A hölgyek körében végzett éves szűrővizsgálatok közül az egyik legfontosabb a méhnyakrák szűrése. Az emlőrákot szorosan követve ugyanis ez a típus az a daganatos betegségek közt, amely leginkább érinti a nőket és végzetes következményekkel járhat. A rendszeres szűrés révén időben diagnosztizált betegség szakszerű kezelésével nagyon sokat tehetünk a gyógyulásért.

 

Mi is az a méhnyakrák?

Méhnyakrák akkor alakul ki, amikor a méhnyak sejtjei kontrollálatlan módon osztódnak. A betegség kialakulását a méhnyakfelszín hámjának különböző súlyosságú elváltozásai előzik meg. Ennek során a normálistól eltérő megjelenésű (eltérő méretű, alakú, számú) sejtek jelennek meg.

Méhnyakrák legtöbbször két hámfelület találkozásánál jön létre: a méhnyak belső felületét borító mirigyhám és a külső méhszájat a hüvelyhámra emlékeztető laphám találkozásánál. 

A hámfelületek kóros elváltozásai okozzák a rákot, melyből – amennyiben arányokat nézünk – nagyjából 10/9 esetben laphámrákról van szó és csak egy esetben mirigyrákról. Az esetek 80-90%-ban kimutatható HPV fertőzés.

 

A méhnyakrák jelei: milyen tünetei vannak?

Ahogyan már említettük egy nagyon gyakori, a nőket érintő rákos megbetegedések közt a második legtöbbször előforduló ráktípusról beszélünk méhnyakrák esetében. A leginkább érintett korosztály a 30-40 éves hölgyek köre, a statisztikák szerint pedig évente nagyjából 1500 új pácienst diagnosztizálnak.

Kialakulásáért legtöbb esetben a humán papillóma vírus felelős. Vannak azonban további faktorok, melyek hajlamosíthatnak a betegség kialakulására. Ilyen például a dohányzás, a gyakori partnerváltások vagy a krónikus hüvelyi fertőzések, a túlsúly és persze a genetika szerepe sem elhanyagolható. A méhnyakrák legtöbb esetben elég késői stádiumban okoz panaszt. 

A méhnyakrák jelei közül egyik legtipikusabb tünet a rendellenes hüvelyi vérzés. Noha a normálistól eltérő vérzést okozhatja kismedencei gyulladás vagy fertőzés, de legtöbbször hormonzavar is, de méhnyakrákra is utalhat, mivel a roncsolt szövetek kapilláris erei könnyen megrepedhetnek, ezáltal generálva vérzést. Ez jelentkezhet menzeszek között, szexuális aktus után is előfordulhat.
A hosszabb és erősebb menstruáció is jellemző a méhnyakrák jelei között, mely általában a méhnyak irritációja miatt alakul ki. 

 

A méhnyakrák tünetei azonban nagyon sokfélék, de korai stádiumban általában tünetmentes. Amikor a vírus megfertőzte a szervezetet, gyakran a további tünetek lehetnek árulkodók:

 • vizeletürítés közbeni fájdalom
 • szexuális együttlét alatt tapasztalt fájdalom
 • kellemetlen szagú, gennyes hüvelyi folyás
 • erős alhasi görcsök
 • deréktáji fájdalmak
 • fogyás, kimerültség
 • lábdagadás, lábfájdalom
 • veseproblémák, vizelettartási gondok

 

Hogyan állítható fel a diagnózis?

A méhnyakráknak különböző stádiumai vannak. A kialakulás első állomása az úgynevezett rákmegelőző állapot. Ez egy hosszú ideig fennálló állapot, tehát az időben elvégzett szűrővizsgálatokkal gyakorlatilag biztosíthatjuk egyészségünket.

Speciális nőgyógyászati eszköz segítségével már szabad szemmel is láthatók a hám elváltozásai. A kolposzkópos vizsgálatot citológiai kenetvétel követi. Az innen vett mintából a daganaton túl további betegségek, fertőzések is diagnosztizálhatók. Amennyiben gyanús eredmény születik, akkor az ezt követő lépés a biopszia, amely nagyon pontos szövettani eredménnyel jár. Ekkor már az elváltozás típusa is nagyon egzakt módon megállapítható.

A szűréshez az ún. Bethesda-skálát használjuk. A Bethesda-skála egy kifinomultabb rendszer, alkalmas a pontosabb diagnózis felállításához. A Bethesda rendszer elemei a következők:

 • negatív: nincs kóros elváltozás, nem igényel a páciens kezelést
 • LSIL – HSIL: jelen vannak kóros sejtek, de ezek akár gyulladást is jelenthetnek. A szükséges kezelés megkezdése javasolt, illetve a fertőzés, betegség gyógyulása után újabb mintavétel. Bizonyos esetben HPV tipizálásra is szükség lehet. A kezelő szakorvos egyéni döntése alapján akár biopsziára is sor kerülhet.
 • CIS, invazív rák: daganatos elváltozásra utaló eredmény. Ebben az esetben nőgyógyász – onkológus felkeresése szükséges. 

 

A méhnyakrák megelőzése

A méhnyakrák kialakulásában jelentős szerepe van a HPV vírusnak (azon belül is annak bizonyos fajtáinak – (HPV 16, 18, 31, 33, 45). Napjainkra korszerű vakcinák állnak már rendelkezésre, amelyek védettséget jelentenek a HPV ezen, rákot okozó típusa ellen. Az oltás a 10-15 éves korosztályú lányoknak és fiúknak ajánlott, a szexuális élet megkezdése előtt. Fontos azonban tudni, hogy az oltás bármely életkorban beadható, akár igazolt HPV fertőzés esetén is.  Ha az oltás időpontjában még nincs jelen a vírus, akkor a vakcina száz százalékos hatékonysággal véd a méhnyakrák későbbi kialakulása ellen.

