vérnyomás

 

A magas vérnyomás egy olyan gyakori állapot, amely befolyásolja az emberi test artériáit. A magas vérnyomást más néven hipertóniának is nevezik. Ha valakinek magas a vérnyomása, az azt jelenti, hogy a vérnyomás túl magas, és állandóan nagy nyomást gyakorol az artéria falaira. Ennek következtében a szívnek erősebben kell dolgoznia a vér pumpálásához.

A vérnyomást higany milliméterben (mmHg) mérjük. Általában a magas vérnyomásnak tekinthető, ha a vérnyomás 130/80 mmHg vagy magasabb.

Az Amerikai Kardiológiai Társaság és az Amerikai Szívgyógyászati Társaság négy általános kategóriába osztja a vérnyomást. Az ideális vérnyomás normálisnak tekinthető. A kategóriák a következők:

 1. Normális vérnyomás: A vérnyomás 120/80 mmHg vagy alacsonyabb.
 2. Emelkedett vérnyomás: A felső szám 120 és 129 mmHg között van, és az alsó szám 80 mmHg alatt van.
 3. I. fokú hipertónia: A felső szám 130 és 139 mmHg között van, vagy az alsó szám 80 és 89 mmHg között van.
 4. II. fokú hipertónia: A felső szám 140 mmHg vagy magasabb, vagy az alsó szám 90 mmHg vagy magasabb.

A 180/120 mmHg-nál magasabb vérnyomás hipertóniás vészhelyzetnek vagy krízisnek számít. Az ilyen vérnyomásértékek esetén sürgősségi orvosi segítséget kell kérni.

Kezeletlenül a magas vérnyomás növeli a szívroham, a stroke és más súlyos egészségügyi problémák kockázatát. Fontos, hogy legalább kétévente ellenőriztesse a vérnyomását 18 éves korától kezdve. Néhány embernek gyakoribb ellenőrzésre van szüksége.

Az egészséges életmódbeli szokások – például a dohányzás elkerülése, a testmozgás és az egészséges étkezés – segíthetnek a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében. Néhány embernek gyógyszerre van szüksége a magas vérnyomás kezelésére.

 

Miről ismerhető fel a magas vérnyomás?

A legtöbb embernek, akinek magas a vérnyomása, nincsenek tünetei, még akkor sem, ha a vérnyomás értékei veszélyesen magasak. Évekig lehet magas vérnyomása anélkül, hogy bármilyen tünet jelentkezne.

Néhány embernek magas vérnyomása lehet:

 • Fejfájás
 • Légzési nehézség
 • Orrvérzés

Azonban ezek a tünetek nem specifikusak. Általában csak akkor jelentkeznek, amikor a magas vérnyomás súlyos vagy életveszélyes szakaszába lépett.

 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A vérnyomás ellenőrzése fontos része az általános egészségügyi ellátásnak. Az ellenőrzés gyakorisága attól függ, hogy hány éves és milyen az általános egészségi állapota.

Kérje meg egészségügyi szolgáltatóját, hogy mérje meg a vérnyomását legalább kétévente, kezdve 18 éves korában. Ha 40 éves vagy idősebb, vagy 18 és 39 éves kor között van, de magas a magas vérnyomás kockázata, évente kérjen vérnyomás ellenőrzést.

Az egészségügyi ellátó valószínűleg gyakoribb méréseket javasol, ha magas vérnyomása van, vagy más kockázati tényezői vannak a szívbetegségre.

3 évesnél idősebb gyerekeknek a vérnyomást évente ellenőrizhetik az éves orvosi vizsgálatok részeként.

Ha nem jár rendszeresen orvoshoz, esetleg ingyenes vérnyomásmérést is kaphat egészségügyi erőforrásokat bemutató rendezvényeken vagy más helyeken a közösségében. Néhány üzletben és gyógyszertárban is elérhetők ingyenes vérnyomásmérő gépek. Ezeknek a gépeknek a pontossága több tényezőtől függ, például a megfelelő mandzsetta méretétől és a gépek megfelelő használatától. Kérje egészségügyi szolgáltatója tanácsát a nyilvános vérnyomásmérő gépek használatával kapcsolatban.

 

Hogyan alakul ki a magas vérnyomás?

A vérnyomás két dologtól függ: a szív által pumpált vér mennyiségétől és attól, mennyire nehéz a vérnek áthaladni az artériákon. Minél több vér áramlik a szív által, és minél szűkebbek az artériák, annál magasabb lesz a vérnyomás.

