Kisajak plasztika

Az intimplasztika és az ehhez kapcsolódó különféle típusú beavatkozások gondolata sokkal több hölgyet foglalkoztat, mint hinnénk. Számtalan nő tapasztal a mindennapi élethelyzetekben olyan intim jellegű panaszokat, melyek fájdalmat és frusztrációt okoznak, tehát fizikailag és érzelmileg is megterhelő helyzeteket idéznek elő. A tisztálkodás, szexuális együttlétek, öltözködés vagy sportolás közben okozott kellemetlenségek akár fájdalommal is járhatnak, de ugyanolyan terhes a kisajkak megnagyobbodásával jár megszégyenülés, önbizalomhiány és a különféle kisebbségi komplexusok kezelése is.

Az egyik legelterjedtebb intimplasztikai beavatkozások közé tartozik a kisajak plasztika, mely egyre kedveltebb plasztikai sebészeti műtét. A fizikailag nagyobb méretű kisajkak túllógnak a nagyajkakon, ez okozza a fent említett mindennapi helyzetekben tapasztalt problémákat. A fájdalmakon – például dörzsölődés – túl a pácienset esztétikailag is zavarhatják a megnövekedett kisajkak. A méretváltozáson túl zavaró lehet továbbá az esetleges asszimetria vagy a szélek erős pigmentációja is.
A kisajkak plasztikai műtéte tökéletes és hosszantartó megoldásokat nyújt a fent említett problémákra, a panaszok műtétet követően pedig szó szerint megszűnnek.

 

Mikor érdemes fontolóra venni a kisajak plasztikát?

A nagyméretű, túllógó kisajkak veleszületett eltérésként jelentkeznek a páciensek életében. A fizikai panaszok mellett ez a legtöbb esetben még inkább esztétikai problémát okozhat, mely előrehaladottabb esetekben komoly pszichés megterhelést jelent a mindennapokban és önértékelési zavarokhoz is vezethet. A beavatkozás segítségével az említett területek esztétikusabbá varázsolhatók, de az anatómiai elváltozásból adódó funkcionális panaszok is enyhülnek a műtét után.

A kisajkak a nagyajkak alulfejlettségének következtében is túllóghatnak. A kisajak sebészet révén ez a különbség is szépen ellensúlyozható és rendezhetők az arányok.

kisajak plasztika aszimmetria esetén is megoldást nyújt. A tökéletességre törekvő emberi szem számára zavaró lehet a disszonancia a két oldal közt, ebben az esetben egyoldali plasztikai korrekcióra is sor kerülhet. Ilyenkor a csak az egyik, a nagyobb méretű kisajak plasztikája történik meg, melyet harmonikusan hozzáigazítunk a másik oldalhoz a műtét során.

 

Milyen előnyökkel jár a női kisajak plasztika?

Kisajak plasztika 2

Nincs több fizikai probléma: a megnövekedett méretű kisajkak komoly funkcionális gondokat okozhatnak a mindennapok során. Az alsónemű irritálhatja, odacsípheti, a szoros nadrág dörzsölheti és akár a szexuális aktusok során is jelentkezhetnek fájdalmak. A műtét után ezek a fájdalmak és kellemetlenségek megszűnnek.

Csökkenő kisajakméret: a nagyajkakon is túlérő kisajkak vagy az alulfejlett nagyajkak miatt kilógó kisajkak a leggyakrabban előforduló problémák. A műtét során a kilógó részek eltávolítása történik meg sebészi úton, mely révén aztán tartósan csökken a kisajkak mérete.

Méret mellett a forma is alakítható: a kisajakplasztikai korrekciós műtét előnye, hogy nemcsak méretben, de formában is érhetünk el változásokat az említett területen. Ha valakinek az okozza a gondot, hogy kisajaki nem egyformák, esetleg formájukkal nem elégedett, akkor a beavatkozás révén ezen is tudunk segíteni, hiszen számos külalaki elváltozás és ehhez kapcsolódva mindenféle óhaj teljesíthető.

Rejtett műtéti heg: a beavatkozás óriási előnye, hogy a hegek teljes takarásban vannak a műtéti metszés típusától függetlenül. A nagyajkak teljesen eltakarják a majdani heget. A plasztikai műtét további nagy előnye, hogy a hegek kifejezetten ezen a területen nagyon szépen, szinte nyom nélkül gyógyulnak.

Nyáron is elvégezhető: a sebhely láthatatlansága és emiatt a sebgyógyulás zavartalansága miatt a beavatkozás nyáron is bátran elvégezhető, nem kell semmiféle szezonális időzítést szem előtt tartani a műtét időzítésekor.

