A HPV fertőzés – mi is ez?

A humán papilloma vírus – azaz a HPV – a világon a leggyakoribb vírusos eredetű fertőzés, melynek 100-nál is több típusa került azonosításra. Ezek a fajták testünk különböző hámfelületein eredményezhetnek bőrelváltozásokat. Bizonyos vállfajai magas kockázatúak, mely azt jelenti, hogy akár rosszindulatú daganatokat is okozhatnak. Többségük viszont alacsony daganatkeltő képességű és jóindulatú, azonban kellemetlen elváltozások, szemölcsök formájában nehezítik meg a betegek mindennapjait.

A HPV fertőzés tünetei

Mivel a HPV fertőzés nem mindig okoz tüneteket, így a férfiak és a nők tünetmentesen is vírushordozók és terjesztők is lehetnek. Terjedési formái között megkülönböztetünk nemi és nem nemi úton terjedőket. A nem szexuális úton terjedő típusok szemölcsöket okoznak általában a tenyerek és a talpak felületén. Mivel egy apró hámsérülés is szabad utat biztosít a vírusnak, ezért a HPV akár kézzel, fertőzött eszközökkel, használati tárgyakkal (például közös borotvahasználattal), de akár gyermekszülés közben is átvihető. A szexuális úton továbbadott, szemölcs formájában jelentkező fertőzést kondilómának hívjuk. A kondilóma megjelenhet a női külső nemi szerveken, a hüvely falán, a méhnyakon, a méhszájon is, férfiak esetében pedig érintheti a húgycsövet, a hímvesszőt és a herezacskó bőrét. Előfordulhatnak továbbá végbélnyílást, szájüreget és garatot érintő fertőzésvariációk is. A szemölcsök nemcsak kellemetlenek, de sokszor ki is újulhatnak, mely folyamatos szégyen- és diszkomfortérzettel jár a betegek esetében.

A HPV vírus önmagában az évente kialakuló daganatos megbetegedések 6%-ért felel. Leginkább a szexuálisan aktív korosztályt (18-30 évesek) érinti. Orvosi becslések szerint a szexuálisan aktív személyek 60-80%-a találkozott már át élete folyamán a vírus valamelyik típusával. Az érintettek többsége általában túljut a víruson 9-24 hónapon belül a test természetes immunvédekezésének köszönhetően, de erős immunrendszer esetén még a 3 hónapos lappangási időszakban is legyőzhető a vírus a HPV tünetei nélkül. Kóros elváltozást az azonos típussal való hosszú időn át tartó fertőződés okozhat.

A fertőzöttek 10%-nál krónikus gondokat okoz a fertőzés és 2%-nál pedig rákmegelőző állapotot is diagnosztizálnak. A HPV által okozott rákos betegségek közé tartozik a méhnyakrák, a hüvely- és szeméremtesti rák, a végbélnyílás körüli laphámrák, a hímvessző rákja, valamint a fej-nyak régiót érintő laphámrák.

A HPV-vel összefüggő rákos betegségek 95%-ért a következő 8 HPV-típus felelős: 16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58. A nemi szervi szemölcsöket pedig a HPV 6 és a HPV 11 okozzák.

A HPV kezelése

A HPV csak a bőrt és nyálkahártyákat fertőzi, a vírus a vérben és így az egész szervezetben nincs jelen. A kórokozót ma már egy egyszerű teszt segítségével is ki lehet mutatni.

A szemölcsök kezelése többféle módon történhet: folyékony nitrogénnel történő fagyasztás, helyileg alkalmazott jódos vagy szalicilsavas kezelés, sebészi kimetszés vagy lézeres eltávolítás.

Fontos megemlíteni a HPV kezeléséhez kapcsolódva, hogy a szemölcsök eltávolítása után a vírus hordozása még nem szűnik meg és további kezelések lehetnek szükségesek. A szemölcsök fizikai eliminálását követően érdemes szájon át szedett, immunvédekezést serkentő készítménnyel kiegészíteni a terápiát.

Az első és legfontosabb a HPV fertőzés kezelése esetében a megelőzés hangsúlyozása. Kortól és nemtől függetlenül ajánlott a HPV elleni oltás felvétele. Hazánkban 2014 óta a 12. életévüket betöltött lányok ingyenesen élhetnek a HPV elleni védőoltás lehetőségével, melyhez szülői beleegyező nyilatkozat szükséges. Az oltás leginkább a méhnyakrákot nagy eséllyel előidéző HPV típusok ellen nyújt védelmet.

Továbbá a legbiztosabb védekezési módszert a biztonságos nemi együttlét és a rendszeres, évenkénti HPV szűrővizsgálat jelentik.