A csecsemőknél leggyakrabban előforduló jóindulatú érdaganat. A csecsemő hemangiómájának besorolása elkülönítése, kivizsgálása fontos feladat, az esetlegesen szükségessé váló, időben elkezdett kezelés sok problémát előzhet meg.

A hemangióma kivizsgálása
A hemangióma már a magzati korban keletkezik, a kisbabán születésekor sok esetben csak egy halvány folt látható. Néhány napos korban a csecsemő bőrén először piros folt jelenik meg, amely hamar elkezd nőni, kiemelkedni, málnához válik hasonlóvá. Ezért nevezik málna anyajegynek is. Egy-egy hemangióma a csecsemő 8 hónapos koráig többszörösére is nőhet, ekkor a növekedés lelassul, majd megkezdi összehúzódását. Eltűnése típusos esetben néhány év alatt, általában a tinédzser kor elejére tehető. A Körúti Orvosi Centrumban nagy gondot fordítunk a hemangióma gyanújával hozzánk érkező páciensekre, a szakorvos diagnózisa után, hasi és koponya ultrahang vizsgálatát javasoljuk, az esetleges belszervi, hasonlóan kialakult hemangiómák kiszűrése céljából.

A hemangióma kezelése
A csecsemőkori hemangióma hatalmasra is megnőhet. Ez azt jelentheti, hogy az elváltozás környező a szövetekre nyomást gyakorol, felületén fekélyek keletkezhetnek, ezért vérezhetnek, felülfertőződhetnek. A hemangióma az arcon, a szemhéjon nagyon zavaró, a szem nyitását megakadályozza, az orr környékén légzési és ezzel táplálási nehézséget is okoz. A pelenkás tájon és a szájüregben is fokozott figyelmet igényel. Amennyiben kezelés mellett döntünk, melyet az anatómiailag zavaró helyeken lévő, vagy hirtelen nagy méretre növekvő hemangióma esetén javaslunk, a megfelelő óvintézkedések mellett választjuk ki a módját, majd gondozásba vesszük a csecsemőt.

Online bejelentkezés szakorovoshoz

Visszahívás kérése