„Előfordulhat, hogy kisgyermeke intim területein különböző bőrelváltozások, kiütések, fertőzések jelennek meg. A szülők ilyenkor nehéz helyzetben vannak azzal kapcsolatban, hogy milyen szakorvoshoz forduljanak…”


Bizonyos intim problémákkal gyermekbőrgyógyászhoz is fordulhatnak. Gyermekbőrgyógyászaink feltárják és kezelik a 12 éves vagy annál fiatalabb kislányok és kisfiúk intim területen jelentkező betegségeit, akik még nem léptek serdülőkorba és még nem kezdték meg a nemi életet.

 

Milyen problémákkal fordulhatnak gyermekbőrgyógyászainkhoz?

 

  • fertőzéseses megbetegedések, hüvelyi folyás
  • gyulladásos megbetegedések, hüvelygyulladás
  • kiütések, herpesz a nemi szervek területén
  • felfázás, visszatérő felfázás

Gyermekbőrgyógyászaink NEM kezelik a menstruációs zavarokat, fejlődési rendellenességeket, a tinédzserkori intim problémákat. Az említett problémák esetén mindenképpen forduljon gyermeknőgyógyászhoz!

 

Milyen intim panaszok jelentkezhetnek gyermekeknél és mik okozhatják őket?

 

Általában a kislányoknál gyakoribbak az intim fertőzések, megbetegedések, mivel egyrészt a húgycső rövidebb, mint a fiúk esetében, másrészt a hüvely védelme gyenge a kórokozókkal, fertőzésekkel szemben.

Gyermekkorban a hüvely savas védelméről még nem beszélhetünk, ezért a hüvelyi folyásokat, fertőzéseket másként kell kezelni, mint felnőttkorban. A szervezet nagyon bölcs. Míg nincs hormonhatás alatt a hüvely, addig a méhszáj hermetikusan zárt és a gonorrhoea (tripper) valamint a pneumococcus (tüdőgyulladás, hashártyagyulladás kivételével) semmiféle kórokozó azon a hasüregbe fel nem tud jutni. Ez vonatkozik még a sarjadzó gombákra is, amelyek viszont a hüvelyhámot gyakran megbetegítik, különösen a cukorbeteg, elhízott ,immunzavarban szenvedő kislányokon és fiúkon is, de a hasüregbe aligha jutnak fel. A probléma forrása általában valamilyen baktérium. Fertőzések tünetei lehetnek viszketés, folyás, a normáltól eltérő színű hüvelyváladék, kellemetlen szag.

Jellemző intim panasz még a felfázás, ami főként kislányoknál gyakori, de kisfiúknál sem kizárt. A felfázás gyakori és fájdalmas vizeléssel, vizelési ingerrel jár.

A kisgyermekeknél előfordulhat, hogy kíváncsiságból a testnyílásaikba dugnak játékot, vagy egyéb tárgyat, esetleg fogdossák nemi szervüket. Ilyenkor baktériumok juthatnak a nemi szervbe, ami fertőzést, gyulladást okozhat pl.: hüvelyi folyást.

 

Hogyan történik a panasz kivizsgálása?

 

A gyermek nem kis felnőtt. Gyermekbőrgyógyászaink ehhez tartják magukat az intim panaszok vizsgálata és kezelése esetén is. A probléma feltárása során behatolás nem történik, ultrahang vizsgálatot nem végzünk. Szakorvosaink a problémás területről szükség szerint mintát vesznek, majd tenyésztéses vizsgálatra küldik.

 

Bizonyos intim megbetegedések megfelelő odafigyeléssel elkerülhetők

 

Ezzel már meg is határoztuk, milyen sok probléma fordulhat elő gyermekkorban,melyet leginkább a szülők szégyellnek és nem gondolnak arra,milyen szenvedést okoznak ezzel gyermekeiknek. A leányok sokkal gyakoribb áldozatok, mint a fiúk. Oka, hogy helytelenül nem előről hátra,hanem pont fordítva törlik meg magukat székelés-vizelés után! Így a környező szennyező anyagok,sőt baktériumok, vírusok stb. könnyen bejutnak a hüvelybe(sőt ezt a hibát a szülők is pelenkázáskor gyakran elkövetik). A fájdalmas székelés, vírusos szemölcsök, hólyagos elváltozások, esetleg a rendkívül viszkető lichen (sorvadásos bőrjelenség) nagyon megkeseríti a gyakran azt szavakkal ki sem fejezni tudók életét.
Mivel a gyermekbőrgyógyászok rendkívül felkészültek ezen életszakasz betegségeinek gyógyításában, az a szülő teszi igazán jól, aki mielőbb megtiszteli bizalmával őket. A pubertás gondozása, kezelése már nem tartozik a gyermekbőrgyógyászok feladata közé.


Orvosaink

Dr. Mészáros Márta

gyermeknőgyógyász, szülész-nőgyógyász