Intimplasztika

Újra itt a nyári szezon, de nem minden hölgynek indul gondtalanul. Egy kellemetlennek tűnő téma következik, melyről kevés szó esik általában, mégis sokkal több nőt érint, mint azt hinnénk: intimplasztika. Az intimplasztikát fontolgatók száma bizony nem kevés és éppen ezért fontos a téma alaposabb megismerése.

A női külső nemi szervek elváltozásainak korrekciója több esetben is megjelenhet. Alkati, korral járó vagy szülés után jelentkező elváltozások miatt felmerülhet a páciensben a változtatás lehetősége, mivel diszkomfortérzet, szorongás és a szexualitás szabad megélése nem teljes a mindennapokban.

Az intimplasztikai beavatkozások tökéletes és hosszantartó megoldásokat nyújtanak ezekre a problémákra, a panaszok műtétet követően pedig jelentősen javulnak. Az intimplasztikai beavatkozások további előnye, hogy szezontól függetlenül – tehát akár a nyári évszakban – is elvégezhetők, melyeket aztán relatív gyors felépülés követ szinte kivétel nélkül, így újra teljes életet élhetünk.

 

A plasztikai beavatkozás a vagina több részére is koncentrálódhat.

A hüvely szülést követően vagy az életkor előrehaladtával kitágulhat és veszthet rugalmasságából. Ebben az esetben a hüvely szűkítésével elérhetjük a páciens által kívánt hatást, mely nagyobb szexuális érzékenységet, ezáltal jobb minőségű szexuális életet jelenthet. Javítható továbbá az inkontinencia is és a tág hüvelyt érintő egyéb panaszok is megszűnnek a műtétet követően, például rosszul gyógyult gátmetszést is javíthatunk.

A műtét előtt és után a hatás fokozásának érdekében intimtorna javasolt, mely jelentősen hozzásegítheti az érintetteket a célok eléréséhez.

 

Hüvelyszűkítés

A hüvelyszűkítés kétféle módon is elvégezhető.

A hagyományos módszer a sebészi eljárás. Ekkor a hüvely hátsó falának izomzatát különleges varratok segítségével feszítjük meg. Ezzel egyidőben a hüvely bemenete is szűkíthető.

A probléma ezen felül akár már nem hagyományos plasztikai sebészeti módon, hanem lézerrel elvégezhető. Ez a módszer kényelmes, nem igényel altatást és jelentős vérzéssel sem jár együtt. Maga a kezelés kicsivel több mint negyedóra időtartamú és általában már két alkalom után érezhető a pozitív változás.  A lézer energiája a szövetek mélyén hat, segíti lokálisan a kollagéntermelés fokozódását és az új kollagénszintézist a hüvelyhámban, dedikáltan a problémás részeken. A hüvelyszűkítő eljárás során a kollagén rostok újrarendeződése segíti a hüvelyfal vastagságának és rugalmasságának a növelését.

A kezelés nem fájdalmas, varrással nem jár és hosszú gyógyulási idővel sem kell számolni utána. A pozitív, de szubjektív páciensvélemények mellett megállapítható a vizsgálatok során a hüvelyi pH állapotának javulása, tehát a szexuális érintkezés során a nedvesedés fokozódik és javul az örömérzet.

 

Kisajak plasztika

kisajak plasztika az intimplasztikai beavatkozások tekintetében ez a legtöbbször előforduló műtéttípus. A kisajkak méretnagyobbodása általános fájdalommal járhat (például öltözködés során), továbbá szexuális együttlét és sport alatt is okozhat kellemetlen panaszokat, de nem elhanyagolható a probléma lelki-esztétikai vonatkozása sem.

Ebben az esetben sebészi úton történik a szövetfelesleg eltávolítása. Hosszirányú, illetve harántirányú vágási módszerrel is eltüntethetők a kritikus részek. Mindkét módszernek megvan a maga előnye: egyenletesebb színátmenet, hegvonalak láthatósága. A műtét technikáját a szakorvos határozza meg, szorosan támaszkodva a páciens igényeire, elképzeléseire.

 

Nagyajak megnagyobbodás

Intimplasztika 2

A nagyajkak megnagyobbodásának oka lehet az általános kötőszöveti gyengeség, vagy akár a testsúlygyarapodás is. Zavaró pillanatokkal járhat a szexuális együttlétek során, de higiéniai szempontból is okozhat kellemetlen panaszokat, bizonyos esetekben pedig akár bőrgyógyászati panaszokkal (gomba, dermatitis) is járhat. Sok páciensnél az esztétikai gond jelenti a probléma fő forrását: a szűk ruhák viselésénél átsejlő kontúrok szégyenérzetet generálhatnak.
A nagyajkak intimplasztika műtétje során a felesleget távolítják el, ideértve a bőrt és a zsírszövetet is. A nagyajkakon túl a szeméremdomb is formálható ugyanezzel az eljárással.

A kisajak és nagyajak intimplasztikai műtétek általában helyi érzéstelenítésben történnek, de egyéni kérés szerint akár bódításban is végezhető bármelyik plasztikai műtét. Maga a folyamat körülbelül 1 órát vesz igénybe. A plasztikai műtét során az adott területen található felesleges szöveteket távolítjuk el a megfelelő technikát alkalmazva. A műtétet felszívódó varratokkal végezzük, így varratszedésre külön időpontban már nem kell megjelenni.

A gyógyulás – egyéntől függően – körülbelül 2-3 hét alatt megy végbe. A beavatkozás időpontjának meghatározásakor érdemes a ciklust is figyelembe venni: a menstruáció után közvetlenül végzett beavatkozások sebei jó eséllyel gyógyultak lesznek a következő ciklus elejére. A beavatkozást követő rövid időn belül a páciensek elhagyhatják orvoscentrumunkat.

 

Intimplasztika után

Az intimplasztikát követően nem árt néhány egyszerű szabály betartása, hogy a gyógyulás gyorsan és jól menjen végbe. Először is részesítsük előnyben a természetes szövetből készült alsóneműket, melyek jól szellőznek és maximális komfortot biztosítanak. A fertőzések elkerülése és a sebgyógyulás elősegítése érdekében nagyon fontos a sebfelület tisztán és szárazon tartásaAz illatosított intim mosakodókat kerüljük, használjunk hipoallergén, szappan- és illatmentes készítményeket a gyógyulás teljes ideje alatt. A szexuális élet és az ülőfürdő hat hétig kerülendő és a tamponhasználatot is mellőzzük ebben az időszakban.

A szükséges kontrollvizsgálatokat a plasztikai sebész egyénileg határozza meg, azok az ő előírása szerint történnek. A teljes regenerálódás – mindent figyelembe véve – nagyjából hat hetet vesz igénybe, utána újra teljes élet élhető.