Fitymaletapadás

 

Gyakran találkozunk azzal a jelenséggel fiúknál, hogy a fityma belső lemeze még a makkhoz tapad, így az nem hátrahúzható, ezt nevezzük a fityma sejtes letapadásának (adhaesio cellularis). A fitymaletapadás sokszor magától megszűnik már csecsemőkorban, de néhány esetben speciális kezelést igényel. Sokszor ezt az állapotot tévesen fitymaszűkületnek, phimosisnak nevezik.

 

Mi a különbség a fitymaszűkület és a fitymaletapadás között?

A fitymaszűkület minden esetben kóros állapot. Két formáját különböztetjük meg: a fityma vagy veleszületetten, vagy gyulladások, illetve speciális bőrbetegségek következtében lesz szűk, heges. Sok esetben műtéti kezelést igényel (körülmetélés). A fitymaletapadás egy fiziológiás, műtétet nem igénylő állapot, azonban kiskamasz korban szóbajön a letapadás oldása, nem műtéti úton.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha gyermekénél a következő tüneteket észleli, mindenképp forduljon urológus szakorvoshoz, mivel ezek kóros fitymaszűkület meglétére utalhatnak:

 • érzékenység
 • fájdalmas vizelés vagy gyengült vizeletsugár
 • vér a vizeletben
 • gyakori húgyúti fertőzések
 • vérzés vagy sűrű váladékozás a fityma alól vagy kellemetlen szag – ezek fertőzés jelei

Ha Önnek vagy gyermekének fitymaszűkülete van, de nem okoz jelentős problémákat, mint például vérzést vagy fájdalmat, akkor is fontos odafigyelni a hímvessző tisztán tartására:

 • A nemi szerv rendszeres mosása tiszta vízzel vagy nem illatosított szappanos vízzel ajánlott, mosakodás közben pedig a fitymát finoman hátrahúzva szükséges minden területen alaposan tisztítani (az utóbbi csak felnőttekre vonatkozik).
 • Szigorúan tilos erőltetve visszahúzni a csecsemő vagy kisfiú fitymáját, mert az fájdalmas lehet és károsíthatja azt, ami későbbi életkorban problémákhoz vezethet.
 • Nem ajánlott illatosított szappan vagy hintőpor használata a makkon, illetve a fityma bellemezén, mert irritációt okozhatnak.

 

A fitymaszűkület kezelése

A fitymaletapadás kétéves életkor előtt általában spontán oldódik. Ezen életkor elérése előtt végzett hátrahúzási kísérletnél a fityma bőre sugár alakban többszörösen berepedhet, vérezhet, mely később valódi fitymaszűkületet eredményezhet. Spontán nem oldódó fitymaszűkület esetén szteroid tartalmú kenőcsök használata javasolt.

 

Mikor kerül sor műtétre?

Műtétet általában csak 3 éves életkor körül vagy azután javasolt végezni hatástalan szteroid kezelés után, 3 éves kor előtt csak olyan esetben jön szóba műtét, ha a fityma szűkülete olyan mértékű, hogy az vizelési akadályt képez. A beteg korától függetlenül még a műtéti indikáció előtt meg kell kísérelni a fityma hátrahúzását. Amennyiben ez sikerül, a szülőt vagy a gyermeket tanítsuk meg a fitymabőr rendszeres hátrahúzására és a fityma, valamint a makk tisztítására. Valódi fitymaszűkület esetén a műtéti megoldás a fityma bőrének körkörös eltávolítása: circumcisio, azaz a körülmetélés. Ezen műtét során a fityma teljes bőre eltávolításra kerül.

 

Fitymaszűkület szövődményei

Kezeletlen fitymaszűkület esetén:

 • A fityma erőltetett hátrahúzása során paraphimosis alakulhat ki. Ilyenkor a fityma a makk mögé szorul, a fitymát nem lehet visszahúzni a helyére, így a fityma és a makk vérkeringése zavart szenved, bőrelhalás alakulhat ki.
 • a makkot, és a fityma bellemezét nem lehet tisztítani, a bőr által termelt faggyú (smegma) pedig nem tud ürülni, ami gyulladáshoz vezet. Ez egy sürgősségi állapot, mely azonnali ellátást igényel.
 • a szexuális együttlét fájdalmas, akár lehetetlen.

A gyermek születésétől kezdve arra törekszünk, hogy minden feltételt biztosítsunk a megfelelő fejlődéséhez, beleértve a testi fejlődést is. Minden fiúgyermekes szülőnek érdemes urológus szakorvosnál tájékozódni a fitymaszűkülettel kapcsolatban, hiszen megfelelő tudatossággal elkerülhetőek annak szövődményei.


Orvosaink

Balogh Akos urologia

Dr. Balogh Ákos

Urológia

Dr. Sulya Bálint

Urológia

Áraink

KONZULTÁCIÓ ÉS KONTROLLVIZSGÁLAT
Urológiai konzultáció és szakorvosi vizsgálat - felnőtt és gyermek: 35.000 Ft
Urológiai szakorvosi vizsgálat ultrahanggal - felnőtt és gyermek: 43.000 Ft
Kontrollvizsgálat (1 hónapon belül): 21.000 Ft
Prosztatszűrés ultrahanggal, szakorvosi konzultációval, laborral (PSA): 52.000 Ft
Angol nyelvű lelet: 25.000 Ft
UROLÓGIAI KISMŰTÉTEK
Fityma letapadás oldás gyermekeknél: 52.000 Ft
Képlett (1 db esetén) eltávolítása nemi szervről, varratszedéésel együtt (sebészetileg) ambuláns műtét (szövettan díját az ér nem tartalmazza): 121.000 Ft
Fitymaletapadás feloldása gyermekeknél (ambuláns műtét): 45.000 Ft
Fitymafék átmetszése (sebészetileg) - felnőtt, ambuláns kisműtét: 230.000 Ft
Cirkumcisio (körülmetélés) helyi érzéstelenítéssel (ambuláns műtét): 290.000 Ft
Urológia szövettan: 22.000 Ft