Vesekő

 

A vesekövek (nephrolithiasis vagy urolithiasis) ásványi anyagokból és sókból álló kemény lerakódások, amelyek a húgyutakban képződnek.

 

Milyen hajlamosító tényezők ismertek?

 • Leggyakrabban 40-50 éves korban fordul elő, gyakrabban férfiaknál. Hajlamosít a sok hús és tej fogyasztása kevés folyadékbevitel mellett. Genetikai tényezők is befolyásolják az előfordulását, de a húgyúti fertőzések, vizelet elakadással járó betegségek, egyes gyógyszerek is növelhetik a kialakulásának kockázatát. Ha ismert hormonális vagy anyagcsere betegség ajánlott annak megfelelő terápiája és a diéta tartása a vesekő elkerülése érdekében.
 • Fokozott hajlama van, akinek 25 éves kora előtt volt már veseköve, egy (solitaer) veséje vagy hajlamosító betegsége, például mellékpajzsmirigy betegsége (hyperparathyreosis) van. Rendszeres kalcium-pótlás, D-vitamin és nagy dózisú C-vitamin szedése is okozhat vesekövet.

 

A vesekő tünetei:

A vesekő általában nem okoz tüneteket, amíg el nem mozdul a vesén belül, vagy át nem jut az egyik ureterbe, ami vesét és a húgyhólyagot összekötő vezeték. Ha a vesekő megakad az ureterben, az elzárhatja a vizelet áramlását, és a vese megduzzadását és az ureter görcsösségét okozhatja, ami nagyon fájdalmas lehet.

Ekkor a következő tüneteket tapasztalhatja:

 • erős görcsös vesetáji fájdalom (vesecolica)
 • alhasba, combok belső felszínére, férfiaknál a herékbe, nőknél a nagyajkakba sugárzó fájdalom
 • mozgásra nem fokozódó, nyugalomra nem szűnő fájdalom
 • általában egyoldali tünetek
 • hányinger, hányás
 • Lázas állapot felülfertőződés jele lehet, ilyenkor érdemes minél előbb felkeresni urológus szakorvosát

 

Hogyan előzhetjük meg a vesekő kialakulását?

 • Javasolt a bőséges folyadék fogyasztása (napi 2,5-3 liter)
 • A túlzott fehérje, szénhidrát, étkezési só és telített zsírok helyett zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, melyek növelik a vizeletben a magnézium és a citrát mennyiségét.
 • Rendszeres sportolás és az egészséges életmódnak számtalan jótékony hatása van a szervezetre.
 • Húgyúti fertőzés felismerése időben és annak megfelelő kezelése
 • Ismert anyagcsere betegség esetén a diéta megtartása

 

Mindenképp szükséges műtét a vesekő eltávolításához?

A vesekő kezelését befolyásolja annak mérete és kialakulásának oka. A legtöbb (10 lliméternél kisebb átmérőjű) vesekő esetén elegendő a konzervatív kezelés. Ajánlott a napi 2-3 liter folyadék- ideális esetben főleg víz fogyasztása, mely megakadályozza a további kövek kialakulását és segíti, hogy a vesekő minél hamarabb kiürüljön a szervezetből. A vesekő haladása kellemetlenséget okozhat. Erős fájdalom vagy vesegörcs esetén javasolt görcsoldó és fájdalomcsillapító gyógyszer szedése. Urológus szakorvosa javasolhat alfa blokkolóként ismert gyógyszert, mely elősegíti a vesekő kiürülését. Hatására az ureter izmai ellazulnak, gyorsabb és kevesebb fájdalommal halad a kő.

Azok a vesekövek, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy spontán ürüljenek, vagy vérzést, vesekárosodást, akár folyamatos húgyúti fertőzést okoznak, kiterjedtebb kezelést igényelhetnek. A műtéti kezelés mellett számtalan modern terápiás megoldás áll rendelkezésünkre, például az ESWL (testen kívüli lökéshullámú kőzúzás) kezelés: Az eszköz erős rezgéseket (lökéshullámokat) hoz létre, amely a köveket apró darabokra zúzza, így azok a vizelettel távozhatnak. Az eljárás körülbelül 45-60 percig tart, és mérsékelt fájdalmat okozhat, ezért előfordulhat, hogy altatásban vagy enyhe érzéstelenítésben részesül a páciens.

Magánklinikánk Urológus szakorvosa személyre szabottan tájékoztatja a legmodernebb kezelési lehetőségekről, amely alapján az Ön számára legmegfelelőbb terápiát választhatja.


Orvosaink

Dr. Sulya Bálint

Urológia

Áraink
KONZULTÁCIÓ ÉS KONTROLLVIZSGÁLAT
Urológiai konzultáció és szakorvosi vizsgálat - felnőtt és gyermek: 35.000 Ft
Urológiai szakorvosi vizsgálat ultrahanggal - felnőtt és gyermek: 43.000 Ft
Kontrollvizsgálat (1 hónapon belül): 21.000 Ft
Prosztatszűrés ultrahanggal, szakorvosi konzultációval: 52.000 Ft
UROLÓGIAI KISMŰTÉTEK
Képleteltávolítások, szövettannal (ambuláns műtét): 194.000 Ft
Fitymaletapadás feloldása gyermekeknél (ambuláns műtét): 45.000 Ft
Fitymafék átmetszése sebészetileg: 190.000 Ft
Cirkumcisio (körülmetélés) helyi érzéstelenítéssel (ambuláns műtét): 250.000 Ft