A magas vérnyomásnak két fő típusa van:

 1. Primer hipertónia, más néven esszenciális hipertónia: A legtöbb felnőttnél nincs azonosítható oka a magas vérnyomásnak. Ezt a magas vérnyomást primer hipertóniának vagy esszenciális hipertóniának nevezik. Általában évek alatt alakul ki. Az artériákban lévő plakk felhalmozódása, amit atherosclerosisnak neveznek, növeli a magas vérnyomás kockázatát.
 2. Másodlagos hipertónia: Ez a magas vérnyomás típusa egy alapvető állapot miatt alakul ki. Hirtelen jelentkezik, és magasabb vérnyomást eredményez, mint az elsődleges hipertónia. Azok a betegségek és gyógyszerek, amelyek másodlagos hipertóniához vezethetnek, közé tartoznak:
 • Mellékvese daganatok
 • Az életkorral együtt járó artériás problémák, más néven veleszületett szívhibák
 • Köhögés- és megfázásellenes gyógyszerek, néhány fájdalomcsillapító, fogamzásgátló tabletták és más vényköteles gyógyszerek
 • Kábítószerek, például kokain és amfetaminok
 • Veseproblémák
 • Obstruktív alvási apnoe
 • Májproblémák

Néha a vérnyomás megmérésének egyszerű ténye is okozhat vérnyomás emelkedést. Ezt fehér köpeny hipertóniának nevezik.

 

Magas vérnyomás kockázati tényezői

A magas vérnyomásnak számos kockázati tényezője van, ideértve:

 • Életkor: A magas vérnyomás kockázata az életkor előrehaladtával növekszik. Kb. 64 éves korig a magas vérnyomás gyakoribb a férfiaknál. A nők általában 65 éves kor után fejleszthetik ki a magas vérnyomást.
 • Faj: A magas vérnyomás különösen gyakori a fekete embereknél. A fekete embereknél korábban alakul ki, mint a fehér embereknél.
 • Családi előzmények: Nagyobb a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, ha egy szülőnek vagy testvérnek van a betegsége.
 • Elhízás vagy túlsúly: A túlsúly megváltoztatja a vérerek, a vesék és más testrészek működését. Ezek a változások gyakran növelik a vérnyomást. Az elhízás vagy a túlsúly emellett növeli a szívbetegség és annak kockázati tényezői, például a magas koleszterinszint kockázatát.
 • Mozgásszegény életmód: A testmozgás hiánya súlygyarapodáshoz vezethet. Az elhízás növeli a magas vérnyomás kockázatát. Az inaktív emberek általában magasabb szívritmussal rendelkeznek.
 • Dohányzás vagy vape használata: A dohányzás, a dohány rágása vagy a vape használata átmenetileg megemeli a vérnyomást. A dohányzás károsítja a vérerek falát és felgyorsítja az érelmeszesedés folyamatát. Ha dohányzik, kérje meg az egészségügyi szolgáltatóját, hogy segítsen Önnek a leszokáshoz.
 • Túl sok só: A testben lévő sok só, más néven nátrium, megakadályozhatja a folyadék kiválasztását a szervezetben. Ez növeli a vérnyomást.
 • Alacsony káliumszint: A kálium segít az egyensúlyban tartani a só mennyiségét a test sejtjeiben. A megfelelő kálium-egyensúly fontos a jó szív egészségéhez. Az alacsony káliumszint a táplálkozásban lévő kálium hiányának vagy bizonyos egészségi állapotoknak, például a kiszáradásnak köszönhető.
 • Túlzott alkoholfogyasztás: Az alkoholfogyasztás kapcsolatba hozható a magas vérnyomás növekedésével, különösen a férfiaknál.
 • Stressz: A magas stresszszint ideiglenesen emelheti a vérnyomást. A stresszel kapcsolatos szokások, például többet enni, dohányozni vagy alkoholt fogyasztani további vérnyomás-emelkedést okozhatnak.
 • Bizonyos krónikus betegségek: A vesebetegség, a cukorbetegség és az alvási apnoe néhány olyan állapot, amely magas vérnyomáshoz vezethet.
 • Terhesség: Néha a terhesség magas vérnyomáshoz vezethet.

