Mi a nemi szervi szemölcs?

nemi szervi szemölcs (vagy röviden csak nemi szemölcs, esetleg genitális szemölcs, condyloma accuminatum) egy jóindulatú bőrfüggelék. Nők és férfiak esetében egyaránt előfordulhat, korosztálytól függetlenül mindenki érintett lehet benne.

Nemi szemölcs

 

Legtöbbször a bőr felületén és a nyálkahártyákon van jelen – lágyék, végbél környéke és a nemi szervek külső részei a legjellemzőbb előfordulási területeik. Fájdalommal nem járnak és jelentős veszélyforrást sem jelentenek az egészségre, ám pszichés vonatkozásban igen kellemetlen terhet raknak az érintett páciensekre.

A nemi szervi szemölcsök egy gyakori, szexuális úton terjedő fertőzés, amelyet a humán papillomavírus (HPV) okoz. A HPV-nek több mint 100 típusa létezik, és egyes típusai genitális szemölcsöket okozhatnak. A nemi szervi szemölcsök apró, hússzínű dudorok vagy csomók formájában jelenhetnek meg a nemi szervek területén. Lehetnek laposak vagy domborúak, és különböző méretűek. A nemi szervi szemölcsök megjelenhetnek a végbélnyíláson, a méhnyakon vagy a torokban is.

 

Mik a nemi szemölcs fajtái?

 1. közönséges szemölcs (verruca vulgaris): végtagok, kézhát és az ujjak felületén, illetve a talpon találkozhatunk vele. Nem fájdalmasak, körülbelül 2-5 mm nagyságúak.
 2. futószemölcs (verruca plana juvenilis): gyermekkorban és felnőtt korban, főleg nők arcán megjelenő apró fehéres vírusos szemölcsök, melyeket szintén a HPV bizonyos fajtája okoz
 3. lógó, filiform szemölcs: kocsányosan lógó világosbarna növedékek, legtöbbször az arcon
 4. nemi szervi szemölcs: ez a jóindulatú bőrfüggelék a HPV alacsony kockázatú, 6-os és 11-es típusa által terjed.

A nemi szemölcsök diagnózisa

Az egészségügyi szolgáltató az érintett terület vizsgálatával diagnosztizálhatja a nemi szervi szemölcs jelenlétét. A diagnózis megerősítése érdekében biopsziát is végezhet. Fontos, hogy a diagnózis és a kezelés érdekében egészségügyi szolgáltatóhoz forduljon, mivel a kezeletlen nemi szervi szemölcsök szövődményekhez, például nőknél méhnyakrákhoz vezethetnek.

 

Hogyan terjed a nemi szemölcs?

Maga a fertőzés a vírussal fertőzött személlyel való szexuális érintkezés útján, azaz nemi úton terjedő betegség, amelybe az anális és orális módok is beletartoznak, így az óvszer sajnos önmagában nem jelent teljes védelmet. A tünetek észlelése esetén épp ezért nem elégséges az akut fertőzött személy kezelése, minden esetben szükséges a partner, partnerek kivizsgálása és kezelése.

Fontos, hogy a csókolózás, a WC-ülőke, evőeszköz, úszómedence, illetve a fertőzött személy vére sem számít kockázati tényezőnek a HPV szempontjából.

A kialakulás folyamata, a szemölcs terjedése:

 • a hám mikrosérülésein keresztül bejut a bőrbe a vírus
 • itt egészen a hámsejtekig vándorol, amelyeket megfertőz
 • fokozott szaporodást idéz elő, ez a bőrön szemölcs formájában jelentkezik
 • a szemölcs felszínéről folyamatosan hámlanak le a sejtek, melyek potenciális vírusforrásként működnek és folyamatosan fertőznek

 

A nemi szemölcs tünetei

Férfiak esetében a nemi szemölcs legtöbb esetben a péniszen jelenik meg, nőknél pedig a nagyajkak területén, illetve az ágyéki részen. Bizonyos elenyésző esetben a végbélnyílás környéke és a végbél belső része is érintett lehet. Ilyenkor gyakorta tapasztalható égő, viszkető érzés valamint nedvességérzet. A vírusos szemölcs megjelenhet még a szájüregben vagy a garatban.

A szemölcsök általában nem okoznak fájdalmat, inkább viszketés és gyulladás fordulhat elő esetükben. Akkor, ha a szemölcs gyulladt állapotba kerül, vérzés léphet fel az említett területeken, esetleg kialakulhat a gennykeltő baktériumokkal való felülfertőződés.

Kezeletlenség esetén akár daganatok is kialakulhatnak, így ne hanyagoljuk el a vírusos szemölcsöket, ha tüneteket észlelünk!

Fontos tippek:

 • ha úgy gondolod, hogy nemi szemölccsel rendelkező egyénnel érintkeztél, fordulj STI szakemberhez kivizsgálás céljával
 • abban az esetben, ha már észleled a panaszokat, érdemes más fertőzéseket is kivizsgáltatni, mint chlamydia fertőzés, gonorrhoea, HIV fertőzés, szifilisz, stb.

 

Nemi szemölcs lehetséges következményei

A leginkább kritikus fertőzésekért a HPV fertőzés 16, 18, 31 és 45-ös vírusok felelnek. Abban az esetben, ha az ilyen fertőzések nem kerülnek megfelelő kezelésre, akkor akár méhnyakrák vagy a nemi és húgyúti szervek egyéb ráktípusa is kialakulhat. Természetesen a betegség megfelelő szakaszában végzett kezeléssel a fertőzés jó eséllyel kezelhető: a gyógyulást kettő darab néhány hetes különbséggel elvégzett negatív kontrollvizsgálat igazolhatja.

