Mi a hidrogén (H2) kilégzési teszt?

Többek között laktóz intoleranciát, kontaminált vékonybélszindrómát (SIBO) vagy a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódási zavarát lehet kimutatni a kilélegzett H2 (hidrogén gáz) koncentráció mérésével (mértékegysége ppm vagy parts per million) az emésztés során.
Három eset különböztethető meg:
1. Laktulóz oldat segítségével a vékonybélben a vastagbélből származó, kórosan elszaporodott baktériumok esetleges jelenlétét mutatjuk ki, mivel az emésztetlen laktulózt ilyenkor fermentálják, és főleg hidrogén gáz keletkezik (emellett metán gáz is).
2. Laktóz intolerancia esetén a laktáz enzim hiánya következtében (tejcukor bontó enzim) keletkezik hidrogén gáz, szintén a vékonybélben a fermentáció miatt, mivel a laktóz nem tud lebomlani egyszerű cukrokra (glükóz és galaktóz monoszacharidok), így nem tud felszívódni sem megfelelően.
3. Fruktóz felszívódási zavar esetén a gyümölcscukor emésztetlenül kerül a vastagbélbe és erjedni kezd, amely fokozott gázképződéssel, puffadással jár. Tehát itt tudjuk kimutatni a magasabb H2 gáz koncentrációt is.

A hidrogén (H2) kilégzési teszt előtt a betegek számára ajánlott előkészítés

A vizsgálat lázas állapotban, hurutos betegség esetén nem végezhető el!

Négy héttel a vizsgálat előtt

Ne szedjünk antibiotikumot, illetve probiotikumot, mert a baktériumok jelenlétét ez befolyásolja, és fals eredményt adhat a teszt.
Endoszkópos beavatkozások és műtétek után legalább 4 hétnek kell eltelnie a H2 kilégzés tesztig

Egy héttel a vizsgálat előtt

Ne szedjen székletfogót vagy hashajtót
Ne szedjen vitaminokat, fruktóz aromákat vagy laktóztartalmú étrend-kiegészítőket
Ne szedjen rostos táplálékkiegészítőket
Kerülje protonpuma-gátlók és H2-receptor-blokkolók alkalmazását

Három nappal a vizsgálat előtt

A vizsgálat előtt legalább három nappal az alábbi élelmiszerek fogyasztása ajánlott, illetve kerülendő. Ha nem biztos abban, mely élelmiszerek fogyaszthatók, leghelyesebb, ha azokat nem fogyasztja, annak érdekében, hogy azok ne befolyásolják a vizsgálati eredményeket.

Nem fogyasztható élelmiszerek:

Gabona és gabonakészítmények, barna kenyér, rozskenyér, rost dús pékáru, korpovit, müzli
Tej és tejtermékek
Szénsavas italok, gyümölcslevek, alkoholtartalmú italok
Zöldségek
Dió, magvak, hüvelyesek
Magas fruktóztartalmú kukorica szirupos ételek és italok, valamint cukormentes ételek, ketchup, méz, mustár, majonéz stb.

Fogyasztható élelmiszerek:

Sült vagy grillezett csirke-, pulykahús – vagy hal, ízesítésként enyhén sózva
Laktózmentes felvágottak
Fehér lisztből készült termékek: fehér kenyér, kifli, zsemle
Egyszerű, párolt rizs
Tojás főzve
Szénsavmentes víz

Egy nappal a vizsgálat előtt

Ne egyen gyümölcsöt és zöldséget, kerülje a mogyorót és olajos magvakat
Ne fogyasszon tejet és tejterméket
Ne igyon alkoholt és szénsavas italokat
Hagyja abba a dohányzást

12 órával a vizsgálat előtt

Koplalnia kell, a vízen kívül mást nem fogyaszthat

A vizsgálat napján

Legyen éhgyomorra, csak a szükséges gyógyszereket vegye be
Ne használjon fogkrémet, szájvizet, rágógumit vagy cukorkát
A vizsgálat előtt két órával moshat fogat (fogkrém nélkül, fogmosóvizet ne nyelje le!)

A hidrogén (H2) kilégzési teszt előtt a gyermek páciensek számára ajánlott előkészítés

Diéta nem szükséges

Gyermekek esetén a vizsgálatot 3 éves kor felett végezzük.

A vizsgálat napján

Legyen éhgyomorra
A vizsgálat előtt két órával moshat fogat (fogkrém nélkül, fogmosóvizet ne nyelje le!)
A vizsgálat menete:
– A megfelelő oldat (laktóz, laktulóz vagy fruktóz) elfogyasztása után 20 percenként mérjük a kilélegzett H2 gáz koncentrációját, amíg az oldat halad az emésztőrendszerben, nagyjából 120-180 percig. Az eredményeket a szenzor képernyőjén követhetjük nyomon.

– Leletet kap a vizsgálat eredményéről, melyet gasztroenterológus szakorvosnak kell bemutatni a kiértékelésért.

– Asszisztens által végzett vizsgálat.

Áraink

H2 KILÉGZÉSES TESZT
H2 kilégzéses teszt: 15.000 Ft (bevezető ár)