Mi a hidrogén (H2) kilégzési teszt?
Többek között laktóz intoleranciát, kontaminált vékonybélszindrómát (SIBO) vagy a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódási zavarát lehet kimutatni a kilélegzett H2 (hidrogén gáz) koncentráció mérésével (mértékegysége ppm vagy parts per million) az emésztés során.
Három eset különböztethető meg:
1. Laktulóz oldat segítségével a vékonybélben a vastagbélből származó, kórosan elszaporodott baktériumok esetleges jelenlétét mutatjuk ki, mivel az emésztetlen laktulózt ilyenkor fermentálják, és főleg hidrogén gáz keletkezik (emellett metán gáz is).
2. Laktóz intolerancia esetén a laktáz enzim hiánya következtében (tejcukor bontó enzim) keletkezik hidrogén gáz, szintén a vékonybélben a fermentáció miatt, mivel a laktóz nem tud lebomlani egyszerű cukrokra (glükóz és galaktóz monoszacharidok), így nem tud felszívódni sem megfelelően.
3. Fruktóz felszívódási zavar esetén a gyümölcscukor emésztetlenül kerül a vastagbélbe és erjedni kezd, amely fokozott gázképződéssel, puffadással jár. Tehát itt tudjuk kimutatni a magasabb H2 gáz koncentrációt is.
A hidrogén (H2) kilégzési teszt előtt a betegek számára ajánlott előkészítés
A vizsgálat lázas állapotban, hurutos betegség esetén nem végezhető el!
Négy héttel a vizsgálat előtt
Ne szedjünk antibiotikumot, illetve probiotikumot, mert a baktériumok jelenlétét ez befolyásolja, és fals eredményt adhat a teszt.
Endoszkópos beavatkozások és műtétek után legalább 4 hétnek kell eltelnie a H2 kilégzés tesztig
Egy héttel a vizsgálat előtt
Ne szedjen székletfogót vagy hashajtót
Ne szedjen vitaminokat, fruktóz aromákat vagy laktóztartalmú étrend-kiegészítőket
Ne szedjen rostos táplálékkiegészítőket
Kerülje protonpuma-gátlók és H2-receptor-blokkolók alkalmazását
Három nappal a vizsgálat előtt
A vizsgálat előtt legalább három nappal az alábbi élelmiszerek fogyasztása ajánlott, illetve kerülendő. Ha nem biztos abban, mely élelmiszerek fogyaszthatók, leghelyesebb, ha azokat nem fogyasztja, annak érdekében, hogy azok ne befolyásolják a vizsgálati eredményeket.
Nem fogyasztható élelmiszerek:
Gabona és gabonakészítmények, barna kenyér, rozskenyér, rost dús pékáru, korpovit, müzli
Tej és tejtermékek
Szénsavas italok, gyümölcslevek, alkoholtartalmú italok
Zöldségek
Dió, magvak, hüvelyesek
Magas fruktóztartalmú kukorica szirupos ételek és italok, valamint cukormentes ételek, ketchup, méz, mustár, majonéz stb.
Fogyasztható élelmiszerek:
Sült vagy grillezett csirke-, pulykahús – vagy hal, ízesítésként enyhén sózva
Laktózmentes felvágottak
Fehér lisztből készült termékek: fehér kenyér, kifli, zsemle
Egyszerű, párolt rizs
Tojás főzve
Szénsavmentes víz
Egy nappal a vizsgálat előtt
Ne egyen gyümölcsöt és zöldséget, kerülje a mogyorót és olajos magvakat
Ne fogyasszon tejet és tejterméket
Ne igyon alkoholt és szénsavas italokat
Hagyja abba a dohányzást
12 órával a vizsgálat előtt
Koplalnia kell, a vízen kívül mást nem fogyaszthat
A vizsgálat napján
Legyen éhgyomorra, csak a szükséges gyógyszereket vegye be
Ne használjon fogkrémet, szájvizet, rágógumit vagy cukorkát
A vizsgálat előtt két órával moshat fogat (fogkrém nélkül, fogmosóvizet ne nyelje le!)
A hidrogén (H2) kilégzési teszt előtt a gyermek páciensek számára ajánlott előkészítés
Diéta nem szükséges
Gyermekek esetén a vizsgálatot 3 éves kor felett végezzük.
A vizsgálat napján
Legyen éhgyomorra
A vizsgálat előtt két órával moshat fogat (fogkrém nélkül, fogmosóvizet ne nyelje le!)
A vizsgálat menete:
– A megfelelő oldat (laktóz, laktulóz vagy fruktóz) elfogyasztása után 20 percenként mérjük a kilélegzett H2 gáz koncentrációját, amíg az oldat halad az emésztőrendszerben, nagyjából 120-180 percig. Az eredményeket a szenzor képernyőjén követhetjük nyomon.
– Leletet kap a vizsgálat eredményéről, melyet gasztroenterológus szakorvosnak kell bemutatni a kiértékelésért.
– Asszisztens által végzett vizsgálat.
Áraink
- H2 KILÉGZÉSES TESZT
- H2 kilégzéses teszt: 15.000 Ft (bevezető ár)