Vesekő

 

A vesekövek (nephrolithiasis vagy urolithiasis) ásványi anyagokból és sókból álló kemény lerakódások, amelyek a húgyutakban képződnek.

 

Milyen hajlamosító tényezők ismertek?

 • Leggyakrabban 40-50 éves korban fordul elő, gyakrabban férfiaknál. Hajlamosít a sok hús és tej fogyasztása kevés folyadékbevitel mellett. Genetikai tényezők is befolyásolják az előfordulását, de a húgyúti fertőzések, vizelet elakadással járó betegségek, egyes gyógyszerek is növelhetik a kialakulásának kockázatát. Ha ismert hormonális vagy anyagcsere betegség ajánlott annak megfelelő terápiája és a diéta tartása a vesekő elkerülése érdekében.
 • Fokozott hajlama van, akinek 25 éves kora előtt volt már veseköve, egy (solitaer) veséje vagy hajlamosító betegsége, például mellékpajzsmirigy betegsége (hyperparathyreosis) van. Rendszeres kalcium-pótlás, D-vitamin és nagy dózisú C-vitamin szedése is okozhat vesekövet.

 

A vesekő tünetei:

A vesekő általában nem okoz tüneteket, amíg el nem mozdul a vesén belül, vagy át nem jut az egyik ureterbe, ami vesét és a húgyhólyagot összekötő vezeték. Ha a vesekő megakad az ureterben, az elzárhatja a vizelet áramlását, és a vese megduzzadását és az ureter görcsösségét okozhatja, ami nagyon fájdalmas lehet.

Ekkor a következő tüneteket tapasztalhatja:

 • erős görcsös vesetáji fájdalom (vesecolica)
 • alhasba, combok belső felszínére, férfiaknál a herékbe, nőknél a nagyajkakba sugárzó fájdalom
 • mozgásra nem fokozódó, nyugalomra nem szűnő fájdalom
 • általában egyoldali tünetek
 • hányinger, hányás
 • Lázas állapot felülfertőződés jele lehet, ilyenkor érdemes minél előbb felkeresni urológus szakorvosát

 

Hogyan előzhetjük meg a vesekő kialakulását?

 • Javasolt a bőséges folyadék fogyasztása (napi 2,5-3 liter)
 • A túlzott fehérje, szénhidrát, étkezési só és telített zsírok helyett zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, melyek növelik a vizeletben a magnézium és a citrát mennyiségét.
 • Rendszeres sportolás és az egészséges életmódnak számtalan jótékony hatása van a szervezetre.
 • Húgyúti fertőzés felismerése időben és annak megfelelő kezelése
 • Ismert anyagcsere betegség esetén a diéta megtartása

 

Mindenképp szükséges műtét a vesekő eltávolításához?

A vesekő kezelését befolyásolja annak mérete és kialakulásának oka. A legtöbb (10 lliméternél kisebb átmérőjű) vesekő esetén elegendő a konzervatív kezelés. Ajánlott a napi 2-3 liter folyadék- ideális esetben főleg víz fogyasztása, mely megakadályozza a további kövek kialakulását és segíti, hogy a vesekő minél hamarabb kiürüljön a szervezetből. A vesekő haladása kellemetlenséget okozhat. Erős fájdalom vagy vesegörcs esetén javasolt görcsoldó és fájdalomcsillapító gyógyszer szedése. Urológus szakorvosa javasolhat alfa blokkolóként ismert gyógyszert, mely elősegíti a vesekő kiürülését. Hatására az ureter izmai ellazulnak, gyorsabb és kevesebb fájdalommal halad a kő.

Azok a vesekövek, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy spontán ürüljenek, vagy vérzést, vesekárosodást, akár folyamatos húgyúti fertőzést okoznak, kiterjedtebb kezelést igényelhetnek. A műtéti kezelés mellett számtalan modern terápiás megoldás áll rendelkezésünkre, például az ESWL (testen kívüli lökéshullámú kőzúzás) kezelés: Az eszköz erős rezgéseket (lökéshullámokat) hoz létre, amely a köveket apró darabokra zúzza, így azok a vizelettel távozhatnak. Az eljárás körülbelül 45-60 percig tart, és mérsékelt fájdalmat okozhat, ezért előfordulhat, hogy altatásban vagy enyhe érzéstelenítésben részesül a páciens.

Magánklinikánk Urológus szakorvosa személyre szabottan tájékoztatja a legmodernebb kezelési lehetőségekről, amely alapján az Ön számára legmegfelelőbb terápiát választhatja.


Orvosaink

Balogh Akos urologia

Dr. Balogh Ákos

Urológia

Dr. Sulya Bálint

Urológia

Áraink

KONZULTÁCIÓ ÉS KONTROLLVIZSGÁLAT
Urológiai konzultáció és szakorvosi vizsgálat - felnőtt és gyermek: 35.000 Ft
Urológiai szakorvosi vizsgálat ultrahanggal - felnőtt és gyermek: 43.000 Ft
Kontrollvizsgálat (1 hónapon belül): 21.000 Ft
Prosztatszűrés ultrahanggal, szakorvosi konzultációval, laborral (PSA): 52.000 Ft
UROLÓGIAI KISMŰTÉTEK
Fityma letapadás oldás gyermekeknél: 52.000 Ft
Képlett (1 db esetén) eltávolítása nemi szervről, varratszedéésel együtt (sebészetileg) ambuláns műtét (szövettan díját az ér nem tartalmazza): 121.000 Ft
Fitymaletapadás feloldása gyermekeknél (ambuláns műtét): 45.000 Ft
Fitymafék átmetszése (sebészetileg) - felnőtt, ambuláns kisműtét: 230.000 Ft
Cirkumcisio (körülmetélés) helyi érzéstelenítéssel (ambuláns műtét): 290.000 Ft
Urolóügia szövettan: 22.000 Ft