Azonnali eredmény: noha a teljes gyógyulás még heteket vehet igénybe, de a végleges látvány már a műtétet követően azonnal látható: a kisajkak lógása megszűnik és a nagyajkakkal harmonikus összhatást tapasztalhatunk.

Egyszerű műtéti beavatkozás: a kisajkak korrekciója az egyszerűbb típusú műtéti beavatkozások közé tartozik. Nem jár nagymértékű megterheléssel az ambulánsan végzett műtét, a páciens a beavatkozás után rögtön hazatérhet, majd gyorsan és könnyen visszatérhet utána a napi megszokott rutinjához.

Növekvő önbizalom: a nagyméretű kisajkak komolyan önbizalomhiányt okozhatnak a pácienseknél. Ez az anatómiai sajátosság kihathat az önértékelésre, szexuális együttlétekre is, mivel az érintettek nem tartják ezt a területet kellően szépnek. A kisajakplasztikát követően megszűnik az adott probléma, a hölgyek pedig magabiztossá válhatnak az életük minden területén.

Javuló vizelettartás: a megnagyobbodott kisajkak egyéb funkcionális problémákat is okozhatnak. Ide tartozik például a vizelettartás feletti kontroll. A beavatkozás után az ezzel járó tünetek is mérséklődnek, javulnak.

 

Vizsgálat és konzultáció

A műtétet egy plasztikai sebészeti konzultáció előzi meg. A konzultáció során az orvos és a páciens megbeszélik a reálisan várható eredményeket. Szó esik ezeken túl a műtéthez szükséges laboratóriumi és egyéb vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés lehetőségeiről, az esetleges komplikációkról és szövődményekről, az otthoni utókezelés menetéről, a gyógyulás fázisairól, tehát mindarról, ami a beavatkozással együtt jár a nulladik pillanattól a végeredményig. A páciens természetesen ezen alkalom során felteheti minden felmerülő kérdését – kifejezetten érdemes is erre az alkalomra akár egy előre összeírt kérdéssorral készülni, hogy minél felkészültebben távozhassunk a konzultációról.

 

Felkészülés az intimplasztika műtétre

A műtétet vagy helyi érzéstelenítéssel (Lidocain injekció), vagy bizonyos esetekben altatásban végezzük. Amennyiben a beavatkozás altatásban történik, akkor az operációt megelőző napon éjfélig lehet ételt és italt fogyasztani, utána már nem, mivel az altatás kizárólag teljesen éhgyomorra végezhető el.

A rendszeresen szedett orvosságok a szokott időben és dózisban kerüljenek bevételre – a reggel szedett gyógyszerekkel kapcsolatban pedig a beavatkozást végző szakorvossal történt előzetes egyeztetés alapján történjen az aznapi menetrend. Amennyiben van olyan gyógyszere, amelyet napközben is szednie kell, azt mindenképpen hozza magával a műtét helyszínére.
Váltás fehérnemű (bugyi) és intimbetét mindenképp legyen kéznél, hogy a műtét után minden a lehető leggördülékenyebben menjen.

 

Hogyan történik a műtét?

Magát a beavatkozást ambuláns módon végezzük, tehát helyi érzéstelenítésben történik vagy rövid altatásban, mely összesen körülbelül egy órát vesz igénybe. Amennyiben az utóbbi módszer szerint dolgozunk, akkor számolni kell a hosszabb, megnövekedett ellátási idővel, hiszen az altatás miatt pár órás vagy egy éjszakás megfigyelés szükséges a beavatkozás után az esetleges mellékhatások elkerülésének érdekében.
Ez a műtét a kevésbé komplikált beavatkozások közé tartozik, melyet kétféleképpen lehetséges kivitelezni:

  1. A szaknyelv szerinti „sarló-vágás” technikával a kisajkak kilógó részei kerülnek eltávolításra, egy íves vágással, ahogyan a neve is jelzi sarló alakban. Ezután a keletkezett sebszéleket műtéti varrattal zárjuk.
  2. Az ékmetszés a kisajakplasztika másik típusa. Amikor ezt a verziót alkalmazzuk, akkor egyenesen, ék alakban történik a túllógó kisajkak kimetszése a bejelölés után. Szintén műtéti varrattal történik a sebzárás.

Vannak olyan esetek, amikor nemcsak a kisajkak mérete okoz problémát, hanem a csikót borító csuklya is befolyással van ennek a területnek az érzékenységére. A kisajkak méretének csökkentése és a csikló csuklyájának eltávolítására egyazon alkalommal, egyszerre is sor kerülhet igény esetén.

A sebvarrást felszívódó varratokkal készítjük, így külön varratszedésre már nem szükséges a páciensnek megjelennie.

