló, hogy a kollagén létfontosságú testünk megfelelő működéséhez.

 

Öt tudományosan elismert és bevált módszer a kollagéntermelés serkentésére

 

Az a szomorú igazság, hogy 30 éves korunktól megállíthatatlanul veszítünk a kollagén szintünkből és a jó minőségű kollagén termelődése is fokozatosan csökken szervezetünkben. Ezért javasolt a kollagén termelődését serkentő összetevőket tartalmazó termékek használata. Ilyen összevetők lehetnek pl. a retinoidok vagy retinolok, alfa-hidroxi-savak, mint pl. glikolsav és a peptidek, amelyek gyakran az öregedést lassító krémek és szérumok kedvenc összetevői. Számos tanulmány igazolja, hogy az esztétikai kezelések elengedhetetlenek az öregedés ellen vívott harcban. A lézerek, a mikrotűs rádiófrekvencia, a feltöltő anyagok mind ezt a célt szolgálják. Az egészséges táplálkozást sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen a fehérjében gazdag ételek biztosítják számunkra az aminosavakat, amik elengedhetetlenek a kollagén termelődéshez.

Szintén fontos a C-vitamin, a cink és a réz, a változatos étrend, amely főként teljes kiőrlésű ételeket jelent, valamint zöldséget, gyümölcsöt, babot, olajos magvakat, tengeri herkentyűket és sovány húsokat. Bizony ez a sok helyen leírt táplálkozási tanács a bőrünk szempontjából is hálás megoldásnak bizonyul. Nem szabad elfelejtenünk bőrünk UV sugárzás elleni védelmét sem. Elengedhetetlenül fontos a minimum 30 faktoros széles spektrumú fényvédő mindennapos használata, hiszen a leggyengébb napfény is hatással van az arcbőrünkre, károsíthatja azt. A cél a prevenció, azaz a meglévő kollagénünk megóvása, hiszen tudjuk, hogy később már sokkal időigényesebb, valamint költségesebb az öregedés jeleinek visszafordítása. A fentiek mellett ajánlott még a bőrünk rugalmasságát segítő masszázs. Bár jelenleg kevés adat bizonyítja, hogy az általános masszázs pozitív hatással bír a prokollagén-1 termelődésére, de élénkítő hatása vitathatatlan.

 

Milyen kollagén típusok léteznek?

 

Egy megközelítés szerint 28 különböző kollagén létezik. Ezúttal a három legjelentősebb típust szeretnénk bemutatni, mert ez a három variáció található meg legnagyobb mértékben a testünkben.

 

I-es típus:

A bőrben található fő kollagén. Az inakban, a csontokban, az ízületekben, a
fogakban és bizonyos kötőszövetekben is megtalálható.

 

II-es típus:

A porcok fő alkotóeleme, megtalálható a porckorongokban és a szemben is.

 

III-as típus:

Az ilyen típusú kollagén a bőrben, valamint az izmokban és az erek falában
található.

 

Hogyan juthatunk több kollagénhez?

 

Sok cég kínál kollagént tartalmazó krémeket és táplálékkiegészítőket. A kollagén porok és kapszulák az utóbbi időben már kávék és turmixok kedvelt kiegészítőjeként is kaphatók. Szinte napról napra bővül a kollagénes krémek és olajok kínálata a drogériák és a patikák polcain, és rengeteg internetes portálon is vásárolhatunk. Az ilyen típusú pro-kollagénes krémek kézzel vagy géppel történő bemasszírozás után a meglévő ráncok simítását ígérik. Szintetikus kollagént tartalmaznak, amely megköti a nedvességet a bőrben és így simulnak a ráncok, üdébb, kipihentebb bőr lesz az eredmény.

 

Mik a mellékhatások és kockázatok kollagén bevitele esetén?

 

Ha bármilyen kollagéntermelődést támogató kapszulát, port, étrend kiegészítőt vagy krémet használunk, fontos utánajárni, hogy ellenőrzött forrásból, megbízható márkától származzanak. Érdemes alaposan tájékozódni, hogy
véletlenül nem vagyunk-e allergiásak tojásra, halra, mert ha a kollagént ilyen élelmiszerből nyerik ki, akkor fennállhat a veszélye, hogy allergiás reakció jelentkezik.

 

Kitől érdeklődjön ebben a témában?

 

Ha érdekli a bőr kollagén termelődésének javítása és egyénre szabott, komplex választ szeretne, ajánlott megkérdezni bőrgyógyász szakorvosát. Ő részletes felvilágosítást tud adni a termékek és esztétikai kezelések elérhetőségeiről, költségeiről, lehetséges fájdalmakról, a felmerülő kockázatokról.

 

Kérdezz-felelek kollagénnel kapcsolatban

 

I., Mi a kollagén haszna?

Röviden, a kollagén egy olyan fehérje, amely a szövetek rugalmasságáért és feszességéért felel.

 

II., Miből áll a kollagén?

A kollagén is – mint minden fehérje – aminosavakból áll, főként glicin, prolin, és hidroxiprolin alkotja.

III., Milyen ételeknek magas a kollagén tartalma?

A fehérjében gazdag ételeknek. A sovány húsok, a tojás, a hal és a tenger gyümölcsei, a bab és a tejtermékek mindegyike ellátja a testet számos aminosavval, amelyek a kollagén előállításához szükségesek. A csontleves és a
zselatin szintén magas kollagéntartalommal bír.

IV., Mik a kollagén peptidek?

A kollagén peptidek olyan kollagén molekulák, amelyek lebomlanak, így könnyebben emészthetőek, és gyorsabban tudnak a testben felszívódni.

 

A kollagén funkciójáról összefoglalva

 

A kollagén az a kulcsfontosságú protein, mely biztosítja a szervezet minden egyes kötőszövetének rugalmasságát, ideértve a bőrt, a szalagokat, az inakat, a porcokat és a csontokat. Az egészséges, jól felépített életmód, (amely étkezési szokások tekintetében elegendő fehérjét jelent) a fényvédő használata továbbá hatékony bőrgyógyászati kezelések biztosíthatják, hogy a szervezet megkapja és előállítsa azt, amire szüksége van a kiegyensúlyozott életérzéshez lelkileg és testileg.


Orvosaink

Dr. Papp Ildikó

Dr. Papp Ildikó

Orvosigazgató - vezető orvosesztétikai bőrgyógyász
Dr. Halmy Csaba

Dr. Halmy Csaba

Plasztikai sebész
Dr. Brunner Alexandra

Dr. Brunner Alexandra

Bőr- és nemigyógyász - esztétikai bőrgyógyász
Dr. Csellár Zsuzsa

Dr. Csellár Zsuzsa

Bőrgyógyász - esztétikai bőrgyógyász
Dr. Fábián Melinda Ph.D

Dr. Fábián Melinda Ph.D

Bőr- és nemigyógyász - esztétikai bőrgyógyász
Dr. Karimi Rouzbeh

Dr. Karimi Rouzbeh

fej-nyak sebész, fül-orr gégész, orvosesztétikát végző szakorvos
Dr. Tóth Veronika

Dr. Tóth Veronika

Bőr- és nemigyógyász - esztétikai bőrgyógyász

Áraink
KONZULTÁCIÓ, KONTROLLVIZSGÁLAT
Esztétikai konzultáció: 32.000 Ft
Vezető esztétikai konzultáció - Dr Papp: 35.000 Ft
Esztétikai kontrollvizsgálat: 20.000 Ft
HYALURONAVAS KEZELÉSEK, BEVAVATKOZÁSOK (Kizárólag a legmagasabb minőségű és tisztaságú hyaluronsavakkal dolgozunk. A végső ár a betölttött anyag mennyiségétől függ.)
Hyaluronsavas ráncfeltöltés, arcfiatalítás (1ml /ampulla): 120.000 Ft
Arcfeltöltés, arcformázás - arccsont kiemelése, arc- és állív kiemelése (1ml /ampulla): 120.000 Ft
Szem alatti karikák feltöltése (1ml/ampulla): 130.000 Ft
Orrformázás hyaluronsavval: 65.000 Ft-tól
Ajakfeltöltés, ajakformázás : 120.000 Ft-tól
Állvolumen pótlás (1ml /ampulla): 120.000 Ft-tól
Mellbimbó kiemelés hyaluronsavval (1ml /ampulla): 120.000 Ft-tól
Hylase beavatkozás: hyaluronsav feloldása, arckorrekció (alkalom): 60.000 Ft
HArmonyCA ( 1 ampulla:1,25 ml) : 180.000 Ft
Karisma kezelés (2 alkalom): 220.000 Ft
RADIESSE RÁNCFELTÖLTÉS (1ml /ampulla): 130.000 Ft-tól
SKIN BOOSTER KEZELÉSEK
Exosome kezelés (arc-2ml): 150.000 Ft
Exosome kezelés (arc,nyak -3ml): 225.000 Ft
Exosome kezelés (arc,nyak,dekoltázs-4ml): 320.000 Ft
Profihlo skinbooster kezelés (2 alkalom): 210.000 Ft
VOLITE - hyaluronsavas skin booster kezelés (1 ampulla): 90.000 Ft
VOLITE - hyaluronsavas skin booster kezelés (2 ampulla): 150.000 Ft
EJAL 40 skin booster kezelés (1 alkalom): 90.000 Ft
EJAL 40 skin booster kezelés (3 alkalmas bérlet): 240.000 Ft
NUCLEOFILL arc / haj kezelés (1 alkalom): 80.000 Ft
NUCLEOFILL arc / haj kezelés (4 alkalmas bérlet): 280.000 Ft
AQUAGOLD bőrrfiatalító kezelés arany mikrotűs fejjel - orvos által végzett: 144.000 Ft/alkalom
RÁNCTALANÍTÓ KEZELÉSEK BOTULIN TOXINNAL (BOTOXSZAL), MIMIKAI RÁNCOK KEZELÉSE
1 régió - mindkét oldal szem körül/szemöldök között/homlok): 68.000 Ft
2 régió - mindkét oldal szem körül/szemöldök között/homlok): 105.000 Ft
3 régió - mindkét oldal szem körül/szemöldök között/homlok): 125.000 Ft
További 3 kiválasztott kiegészítő terület (áll, bunny, szemöldökemelés, ajaksarokemelés, orrcsúcs): 68.000 Ft
Arcvékonyítás: 110.000 Ft
Nyakfiatalítás: 68.000 Ft
Barbinyak, trapéz izom kezelése: 110.000 Ft
Dermalift, arcemelés : 85.000 Ft
Áll kiemelése: 29.000 Ft
Szájzug emelése: 29.000 Ft
Orrcsúcs emelése: 29.000 Ft
Szemöldökemelés (csak nőknél): 29.000 Ft
Mezob0t0x kezelés: 68.000 Ft
MEZOTERÁPIA HYALURONSAVAS KOMBINÁLT GÉPI KEZELÉSEK
Mezoterápia orvosi tűvel, koncentrált hyaluronsavval arc / nyak / dekoltázs / kézfej (1 ampulla ára): 65.000 Ft
Mezoterápia hajas fejbőrön (1 alkalom): 59.000 Ft
Mezoterápia hajas fejbőrön - 3 alkalmas bérlet: 116.000 Ft
Mezoterápia hajas fejbőrön - 6 alkalmas bérlet: 222.000 Ft
Teljes arc vitaminos anti ageing mezoterápia (1 alkalom): 52.000 Ft
Teljes arc hyaluron savas mezoterápia (1 alkalom): 74.000 Ft
Szem környék mezoterápia (1 alkalom): 22.500 Ft
Szem környék mezoterápia - 6 alkalmas bérlet: 102.000 Ft
MIKROTŰS - RÁDIÓFREKVENCIÁS KEZELÉSEK
Scarlet/Onix arckezelés régiónként 1 terület: arc / nyak/ dekoltázs (1 alkalom) - orvos végzi: 195.000 Ft
Scarlet testkezelés, striák kezelés - régiónként (1 régió=2 tenyér nagyság) - orvos végzi: 192.000 Ft