Rendszeres, évenként ismételt nőgyógyászati szűréssel a méhnyakrák rákmegelőző állapota és a korai stádiumban zajló méhnyakrák felismerhető és megfelelő kezeléssel gyógyítható.

 

A méhnyakrák kezelése

Amikor a méhnyakrák kezelése kerül szóba, elsősorban a betegség állapota a meghatározó tényező. Ennek alapján kerül kiválasztásra a megfelelő terápia. Ahogyan azt már említettük, de nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy minél hamarabbi stádiumban kerül a betegség megállapításra, annál nagyobb a gyógyulás esélye. Korai esetekben a termékenység megőrzése is teljesen reális elvárás és kisebb műtétekkel javítható az állapot. Későbbi stádiumban a műtét mellett már a sugárkezelés és kemoterápia a megfelelő módszer a betegség ellen.


Orvosaink

Dr. Abdul-Khaliq Marzia

Szülész-nőgyógyász
Dr. Alasztics Bálint

Dr. Alasztics Bálint

szülész-nőgyógyász
Dr. Hamar Balázs

Dr. Hamar Balázs

szülész-nőgyógyász

Dr. Koszorús Erzsébet

Szülész-nőgyógyász

Dr. Mészáros Márta

gyermeknőgyógyász, szülész-nőgyógyász

Dr. Singh Margit

Szülész-nőgyógyász

Áraink
NŐGYÓGYÁSZAT ÉS TERHESGONDOZÁS
Alap nőgyógyászati vizsgálat: 31.000 Ft
Alap nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal - Dr Hamar Balázs : 24.000 Ft
Alap nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal: 33.000 Ft
Komplex nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal és rákszűréssel (alap+ UH + citológia): 39.000 Ft
Gyermek nőgyógyászati vizsgálat: 29.000 Ft
Kontroll vizsgálat (10 -20 perc): 20.000 - 23.000 Ft
Spirál felhelyezése: 42.000 Ft
Spirál eltávolítása: 33.000 Ft
Meddőségi konzultáció ultrahang vizsgálattal: 36.000 Ft
Terhességmegállapítás: 36.000 Ft
Terhesgondozás és magzati ultrahang 23. hét előtt: 36.000 Ft
Terhesgondozás és magzat ulrahang a 23. hét után: 39.000 Ft
Gyermek nőgyógyászati vizsgálat: 29.000 Ft
NŐGYÓGYÁSZATI BEAVATKOZÁSOK, AMBULÁNS KISMŰTÉTEK
Petevezeték átjárhatóság vizsgálat: 95.000 Ft
Polip eltávolítás: 98.000 Ft
Lézeres szemölcs eltávolítások (mérettől és darabszámtól függően): lásd STD szakrendelés
NŐGYÓGYÁSZATI KISMŰTÉTEK (altatásban)
Egészségügyi küret (abrasio): 440.000 Ft-tól
Méhpolyp eltávolítása: 420.000 Ft-tól
Loop conisatio: 420.000 Ft-tól
Spirál eltávolítása: 420.000 Ft-tól
Spirál eltávolítása méhkaparással (kürettel): 480.000 Ft-tól
Bartholin ciszta eltrávolítása : 480.000 Ft-tól
NEMIGYÓGYÁSZATI KEZELÉSEK ÉS BEAVATKOZÁSOK
Nemi szemölcs, bőrfelszíni növedék, fibróma lézeres eltávolítása (az ár mérettől és darabszámtól függően változik és tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti ,1 db: 38.000 Ft (tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti, 2-3 db: 43.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db: 49.000 Ft
1 cm alatti, 7-10 db: 53.000 Ft
1 cm alatti, 11-15 db: 62.000 Ft
1 cm alatti, 16-20 db: 74.000 Ft
1 cm alatti, 21 db felett: 86.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 1 db: 40.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 2-3 db: 45.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 4-6 db: 55.000 Ft
1-2 cmnagyságú, 7 darabtól: 68.000 Ft-tól
2 cm-nél nagyobb, 1 db: 43.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 2-3 db: 50.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 4-6 db: 62.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 7 db felett: 81.000 Ft-tól
NŐGYÓGYÁSZATI LABORVIZSGÁLATOK
Felhívjuk szíves figyelmét hogy a laborvizsgálatok a szakorvosi konzultáció és vizsgálaton díjon felül fizetendő.
Cytológiai kenet (Szükség esetén Cintec vizsgálattal együtt): 6.000 Ft
HPV kimutatás és tipizálás: 14.400 Ft
PCR vizsgálatok: Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae, Treponema pallidum: 8.000 Ft/ kórokozó
2-es panel (Treponema pallidum, Herpes simplex vírus 1/2): 10.200 Ft
3-as panel (Trichomonasvaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae): 13.800 Ft
4-es panel (Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Neisseria gonorrhoeae): 18.000 Ft
Herpesz vizsgálat tipizálás: 10.800 Ft
Herpesz simplex vírus, 1,2 Típus, IGG, IGM: 20.040 Ft
Hepatitis B antigén: 6.500 Ft
Vaginitis-vaginosis teljes panel (visszatérő hüvelyfertőzés, folyás, hüvelyflóra zavar esetén javasolt): festett kenet, baktérium + gomba tenyésztés, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae: 42.600 Ft
Vércsoport (AB0, RH) + Ellenanyagszűrés: 20.000 Ft
Baktérium tenyésztés és rezisztenciavizsgálat (aerob): 10.000 Ft
Baktérium tenyésztés (aerob és anaerob): 22.000 Ft
Baktérium tenyésztés (aerob) + sarjadzó gomba: 11.500 Ft