A hajhullással kapcsolatos problémák nagyon sok ember számára jelentenek önértékelési és érzelmi terhelést. Ez különösen igaz a nőkre, akiknél a haj nagyon fontos része a külső megjelenésnek. Kóros hajhullásról akkor van szó, ha napi 50-100 szálnál többet veszítünk, és ezt nem követi újabbak kinövése. Amennyiben hajhullást tapasztalunk, érdemes orvoshoz, elsősorban bőrgyógyászhoz fordulni, mert számos betegség állhat a háttérben.

A hajhullás típusai

A hajhullás különböző formában jelenhet meg, és ennek mentén kezdenek el a szakemberek is elindulni a diagnózis felállításához.

Veleszületett kopaszság: ez egy ritka rendellenesség, ilyenkor hiányoznak a fejbőrből a szőrtüszők.

Átmeneti hajhullás: általában fertőzések, gyulladások, mérgező anyagok, hormonális változás, műtét áll a háttérben, és ha megszűnik a kiváltó ok, akkor ismét visszanő a haj. Ide tartozik az alopecia diffusa (diffúz hajhullás); az alopecia areata, azaz foltos hajhullás;  a totális hajhullás, amikor a fejbőrön és a szemöldökön is kihullik a szőrzet; valamint a teljes test felületén jelentkező szőrvesztés.

Végleges hajhullás: ebben az esetben a hajhullás nem visszafordítható folyamat. Ennek a típusú hajvesztésnek is több megjelenési formája van. A congentiális alopecia esetében fiatalkorban megkezdődik a hajhullás, és már eleve alacsony a testen lévő szőrtüszők száma. A hátterében örökletes tényezők állnak. Az ún. heges alopecia fellépésekor a szőrtüszők begyulladnak és elpusztulnak, a bőr hegessé válik. Az atrophiás alopecia esetében a bőr sorvadása miatt pusztulnak el a szőrtüszők. Ez leggyakrabban a 30-55 év közötti nők körében fordul elő valamilyen bőrbetegség szövődményeként. Az androgén alopecia során a kopaszodás mögött hormonális okok állnak, főként a tesztoszteron szinttel függ össze, nőknél és férfiaknál is előfordul.

A hajhullás leggyakoribb okai

  1. Hormonális változások: például szülés, menopauza következtében.
  2. Betegségek: pajzsmirigy-problémák, hormonális és nőgyógyászati panaszok
  3. Gyógyszer mellékhatása
  4. Gyulladások – ezért fontos a gócokat kizárni.
  5. Rossz hajápolási szokások: hajfestés, hajvasalás, gyenge minőségű termékek használata
  6. Vitaminhiány (akár fogyókúra miatt)
  7. Gombás fertőzés
  8. Stressz

 

A legfőbb okok mögött álló problémák

1. Hormonális változások 

A terhesség során megemelkednek a női nemi hormonok a szervezetben, ennek köszönhetően a haj élettartama megnő és nem hullik ki, fényesebbé, dúsabbá válik. A szülés után viszont lecsökken a hormonok szintje és a haj ritkulni kezd. Ilyenkor akár csomókban is hullhat a hajunk, napi 500 szálat is veszíthetünk. Ez a helyzet néhány hónap elteltével rendeződik, amennyiben nincs más probléma a háttérben.

A klimax átlagosan 45-55 éves korban következik be a nőknél. Ilyenkor a petefészek működése szabálytalanná válik, a női nemi hormonok termelődése csökken, és megemelkedik a férfi nemi hormonok (androgén) szintje. Az androgén hormonok gyakran okozzák a hajhagymák sorvadását. A haj ilyenkor egyre szárazabbá, töredezettebbé, ritkábbá válik.

2. Betegségek

A női nemi hormonok meghosszabbítják, a férfi hormonok rövidítik a hajhagymák életét. Mindkét nemnél megtalálhatók ezek a hormonok, amelyeknek aránya befolyásolhatja a kopaszodást. A korábban már említett androgén alopécia esetében kétféle jelenséget figyeltek meg a szakemberek. Van, akinél valóban az átlagosnál magasabb mértékben van jelen az androgén hormon a testben, van, akinél viszont a hajhagymákban található receptorok túlérzékenysége felel a hajhullásért. Ilyenkor normál hormonszint mellett áll fent a tünet.

Az androgén alopécia hátterében gyakran PCOS, azaz policisztás ovárium szindróma betegség is állhat a nők esetében, de előfordulhat jóindulatú daganat a mellékvesén, rosszindulatú daganat vagy enzimhiány.

Az androgén alopécia során elsősorban a halántékon és a fejtetőn ritkul meg vagy hullik ki teljesen a haj, a tarkón általában nem. Nők esetében gyakran még a súlyos hajritkulás során is megmarad a haj a homloknál egy csíkban.

Az orvostudomány még nem tudja a pontos választ arra, hogy milyen örökletes tényezők okozzák a férfias típusú kopaszodás. A legáltalánosabban elterjedt magyarázat a hajgyökerek DHT (dehidrotesztoszteron) érzékenysége, melyet már korábban részleteztünk. A legújabb kutatások arra is rámutatnak, hogy az anya által átörökített X-kromoszómában található androgén-receptor gének a felelősek ezért a problémáért.

Csak alapos kivizsgálás deríthet fényt arra, hogy valódi androgén alopécia vagy genetikai eredetű receptor érzékenység áll-e fenn, esetleg valamilyen rejtett betegséggel a háttérben. Kivizsgálás céljából célszerű gyakorlott szakorvost bőrgyógyászt felkeresni.

Mint említettük PCOS és endometriózis is állhat a hajhullás hátterében. A cisztákban gyakran hormontartalmú folyadék van, és ez vezethet hajhulláshoz. De rosszindulatú daganat, a pajzsmirigy megbetegedés esetén a pajzsmirigy túlműködése és alulműködése, májbetegség, magas láz, illetve vérszegénység, vérveszteség, cukorbetegség egyaránt okozhat hajvesztést.

3. Gyógyszer mellékhatása

Bizonyos fogamzásgátló tabletták serkentik a hajnövekedést, ezért abbahagyásuk együtt járhat hajvesztéssel. De antidepresszánsok, nem szteroid gyulladásgátlók, daganatellenes szerek és citosztatikumok is okozhatnak hajhullást.

4. Gyulladások

Fertőzéses gócok, a foggyökérnél kialakult tályogok, szuvas fogak is és a petefészek-gyulladás, mandula-gyulladás, krónikus epehólyag-gyulladás is előidézhet hajhullást. De az ún. Crohn betegségnek is lehet ilyen tünete.

5. Rossz hajápolási szokások

Hajcsavarók, hajsütővasak, vegyi anyagok használata károsítja a hajállományt. A festékekben található ammónia és peroxid roncsolja a haj szerkezetét, és allergiás reakciót is kiválthat.

6. Vitaminhiány 

Hiányos, nem megfelelő étkezés, drasztikus fogyókúra is állhat hajhullás hátterében. Elsősorban a biotin, cink, vas, B12 és folsav felelős a szép hajért, ezért ha ezek a vitaminok nincsenek jelen megfelelő mértékben a szervezetben, vagy fehérjehiányban szenvedünk, akkor megritkulhat a hajunk. Az alkoholizmusból fakadó elégtelen táplálkozás is növeli a hajhullás kockázatát.

Megfigyelhetünk egyfajta szezonális változást is hajunk állapotában, ami szintén kapcsolatban áll a szervezet vitamin készletével. Télen kevesebb vitamint raktározunk el, ezért tél végén, tavasszal sokan tapasztalhatnak bizonyos mértékű hajvesztést.


Orvosaink

Dr. Hidvégi B0ernadett

Dr. Hidvégi Bernadett

Vezető bőrgyógyász - nemigyógyász

Dr. Asbóth Dorottya

Bőrgyógyász - gyermekbőrgyógyász - gyermekgyógyász
Dr. Brunner Alexandra

Dr. Brunner Alexandra

Bőr- és nemigyógyász - esztétikai bőrgyógyász
Dr. Csellár Zsuzsa

Dr. Csellár Zsuzsa

Bőrgyógyász - esztétikai bőrgyógyász
Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

gyermek- és felnőtt bőrgyógyász, nemigyógyász
Dr. Fábián Melinda Ph.D

Dr. Fábián Melinda Ph.D

Bőr- és nemigyógyász - esztétikai bőrgyógyász
Dr. Kádas Martina

Dr. Kádas Martina

Bőrgyógyász - nemigyógyász

Dr. Kerner Tünde

Bőrgyógyász - nemigyógyász

Dr. Noll Judit

Bőrgyógyász - gyermekbőrgyógyász - gyermekgyógyász
Dr. Takács Doloresz

Dr. Takács Doloresz

Bőr- és nemigyógyász - esztétikai bőrgyógyász
Dr. Tóth Veronika

Dr. Tóth Veronika

Bőr- és nemigyógyász - esztétikai bőrgyógyász

Áraink
BŐRGYÓGYÁSZATI KONZULTÁCIÓ/ VIZSGÁLAT, KONTROLLVIZSGÁLAT
Szakorvosi vizsgálat és konzultáció: 32.000 - 34.000 Ft
Vezető szakorvosi vizsgálat és konzultáció: 34.000 - 36.000 Ft
Gyerek szakorvosi vizsgálat és konzultáció: 29.000 - 31.000 Ft
Kontrollvizsgálat (1 hónapon belül): 20.000 Ft
Online konzultáció: 20.000 Ft
Online kontroll: 14.000 Ft
BŐRGYÓGYÁSZATI KEZELÉSEK ÉS BEAVATKOZÁSOK
Anyajegyszűrés - kézi dermatoszkóppal (felnőtt): 42.000 Ft
Anyajegyszűrés - kézi dermatoszkóppal (gyermek): 35.000 Ft
Komputeres anyajegyszűrés (felnőtt)
1-2 db: 45.000 Ft
3-10 db: 52.000 Ft
11-20 db: 59.000 Ft
Alámetszés (Subcisio) 3x3 cm: 48.000 Ft
Allergia vizsgálat epicutan teszttel - ezt a vizsgálatot a budai rendelőnkben, a Meliorában tudjuk elvégezni. (A tesztelés 33 anyagra történik, melynek során speciális tapaszok kerülnek felhelyezésre a hét bőrére. Az eredmény egy hét után van meg: 56.000 Ft
Punch biopszia mintavétel: 44.000 Ft
Vírusos szemölcs, bőrfelszíni növedék, fibróma lézeres /hyfrecatorral történő eltávolítása (az ár mérettől és darabszámtól függően)
1 cm alatti ,1 db: 38.000 Ft (tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti, 2-3 db: 43.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db: 49.000 Ft
1 cm alatti, 7-10 db: 53.000 Ft
1 cm alatti, 11-15 db: 62.000 Ft
1 cm alatti, 16-20 db: 74.000 Ft
1 cm alatti, 21 db felett: 86.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 1 db: 40.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 2-3 db: 45.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 4-6 db: 55.000 Ft
1-2 cmnagyságú, 7 darabtól: 68.000 Ft-tól
2 cm-nél nagyobb, 1 db: 43.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 2-3 db: 50.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 4-6 db: 62.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 7 db felett: 81.000 Ft-tól
Talpi vagy tenyéri szemölcs lézeres eltávolítása
Az 5 mm-nél nagyobb vagy bőrkeményedéssel körülvett, illetve 2-nél több talpi és tenyéri szemölcs esetében az eltávolítás előtt előzetes konzultáció szükséges!
A konzultáció díját az eltávolításkor fizetendő díjból levonjuk.
5mm alatti talpi vagy tenyéri szemölcs (1 db): 45.000 Ft
