Hámlasztás

Manapság a bőrmegújító és anti-aging kezelések egyik legfontosabbika és legkedveltebbike minden kétséget kizáróan a hámlasztás. Ez a lunch-time beavatkozás elősegíti a bőr megújulását és típustól függően akár azonnali ragyogást és fiatalosságot ad bőrünknek.

 

Mélyebb folyamatok

Az általános, bőrfelszíni regeneráció mellett egy-egy kezelés alkalmával mélyebb rétegeket érintő folyamatok is elindulnak az arcbőrben, amelyek hosszabb távú előnyökkel járnak. A kezelések hatására azonnal fokozódik a bőrfelszíni keringés, az oxigénben gazdag vér elkezdi gőzerővel táplálni a bőr sejtjeit, a jobb oxigénellátás pedig az üde arcszínnek a záloga, így megjelenésünk fokozatosan egyre fiatalosabb lesz.

A kezelések közben a nyirokrendszer működése is élénkül, elindul egyfajta méregtelenítési folyamat, ami ugyancsak segíti az egészséges és üde bőr létrejöttét. Mint tudjuk, hogy a kollagén a bőr egyik legfőbb alkotóeleme, elsősorban annak rugalmasságért felel, az elasztin pedig annak feszességéhez járul hozzá. Ezeket a bőrt is felépítő anyagokat a húszas éveink végétől már szükséges lehet külső segítséggel pótolni.

Hámlasztás 2

A hámlasztó eljárások stimulálják a kollagén szintézist, de hozzájárulnak az elasztin újratermelődéshez is, javítva ezzel a bőr textúráját, élénkebbé és élettelibbé téve a bőrfelszínt. Ez a megújulást serkentő folyamat a finomabb vonalakat és ráncokat is eléri, határozottan halványít rajtuk. Lássuk, mik a legnépszerűbb hámlasztó hatóanyagok, amiket érdemes kipróbálni!

 

Könnyed és természetes: a glikolsav

glikolsavas hámlasztás hatóanyaga úgynevezett AHA sav, amit leggyakrabban cukornádból, tehát természetes forrásból nyernek ki. Az AHA típusú sav elsősorban a felszíni hámlasztást segíti elő. Ha az elhalt hámsejtekből és keratinból álló, bőrfelszíni védőréteg túlságosan megvastagszik, szürkévé és sápadttá válik arcunk. Az AHA sav ezt a réteget oldja fel, ráadásul sokkal hatékonyabban, mint a fizikai módszerekkel végzett hámlasztás, például egy bőrradír.

A glikolsav további előnye még, hogy kis tömegű molekulákkal rendelkezik, ezért könnyű bejuttatni a bőrbe. Nagyszerű döntés lehet nemcsak az általános szépészeti rutin részeként, de indokolt választás a pattanásokra hajlamos bőr kezelésére is. A pórusokat levegőhöz juttatja, ezáltal lehetővé teszi a bőr számára, hogy akadályok nélkül a felszínre jusson a bőrben termelődő zsír.

A felhasznált glikolsavnak – amit kozmetikai savként is említenek- sav koncentrációja 0-20% közötti, ezért szemmel látható hámlást nem okoz a bőrön, de a kezelést követően körülbelül két hétig nagyon is ügyelni kell a fényvédelemre.  Ez a típusú beavatkozás kúraszerűen is alkalmazható. A kúra időtartama maximum nyolc hét és egy hétnek minimum el kell telnie két kezelés között. A hatóanyag erősségét mindig a szakember határozza meg, bőrünk típusának és érzékenységének megfelelően.

Hámlasztás 3

Kémiai hámlasztó kezelés: a TCA

TCA, vagyis a triklór-ecetsav a kémiai hámlasztás gyakran használt alapanyaga, gyakran orvosi savként is említik. Ebben az esetben a sav koncentrációja 10-50% közötti. Mivel itt már erős hatású anyagról van szó, ezért látható hámlást is okoz a bőrön és a kezelés után a fényvédelem nemcsak kiemelt fontosságú, de magasabb faktorszámú készítményt is kell hozzá használnunk és sokkal hosszabb ideig, mint a glikolsavas hámlasztás esetében. Ha erősebb a hatóanyag, akkor kiemelkedően erős a hatás is. A TCA kezeléseket már kifejezetten bőrfiatalításra használják, hiszen látványosan megújítja a bőrfelszínt, hatékonyan tünteti el a kisebb elszíneződéseket, hegeket és a finomabb ráncokkal is elbánik.

 

Miért érdemes szakemberre bízni a hámlasztást?

Sokféle hámlasztó kozmetikai terméket meg lehet találni ma már a drogériák polcain vagy a webáruházak kínálatában is. Nehéz kiválasztani és pláne sikeresen alkalmazni ezek közül a pontosan nekünk valót, hiszen még az alacsony sav koncentrációt tartalmazó szerek otthoni használata is bőven rejt kockázatokat.

Fontos, hogy a hámlasztást mindig kozmetikában vagy orvoslásban jártas szakemberre bízzuk. Ekkor biztosak lehetünk abban, hogy alapos és szakszerű felmérést kap a kezelni kívánt bőrünk. A beavatkozást végző szakember a bőr aktuális állapotától teszi függővé, hogy mennyi ideig és milyen koncentrációjú hatóanyaggal végezze el a megfelelő kezelést.

A hatékonyság további záloga, hogy a kezelések után – különös tekintettel a kémiai hámlasztó kezelésekre – milyen módszerekkel és hatóanyagokkal ápoljuk otthoni körülmények között a bőrünket. Például lehet, hogy a kezelést követően már nem lesz elég jól megszokott hidratáló krémünk fényvédő faktora vagy az eddig bevált bőrtisztítási rutinunkat kell ideiglenesen a szakember tanácsait követve a siker érdekében átalakítanunk. Egy biztos: a szakember utasításait követve elérjük az áhított célt.