A magas vérnyomás leggyakoribb a felnőttek körében. Azonban a gyermekek is kaphatnak magas vérnyomást. A gyerekek magas vérnyomása olyan problémák miatt alakulhat ki, mint a vese- vagy szívproblémák. Azonban a magas vérnyomás egyre gyakrabban előforduló okai közé tartoznak az egészségtelen étrend és a mozgásszegény életmód.

 

A magas vérnyomás következményei

A magas vérnyomás okozta túlzott nyomás az artéria falaira károsíthatja a vérerek és a test szerveit. Minél magasabb a vérnyomás és minél hosszabb ideig nem ellenőrzött, annál nagyobb a károsodás kockázata.

Az ellenőrizetlen magas vérnyomás súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, ideértve:

 

Szívroham és szívbetegség

A magas vérnyomás károsíthatja az artériákat, csökkentve a vér és az oxigén áramlását a szívhez, ami szívbetegséghez vezet. Emellett a szívhez irányuló csökkent véráramlás okozhatja:

 • Mellkasi fájdalmat, más néven anginát.
 • Szívrohamot, amikor a véráramlás a szívben blokkolódik, és a szívizom oxigén nélkül kezdi meghalni. Minél hosszabb ideig van elzárva a véráram, annál nagyobb a szív károsodása.
 • Szívelégtelenséget, olyan állapotot, amikor a szív nem tud elég vért és oxigént pumpálni a test többi szervébe.

 

Stroke és agyi problémák

A magas vérnyomás okozhatja a vér és az oxigén ellátásáért felelős artériákat a agyban, aminek következtében agyi érkatasztrófa, azaz stroke következhet be. A stroke során az agysejtek meghalnak, mert nem kapnak elég oxigént. A stroke súlyos fogyatékosságokat okozhat a beszédben, a mozgásban és más alapvető tevékenységekben. A stroke akár halálos is lehet.

A magas vérnyomás, különösen a középkorban, kapcsolatba hozható a kognitív funkciók és az időskori demencia romlásával. A magas vérnyomás és a demencia közötti összefüggésről többet megtudhat a Nemzeti Egészségügyi Intézet Mind Your Risks® kampányából.

 

Vesebetegség

A cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy mindkettővel rendelkező felnőtteknek nagyobb a krónikus vesebetegség kockázata, mint azoknak, akiknek nincsenek ezek a betegségek.

 

Hogyan lehet felismerni a magas vérnyomást?

Csak egy módon lehet megtudni, hogy valakinek magas-e a vérnyomása: orvos vagy más egészségügyi szakembernek kell lemérnie. A vérnyomás mérése gyors és fájdalommentes.

Beszélje meg egészségügyi csapatával, hogy rendszeresen mérje-e a vérnyomását otthon, amit önszabályozott vérnyomás (SMBP) monitorozásnak neveznek.

A magas vérnyomást a „csendes gyilkosnak” nevezik, mert általában nincsenek figyelmeztető jelek vagy tünetek, és sokan nem is tudják, hogy magas a vérnyomásuk.

 

Mit tehetek a magas vérnyomás megelőzéséért vagy kezeléséért?

Sok embernek, akinek magas a vérnyomása, sikerül csökkentenie a vérnyomását egészséges tartományba vagy egészséges tartományban tartani életmódbeli változtatásokkal. Beszéljen egészségügyi csapatával a következőkről:

 • Legalább 150 perc fizikai aktivitás hetente (kb. 30 perc naponta, 5 naponta)
 • Ne dohányozzon
 • Egészséges étrend követése, beleértve a só (só) és az alkohol korlátozását
 • Egészséges testsúly megtartása
 • Stressz kezelése

További információkért olvassa el a magas vérnyomás kezelési és megelőzési lehetőségeiről szóló részleteket.

Az életmódbeli pozitív változások mellett néhány magas vérnyomásban szenvedő embernek gyógyszert kell szednie a vérnyomás kezelésére. További információkért olvassa el a magas vérnyomás gyógyszereiről szóló részleteket.

Azonnal beszéljen egészségügyi csapatával, ha úgy gondolja, hogy magas vérnyomása van, vagy ha azt mondták Önnek, hogy magas vérnyomása van, de nem sikerült ellenőrzés alatt tartani.

A vérnyomás csökkentésével védelmet nyújthat maga ellen a szívbetegség és a stroke, néha kardiovaszkuláris betegségként is ismert, ellen.

 

További információk

Források: