A HPV (humán papilloma vírus) fertőzést a világ leggyakoribb szexuális úton terjedő megbetegedéseként tartják számon. A HPV vírus hatására a bőr felületén és a nyálkahártyákon szemölcsök alakulhatnak ki, nem utolsó sorban pedig felelős lehet a méhnyakrák kialakulásáért is. 

 

Mi az a HPV?

A HPV egy vírus, amely rendellenes sejtosztódást idéz elő a bőrön és a nyálkahártyán. Több mint 170 típusa ismert, ezek közül nagyjából 40 az, ami a nemi szerveken vagy azok környékén okoz tüneteket. A változatok egy része magas kockázatú (HR, high risk) kategóriába sorolható, ami azt jelenti, hogy ezek daganatokat is okozhatnak. Az alacsony és közepes kockázatú típusok bár nem annyira veszélyesek, mégis igen kellemetlen tüneteket idézhetnek elő.

A HPV okozta nemi szemölcsök (condyloma) kialakulhatnak nők esetében a külső nemi szerven, a hüvelyben, férfiak esetében a hímvesszőn, a herezacskó bőrén, a húgycsőben, de megjelenhetnek a végbélnyílás, a szájüreg és a garat területén is.

 

A HPV tünetei

A HPV hordozás a legtöbb esetben tünetmentes, a fertőzés átadása azonban ebben a stádiumban is lehetséges. Ép immunrendszerű személy pár év alatt leküzdi a fertőzést. A fertőzés tünetei akkor jelentkeznek, amikor az immunrendszer legyengült valamilyen oknál fogva, például betegség, stressz vagy a dohányzás miatt.

A HPV tünetei lehetnek:

  • Condyloma / nemi szemölcs: jóindulatú hámelváltozás. Kiterjedése 1-2 mm-től 1-2cm nagyságig is terjed, jellemzően bőrszínű, vagy barnásan pigmentált, alakja pedig karfiolhoz hasonlítható. 
  • Méhnyakrák illetve ennek rákmegelőző állapotai. Fennállásuk a méhnyakrák szűrés (nőgyógyászati cytológia) során derülhet ki.

A vírus terjedése

A HPV vírust direkt kontaktus útján kerül a bőrfelszínre jellemzően enmi érinthezés kapcsán, de uszodahasználat útján is fertőződhetünk. Lappangási ideje hosszú, akár évekig is tünetmentes maradhat. 

 

A HPV vírus kezelése

Tünetmentes HPV hordozás esetén a nőknek félévente javasolt nőgyógyászati cytológia vizsgálat, méhnyakrák kialakulását időben megelőzendő.

Szemölcsök észlelése esetén a szemölcsöket javasolt mihamarabb eltávolítani. Ez történhet helyileg alkalmazott ecsetelők használatával, folyékony nitrogénnel történő fagyasztással vagy lézeres beavatkozással. 

A HPV vírus kezelése azonban nem ér véget az elváltozások eltüntetésével. Attól, hogy a szemölcs már nem látható, a HPV hordozás ténye fennállhat. Ennek megszüntetése érdekében az immunrendszer stimulálható.

 

A HPV megelőzése

A HPV ellen többféle módon is lehet védekezni. Egyfelől az óvszer használatával lényegesen csökkenthető a fertőzés kockázata. 

A HPV fertőződéssel szemben leghatékonyabb védelmet a védőoltás nyújt. A manapság használt legmodernebb oltóanyag 9 típus ellen nyújt védelmet ( a két leggyakoribb szemölcsöt okozó típus és a 7 leggyakrabban méhnyak-, pénisz- és analis daganatot okozó típus ellen).

A korai felismerés és kezelés lényeges a fertőzési lánc megállítása céljából. A rendszeres nőgyógyászati cytológia (rákszűrés) és a HPV DNS kimutatás, mint célzott szűrővizsgálat elvégzése javasolt a szexualisan aktív személyekben.