Botox hatása

A botox – vagy hivatalos nevén botolinum toxin – egy fehérjetípus, amelyet a Clostridium botolinum elnevezésű baktérium állít elő. Ennek az anyagnak a hígított verzióját használják az orvosok az esztétikai kezelések során.

Vannak bizonyos mítoszok és állítások, amelyek a kezelés körül keringenek, most ezekről rántjuk le a leplet és derítjük ki valóságtartalmukat. Lássuk hát!

 

1. mítosz: A botoxot először az orvosok alkalmazták – IGAZ

A botolinum toxint 1895-ben fedezték fel, majd először az 1980-as években használták, mégpedig a szemészet és az ideggyógyászat területén, tipikusan a kancsalság és a szemhéjmozgató izmok, valamint a féloldalas arcizom görcsös állapotának megszüntetésére.
Az FDA, azaz az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal 2002-ben engedélyezte esztétikai fókuszú felhasználását, legelőször a haragos ráncokkal szemben, később pedig a szarkalábak és a homlokráncok ellen is megkapta a használati engedélyt.

 

2. A botox örökre lebénítja az izmokat – HAMIS

A botox hatásmechanizmusa arra épül, hogy az idegek és izmok találkozásánál meggátolja az idegből érkező ingerület átvitelét, ezáltal pedig az adott terület izmai nem képesek az összehúzódásra. Az izmok ellazulása miatt pedig ebből kifolyólag sima és ránctalan bőr a kezelés végeredménye.

A fenti állítás tévhit. A toxin lebomlása nem teljes, de az izom-ideg közti új kapcsolódások révén az izomműködés körülbelül 4-6 hónap után teljesen visszatér. Érdemes mindig kivárni az előző kezelés idejének leteltét és ennek megfelelően foglalni következő időpontunkat.

 

3. A botox kezelés után nem szabad sportolni – RÉSZBEN IGAZ

Az eredményesség érdekében vannak alapszabályok, amelyeket a beavatkozás után be kell tartani, így például 48 órával a botoxoltatás után nem érdemes megerőltető fizikai terhelésnek kitenni magunkat. Nem javasolt továbbá a jóga, a futás vagy a szaunázás sem, illetve kerülni kell a közvetlen UV-sugárzást is és az anyag elvándorlását segítő mozgásformákat (például fejenállás). Az alapvető szabályok betartásával a hatás maximalizálható és a mellékhatások pedig szinte teljes mértékben elkerülhetők.

 

4. Ha egyszer belevágsz, akkor örökre elkötelezted magad – HAMIS

Amint már említettük, a botox hatása átmeneti és egy bizonyos időperiódusra szól. Egyéntől függően nagyjából fél évet követően az anyag hatása már nem látható. Ha szeretnéd, akkor akár egy alkalommal is kipróbálhatod – ez időre is megkíméled arcod a túlzott mimikától és segíted a ráncok mélyülésének meggátolását.

 

5. Azonnali eredményt kapsz – HAMIS

A beavatkozást követően nagyjából 3-7 napon belül érezhető és látható először a botox hatása, 2 hét után pedig teljes mértékben. Férfiaknál vagy vastagabb-izmosabb bőr esetén akár másfél hétről is beszélhetünk. Légy tehát türelmes, azok a ráncok sem rögtön alakultak ki!

 

6. Botox = ráncok kezelése – HAMIS

Noha a botox a köztudatban ránctalanító beavatkozásként ismert, de használata ennél jóval sokrétűbb. Népszerű alkalmazási területei közé tartozik a migrén kezelése, a túlzott izzadás vagy az inkontinencia elleni felhasználás, mely esetekben nagy hatékonysággal segíti az akut problémák megoldását, így az anyag pozitív hatásait sok szakterület használja ki.

 

7. Botox kezelés előtt nem szükséges semmiféle előkészület – HAMIS

Az orvos-esztétikai beavatkozásokat minden esetben szakorvosi konzultáció kell megelőzze. Ezeken az alkalmakon felmérésre kerül a páciens aktuális egészségügyi állapota, az esetleges korábbi beavatkozások átbeszélése és a kívánt cél realizálása. Fontos, hogy bizonyos esetekben a kezelés nem realizálható, ilyen állapotok például a terhesség, a szoptatás, bizonyos véralvadási zavarok vagy a kezelendő terület irritáltsága esetén.

 

8. Merev és rideg arcot eredményez a botox – HAMIS

… amennyiben igazi hozzáértőhöz fordulsz. A nem megfelelően beadott botox okozhat „csodálkozó” tekintetet, arcmerevséget, de tapasztalattal rendelkező orvos esetén természetes hatású lesz a végeredmény.

botox kezelések alkalmazásával igazi életminőségbeli javulás érhető el: kisimult arc, ezáltal pedig fiatalosabb és pihentebb megjelenés.

További információkkal kapcsolatban keresd bátran orvos centrumunkat e-mailben vagy telefonos elérhetőségünkön és jelentkezz be hozzánk még ma konzultációra és kezelésre!