 

Mik a lehetséges kockázatok a kisajak plasztikai műtétek kapcsán?

Mint minden műtéti beavatkozásnak, természetesen a kisajak plasztikának is vannak bizonyos szövődményes lehetőségei, kockázatai. Noha az eljárás során nagyon ritka ezek kialakulásának esélye, mégis érdemes erről szót ejteni.

A kisajakplasztika helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végzett ambuláns műtéti beavatkozás. Szövődmény lehet ez esetben az érzéstelenítésnél / altatásnál használt anyaggal szembeni túlérzékenység reakció, melyek viszont megfelelő beavatkozás keretein belül kiválóan kezelhetők, orvosolhatók. A kezelt területen felléphet továbbá utóvérzés vagy fertőzés – így az otthoni, megfelelő módon és az orvos által javasolt fertőtlenítési módszerek alkalmazása kiemelt fontosságú. A plasztikai műtét következtében gyulladás is kialakulhat az operált területen, mely antibiotikummal vagy hüvelykúppal kezelhető és gyógyítható.
Némely esetekben kisebb hematóma vagy a seb szétnyílása is előfordulhat, melyek szintén a jól kezelhető következmények közé tartoznak.

A gyógyulás – egyéntől függően – körülbelül 2-3 hét alatt megy végbe. A beavatkozás időpontjának meghatározásakor érdemes a ciklust is figyelembe venni: a menstruáció után közvetlenül végzett beavatkozások sebei jó eséllyel gyógyultak lesznek a következő ciklus elejére. A beavatkozást követő rövid időn belül a páciensek elhagyhatják orvoscentrumunkat.

 

Teendők a műtét után

A műtét után bizonyos szabályok betartása különösen fontos ahhoz, hogy aztán a legjobb végeredményt érjük el.

Közvetlenül a műtét után nem gyakori, hogy nagyobb mértékű és volumenű fájdalmat tapasztaljon a páciens, ennek esélye elég csekély. Az esetek legnagyobb hányadában kisebb mértékű fájdalom érzékelhető a kezelt területen, illetve ezen felül enyhébb duzzanattal kell általánosságban számolni. Hagyományos fájdalomcsillapítókkal – ibuprofen, diklofenák, stb. – ezek a panaszok jól mérsékelhetők.

Fokozhatjuk a komfortunkat, ha előnyben részesítjük a természetes szövetből készült alsóneműket, melyek jól szellőznek és maximális kényelmet biztosítanak. Az első napokban javasoljuk az intimbetétek használatát, hogy az esetleges sebnedvek ne okozzanak diszkomfortérzetet. A fertőzések elkerülése és a sebgyógyulás elősegítése érdekében nagyon fontos a sebfelület tisztán és szárazon tartása és az izzadás elkerülése. Az illatosított intim mosakodókat kerüljük, használjunk helyettük hipoallergén, szappan- és illatmentes készítményeket a gyógyulás teljes ideje alatt a nemi területeken.

A műtéti területet a beavatkozás másnapján már érheti víz. A következő egy hónapban azonban ülőfürdő, áztatás és hosszabb idejű fürdőzés nem javasolt, szorítkozzunk a maximum 5 perc hosszúságú, gyors zuhanyokra.

 

Visszatérés a mindennapokba

A női kisajakplasztikai műtét után akár már másnap is folytathatók a mindennapos tevékenységeink, abban az esetben, ha azok nem okoznak kellemetlenséget. Gondolunk itt például – foglalkozástól függően – a munkába való visszaállásra, illetve ehhez kapcsolódva a nem megterhelő, megszokott életvitelünk elemeire és hétköznapi aktivitásaira.

Vannak bizonyos tevékenységek, amelyekkel kapcsolatban viszont várakozás javasolt. A kisajkakon keletkezett seb miatt tartózkodni kell a szexuális élettől, nagyjából egy hónapig – és persze a sebgyógyulás függvényében – mindenképp. Törölközni csak óvatosan, nem dörzsölve, hanem nyomkodva szabad, továbbá biciklizni, tangát, tampont, vattát, papírzsebkendőt használni tilos, WC-papírt pedig kellő óvatossággal.
Az intim területek kímélése és az izzadás kerülése szintén kiemelten fontos szempont. Emiatt a nagyobb terheléssel járó sportok és fizikai aktivitás, a szaunázás legalább 4-6 héten keresztül ellenjavallt.

A szükséges kontrollvizsgálatokat a plasztikai sebész egyénileg határozza meg, azok az ő előírása szerint történnek. A teljes regenerálódás – mindent figyelembe véve – nagyjából hat hetet vesz igénybe, utána újra teljes élet élhető boldogabb, magabiztosabb és megújult önmagunk társaságában.