5-10 mm közötti talpi vagy tenyéri szemölcs (1db): 49.000 Ft
10-15 mm közötti talpi tenyéri szemölcs (1 db): 53.000 Ft
Szemölcs, Molluscum / uszodai szemölcs és más bőrfelszíni növedék eltávolítása fagyasztással vagy Volkmann kanállal
Megjegyzés: kézen és lábon található közönséges szemölcs kivételével, lásd tenyéri vagy talpi szemölcs lézeres eltávolítása ára
1 cm alatti ,1 db szemölcs (2-3 molluscum/uszodaszemölcs): 36.000 Ft
1 cm alatti, 2-3 db szemölcs (4-15 molluscum/uszodaszemölcs): 41.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db szemölcs (15-nél több molluscum / uszodaszemölcs): 47.000 Ft
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti kezelése
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti körömágyplasztikája 1 oldal: 54.000 Ft
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti 2 oldal: 74.400 Ft
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti körömágyplasztikája 3 oldal: 91.200 Ft
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti körömágyplasztikája 4 oldal: 106.800 Ft
Körömlevétel (1 db): 43.200 Ft
Lézeres körömgomba kezelés (az ár egy alkalomra vonatkozik, minimum 5 alkalom javasolt)
Konzultáció (kezelés nélkül): 25.000 Ft
1-3 köröm lézeres kezelés: 26.000 Ft
4-6 köröm lézeres kezelés: 30.000 Ft
7-10 köröm lézeres kezelés: 33.000 Ft
10 köröm felett lézeres kezelés: 36.000 Ft
ROSACEA ÉS ÉRTÁGULAT KEZELÉSEK
Rosacea és értágulat kezelése dióda lézerrel vagy IPL-lel -orr+arc két oldala +homlok+nyak+dekoltázs: 99.000 Ft
Rosacea és értágulat kezelése dióda lézerrel vagy IPL-lel - orr+arc+homlok + ál: 73.000 Ft
Rosacea és értágulat kezelése dióda lézerrel vagy IPL-lel - orr és környéke: 36.000 Ft
Rosacea és értágulat kezelése dióda lézerrel vagy IPL-lel -orr+arc két oldal: 49.000 Ft
LABORVIZSGÁLATOK
Felhívjuk szíves figyelmét hogy a laborvizsgálatok a szakorvosi konzultáció és vizsgálaton díjon felül fizetendő.
Gombavizsgálat (tenyésztés) bőr, köröm: 14.500 Ft
Gombavizsgálat cellux készítményből: 9.000 Ft
Allergia vizsgálat vérből Allergénspecifikus IgE (20) nutritiv panel: 13.000 Ft
Allergia vizsgálat vérből - Allergénspecifikus IgE (40) nutritiv panel: 19.000 Ft
Allergia vizsgálatok vérből Allergénspecifikus IgE (20) inhalatív panel: 13.000 Ft
Allergia vizsgálatok vérből Allergénspecifikus IgE (36) inhalatív panel: 19.000 Ft
Allergia vizsgálatok vérből Allergénspecifikus IgE méh, darázs: 8.000 Ft
Táplálék intolerancia vizsgálatok (46 tápanyaggal): 50.000 Ft
Táplálék intolerancia vizsgálatok (108 tápanyaggal): 80.000 Ft
Táplálék intolerancia vizsgálatok (221 tápanyaggal): 140.000 Ft
Hisztamin intolerancia: 23.000 Ft
HIV - 1,2: 10.000 Ft
Cytomegalovírus: 10.000 Ft
Epstein-Barr vírus antitestek: 15.000 Ft
Hepatitis A vírus antitestek: 10.000 Ft
Hepatitis C vírus antitest: 7.500 Ft
Hepatitis E antitest: 10.500 Ft
Parvovírus B19 antitestek: 11.000 Ft
TP Elisa: 9.360 Ft
Treponema pallidum (szifilisz): 9.000 Ft
Chlamydia psttaci: 13.000 Ft
Mycoplasma pneumoniae: 13.000 Ft
Vércsoport (AB0, RH) + Ellenanyagszűrés: 20.000 Ft