 

A nemi szemölcs kezelése

A kezelés sokszor küzdelmes és lassú, főleg akkor, ha sok szemölcsről beszélünk. Nagyon nagy az esély továbbá a kiújulásra is, így a kontrollvizsgálat nemhogy ajánlott, hanem egyenesen kötelező a kezelés végezte után az orvos előírása szerint. A HPV vírusfertőzés sajnos sokszor egyéb társfertőzésekkel is együtt jár, ezeket a nemigyógyász a vizsgálatok során – vérből és egyéb típusú mintákból – mind ellenőrzi.

A vírusos szemölcsök eltávolításának többféle lehetősége is van. Az egyik legjobb eredményeket nyújtó megoldást a CO2 lézeres eltávolítás jelenti. Ennek oka, hogy maga a kezelés gyors, nem jár szövődményekkel, fájdalommal, a kezelést követően felületes sebekkel jár, így gyakorta választott módszer ez.

A kezelési lehetőség közül az orvos választja ki az adott problémára leginkább reagálót, melyek javarészt az alábbiak lehetnek:

 • ecsetelők: szalicilsav vagy triklór ecetsav , podofillotoxin segítségével távolítják el a szemölcsöt
 • fagyasztás: a krioterápia során folyékony nitrogénnel fagyasztják le a szemölcsöt
 • elektromos kauterizáció: ennek a folyamatnak az alapja az elektromos égetés
 • lézerrel való kiemelés: az eljárás a szemölcsöket „párologtatják”, a sejtek a nagy energiájú lézer révén felrobbantva egyszerűen gőzként eltűnnek.
 • műtéti kiemelés: sebészeti módszerrel, szikével vagy ollóval vágják le a condylomakat

A kisebb méretű kinövések kezelése egyszerűbb, mint a nagyobbaké, ezen felül a nyirkosabb területeken találhatók jobban reagálnak a kezelésekre, mint a szárazabb bőrterületeken jelen lévők.

Várandósoknál nagyon fontos a szakorvossal való mihamarabbi konzultáció nemi szemölcs esetén. Terhesség során ugyanis nem mindegyik kezeléstípus alkalmazható, a vírus továbbá a szüléskor is okozhat kellemetlenséget.

Hazánkban már elérhető a HPV elleni védőoltás. A nemi szemölcsök ellen a 4-es és a 9-es komponensű HPV oltás ad védelmet.


Orvosaink

Dr. Hidvégi B0ernadett

Dr. Hidvégi Bernadett

Vezető bőrgyógyász - nemigyógyász
Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

gyermek- és felnőtt bőrgyógyász, nemigyógyász
Dr. Fábián Melinda

Dr. Fábián Melinda Ph.D

Bőr- és nemigyógyász - esztétikai bőrgyógyász
Dr. Kádas Martina

Dr. Kádas Martina

Bőrgyógyász - nemigyógyász

Dr. Kerner Tünde

Bőrgyógyász - nemigyógyász
Dr. Takács Doloresz

Dr. Takács Doloresz

Bőr- és nemigyógyász - esztétikai bőrgyógyász

Áraink

NEMIGYÓGYÁSZAT / STD KONZULTÁCIÓ ÉS VIZSGÁLAT, KONTROLLVIZSGÁLAT
Szakorvosi vizsgálat, konzultáció: 32.000 - 34.000 Ft
Vezető Szakorvosi vizsgálat, konzultáció: 34.000 - 36.000 Ft
Online konzultáció: 20.000 Ft
Online kontroll: 14.000 Ft
NEMIGYÓGYÁSZATI KEZELÉSEK ÉS BEAVATKOZÁSOK
Szemölcs, bőrfelszíni növedék, fibróma lézeres eltávolítása (az ár mérettől és darabszámtól függően változik és tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti ,1 db: 38.000 Ft (tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti, 2-3 db: 43.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db: 49.000 Ft
1 cm alatti, 7-10 db: 53.000 Ft
1 cm alatti, 11-15 db: 62.000 Ft
1 cm alatti, 16-20 db: 74.000 Ft
1 cm alatti, 21 db felett: 86.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 1 db: 40.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 2-3 db: 45.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 4-6 db: 55.000 Ft
1-2 cmnagyságú, 7 darabtól: 68.000 Ft-tól
2 cm-nél nagyobb, 1 db: 43.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 2-3 db: 50.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 4-6 db: 62.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 7 db felett: 81.000 Ft-tól
STD LABORVIZSGÁLATOK
Felhívjuk szíves figyelmét hogy a laborvizsgálatok a szakorvosi konzultáció és vizsgálaton díjon felül fizetendő.
Herpesz vizsgálat tipizálás: 10.800 Ft
Herpesz simplex vírus, 1,2 Típus, IGG, IGM: 15.000 Ft
Hepatitis B antigén: 10.000 Ft
HIV 1,2: 10.000 Ft
HPV kimutatás és tipizálás: 16.000 Ft
PCR vizsgálatok: Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae, Treponema pallidum: 7.800 Ft/ kórokozó
2-es panel (Treponema pallidum, Herpes simplex vírus 1/2): 13.000 Ft
3-as panel (Trichomonasvaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae): 16.000 Ft
4-es panel (Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Neisseria gonorrhoeae): 20.000 Ft
Baktérium tenyésztés és rezisztenciavizsgálat (aerob): 10.000 Ft
Baktérium tenyésztés (aerob és anaerob): 22.000 Ft
Baktérium tenyésztés (aerob) + sarjadzó gomba: 11.500 Ft