A hajhullással kapcsolatos problémák nagyon sok ember számára jelentenek önértékelési és érzelmi terhelést. Ez különösen igaz a nőkre, akiknél a haj nagyon fontos része a külső megjelenésnek. Kóros hajhullásról akkor van szó, ha napi 50-100 szálnál többet veszítünk, és ezt nem követi újabbak kinövése. Amennyiben hajhullást tapasztalunk, érdemes orvoshoz, elsősorban bőrgyógyászhoz fordulni, mert számos betegség állhat a háttérben.

A hajhullás típusai

A hajhullás különböző formában jelenhet meg, és ennek mentén kezdenek el a szakemberek is elindulni a diagnózis felállításához.

Veleszületett kopaszság: ez egy ritka rendellenesség, ilyenkor hiányoznak a fejbőrből a szőrtüszők.

Átmeneti hajhullás: általában fertőzések, gyulladások, mérgező anyagok, hormonális változás, műtét áll a háttérben, és ha megszűnik a kiváltó ok, akkor ismét visszanő a haj. Ide tartozik az alopecia diffusa (diffúz hajhullás); az alopecia areata, azaz foltos hajhullás;  a totális hajhullás, amikor a fejbőrön és a szemöldökön is kihullik a szőrzet; valamint a teljes test felületén jelentkező szőrvesztés.

Végleges hajhullás: ebben az esetben a hajhullás nem visszafordítható folyamat. Ennek a típusú hajvesztésnek is több megjelenési formája van. A congentiális alopecia esetében fiatalkorban megkezdődik a hajhullás, és már eleve alacsony a testen lévő szőrtüszők száma. A hátterében örökletes tényezők állnak. Az ún. heges alopecia fellépésekor a szőrtüszők begyulladnak és elpusztulnak, a bőr hegessé válik. Az atrophiás alopecia esetében a bőr sorvadása miatt pusztulnak el a szőrtüszők. Ez leggyakrabban a 30-55 év közötti nők körében fordul elő valamilyen bőrbetegség szövődményeként. Az androgén alopecia során a kopaszodás mögött hormonális okok állnak, főként a tesztoszteron szinttel függ össze, nőknél és férfiaknál is előfordul.

A hajhullás leggyakoribb okai

  1. Hormonális változások: például szülés, menopauza következtében.
  2. Betegségek: pajzsmirigy-problémák, hormonális és nőgyógyászati panaszok
  3. Gyógyszer mellékhatása
  4. Gyulladások – ezért fontos a gócokat kizárni.
  5. Rossz hajápolási szokások: hajfestés, hajvasalás, gyenge minőségű termékek használata
  6. Vitaminhiány (akár fogyókúra miatt)
  7. Gombás fertőzés
  8. Stressz

 

A legfőbb okok mögött álló problémák

1. Hormonális változások 

A terhesség során megemelkednek a női nemi hormonok a szervezetben, ennek köszönhetően a haj élettartama megnő és nem hullik ki, fényesebbé, dúsabbá válik. A szülés után viszont lecsökken a hormonok szintje és a haj ritkulni kezd. Ilyenkor akár csomókban is hullhat a hajunk, napi 500 szálat is veszíthetünk. Ez a helyzet néhány hónap elteltével rendeződik, amennyiben nincs más probléma a háttérben.

A klimax átlagosan 45-55 éves korban következik be a nőknél. Ilyenkor a petefészek működése szabálytalanná válik, a női nemi hormonok termelődése csökken, és megemelkedik a férfi nemi hormonok (androgén) szintje. Az androgén hormonok gyakran okozzák a hajhagymák sorvadását. A haj ilyenkor egyre szárazabbá, töredezettebbé, ritkábbá válik.

2. Betegségek

A női nemi hormonok meghosszabbítják, a férfi hormonok rövidítik a hajhagymák életét. Mindkét nemnél megtalálhatók ezek a hormonok, amelyeknek aránya befolyásolhatja a kopaszodást. A korábban már említett androgén alopécia esetében kétféle jelenséget figyeltek meg a szakemberek. Van, akinél valóban az átlagosnál magasabb mértékben van jelen az androgén hormon a testben, van, akinél viszont a hajhagymákban található receptorok túlérzékenysége felel a hajhullásért. Ilyenkor normál hormonszint mellett áll fent a tünet.

Az androgén alopécia hátterében gyakran PCOS, azaz policisztás ovárium szindróma betegség is állhat a nők esetében, de előfordulhat jóindulatú daganat a mellékvesén, rosszindulatú daganat vagy enzimhiány.

Az androgén alopécia során elsősorban a halántékon és a fejtetőn ritkul meg vagy hullik ki teljesen a haj, a tarkón általában nem. Nők esetében gyakran még a súlyos hajritkulás során is megmarad a haj a homloknál egy csíkban.

Az orvostudomány még nem tudja a pontos választ arra, hogy milyen örökletes tényezők okozzák a férfias típusú kopaszodás. A legáltalánosabban elterjedt magyarázat a hajgyökerek DHT (dehidrotesztoszteron) érzékenysége, melyet már korábban részleteztünk. A legújabb kutatások arra is rámutatnak, hogy az anya által átörökített X-kromoszómában található androgén-receptor gének a felelősek ezért a problémáért.

Csak alapos kivizsgálás deríthet fényt arra, hogy valódi androgén alopécia vagy genetikai eredetű receptor érzékenység áll-e fenn, esetleg valamilyen rejtett betegséggel a háttérben. Kivizsgálás céljából célszerű gyakorlott szakorvost bőrgyógyászt felkeresni.

Mint említettük PCOS és endometriózis is állhat a hajhullás hátterében. A cisztákban gyakran hormontartalmú folyadék van, és ez vezethet hajhulláshoz. De rosszindulatú daganat, a pajzsmirigy megbetegedés esetén a pajzsmirigy túlműködése és alulműködése, májbetegség, magas láz, illetve vérszegénység, vérveszteség, cukorbetegség egyaránt okozhat hajvesztést.

3. Gyógyszer mellékhatása

Bizonyos fogamzásgátló tabletták serkentik a hajnövekedést, ezért abbahagyásuk együtt járhat hajvesztéssel. De antidepresszánsok, nem szteroid gyulladásgátlók, daganatellenes szerek és citosztatikumok is okozhatnak hajhullást.

4. Gyulladások

Fertőzéses gócok, a foggyökérnél kialakult tályogok, szuvas fogak is és a petefészek-gyulladás, mandula-gyulladás, krónikus epehólyag-gyulladás is előidézhet hajhullást. De az ún. Crohn betegségnek is lehet ilyen tünete.

5. Rossz hajápolási szokások

Hajcsavarók, hajsütővasak, vegyi anyagok használata károsítja a hajállományt. A festékekben található ammónia és peroxid roncsolja a haj szerkezetét, és allergiás reakciót is kiválthat.

6. Vitaminhiány 

Hiányos, nem megfelelő étkezés, drasztikus fogyókúra is állhat hajhullás hátterében. Elsősorban a biotin, cink, vas, B12 és folsav felelős a szép hajért, ezért ha ezek a vitaminok nincsenek jelen megfelelő mértékben a szervezetben, vagy fehérjehiányban szenvedünk, akkor megritkulhat a hajunk. Az alkoholizmusból fakadó elégtelen táplálkozás is növeli a hajhullás kockázatát.

Megfigyelhetünk egyfajta szezonális változást is hajunk állapotában, ami szintén kapcsolatban áll a szervezet vitamin készletével. Télen kevesebb vitamint raktározunk el, ezért tél végén, tavasszal sokan tapasztalhatnak bizonyos mértékű hajvesztést.