Scarlet testkezelés, striák kezelése (3 alkalmas bérlet) - orvos végzi: 495.000 Ft
FRAKCIONÁLT LÉZERES KEZELÉSEK
Teljes arc: 138.000 Ft
Orcák: 66.000 Ft
Alsó, felső szemhéj: 66.000 Ft
Száj körül: 66.000 Ft
Nyak: 108.000 Ft
Dekoltázs: 144.000 Ft
Nyak és dekoltázs: 222.000 Ft
Kézfej (2 db): 144.000 Ft
Arc és dekoltázs: 228.000 Ft
Arc és nyak: 216.000 Ft
Arc, nyak és dekoltázs: 276.000 Ft
Hegkezelések: egyéni ár konzultáció alapján
HÁMLASZTÁSOK
TCA hámlasztás, 15%-kos SkinTech triklorecetsavval: 71.000 Ft
Retinolos, Yessner hámlasztás: 71.000 Ft
Fenol TCA hámlasztás: 130.000 Ft
HYDROBALANCE KEZELÉSEK
Hydrobalance kezelés (1 alkalom): 80.000 Ft
Hydrobalance kezelés (3 alkalmas bérlet): 187.000 Ft
BIO FELSZÍVÓDÓ SZÁLAK - FACE LIFITING SZÁLAKKAL
Cog és FTC szálazás régiónként: 174.000 Ft
Teljes arcemelés Cog és FTC szálakkal: 396.000 Ft
Teljes arclifting Aptos szálakkal: 445.000 Ft
Silhouette Soft arcemelő felszívódó szálak - 2 szál: 240.000 Ft
Silhouette Soft arcemelő felszívódó szálak - 4 szál: 440.000 Ft
Silhouette Soft arcemelő felszívódó szálak - 8 szál: 750.000 Ft
Silhouette Soft arcemelő felszívódó szálak - 10 szál: 950.000 Ft
Silhouette Soft arcemelő felszívódó szálak - 12 szál: 1.150.000 Ft
Silhouette Soft arcemelő felszívódó szálak - 16 szál: 1.450.000 Ft
IZZADÁSGÁTLÓ KEZELÉSEK
Izzadásgátló kezelés botulin toxinnal (botoxszal) : 145.000 Ft
ONIX lézeres izzadásgátlás első kezelés ára (A kezelés előtt konzultáció szükséges, amelynek ára később beszámításra kerül az első kezelésbe.): 420.000 Ft
ONIX lézeres izzadásgátlás második kezelés ára (Az első kezelés után 2 hónappal később egy ingyenes kontrollra kerül sor. A 2. kezelés szükségessége egyénfüggő, csak abban az esetben van rá szükség ha a kontrollvizgálat ezt indokolttá teszi. ): 150.000 Ft
Scarlet izzadásgátló kezelés (3 alkalom szükséges): 495.000 Ft
PLAZMA JET KEZELÉSEK
alsó szemhéj: 150.000 Ft
felső szemhéj: 150.000 Ft
szarkalábak, homlok-és ajak körüli ráncok: 150.000 Ft
ZSÍROLDÓ ÉS CELLULIT KEZELÉSEK
Alidya cellulit kezelés - enyhe cellulit esetén (1 ampulla): 54.000 Ft
Alidya cellulit kezelés - közepesen erős cellulit esetén (2 ampulla): 94.000 Ft
Alidya cellulit kezelés - súlyos cellulit esetén (3 ampulla): 138.000Ft
Aqualyx zsíroldó kezelések (1 ampulla ára): 82.000 Ft
Aqualyx zsíroldó kezelések (2 ampulla ára): 132.000 Ft
Aqualyx zsíroldó kezelések (3 ampulla ára): 204.000 Ft
Belkyra kezelés (1 ampulla): 130.000 Ft
Kabelline kezelés (0,5 ml): 35.000 Ft
PRP KEZELÉS (DRAKULA TERÁPIA)
Arc kezelés: 156.000 Ft
Arc, nyak és dekoltázs: 204.000 Ft
Hajas fejbőr: 129.600 Ft
Hajas fejbőr (4 alkalom) : 299.000 Ft
Arc és hajas fejbőr: 174.000 Ft
KOMBINÁLT ESZTÉTIKAI KEZELÉSEK
Scarlet és PRP (Drakula) kezeléssel ( 1 alkalom): 240.000 Ft
Scarlet és PRP (Drakula) kezeléssel ( 3 alkalmas): 636.000 Ft
Frakcionált lézer teljes arc kezelés és PRP (Drakula) kezelés: 210.000 Ft
FTC bioszálak és PRP (Drakula) kezelés (1 régió): 228.000 Ft
FTC bioszálak és PRP (Drakula) kezelés (teljes arc): 430.000 Ft
Hylase oldás (1ampulla): 60.000 Ft
HIFU KEZELÉSEK
HIFU arc - orvos által végzett: 360.000 Ft
HIFU arc+nyak területe - orvos által végzett: 450.000 Ft