diabétesz

 

A cukorbetegség egy krónikus egészségügyi állapot, amely befolyásolja, hogyan alakítja át a tested az ételeket energiává. A cukorbetegség során a tested nem termel elég inzulint, vagy nem tudja olyan hatékonyan használni, mint kellene.

 

A cukorbetegségben a tested a legtöbb ételt cukorrá (glükózzá) bontja és a véráramba juttatja. Amikor a vércukorszinted emelkedik, a hasnyálmirigyed jelzést küld az inzulin felszabadítására. Az inzulin kulcsként működik, hogy a vér cukorát a tested sejtjeibe engedje, hogy az energiaként használhassa.

 

A cukorbetegségben a tested nem termel elég inzulint, vagy nem tudja olyan hatékonyan használni, ahogy kellene. Ha nincs elég inzulin, vagy a sejtek nem reagálnak az inzulinra, túl sok vércukor marad a véráramban. Az idővel komoly egészségügyi problémákat okozhat, például szívbetegséget, látásvesztést és vesebetegséget.

 

Cukorbetegség típusai

A cukorbetegségnek három fő típusa van: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség és terhességi cukorbetegség.

 

1-es típusú cukorbetegség

A 1-es típusú cukorbetegség autoimmun reakció következtében alakul ki (a test tévesen támadja önmagát). Ez a reakció megakadályozza a testedet abban, hogy inzulint termeljen. A cukorbetegségben szenvedő emberek körülbelül 5-10%-ának van 1-es típusú cukorbetegsége. A 1-es típusú cukorbetegség tünetei gyorsan jelentkeznek. Általában gyerekeknél, tinédzsereknél és fiatal felnőtteknél diagnosztizálják. Ha 1-es típusú cukorbetegsége van, minden nap inzulint kell szednie az életben maradáshoz. Jelenleg senki sem tudja, hogyan lehet megelőzni a 1-es típusú cukorbetegséget.

 

2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegségben a tested nem használja hatékonyan az inzulint, és nem tudja a vércukrot normális szinten tartani. A cukorbetegek 90-95%-a 2-es típusú cukorbetegséggel él. Éveken keresztül alakul ki, és általában felnőtteknél diagnosztizálják (de egyre gyakrabban előfordul gyerekeknél, tinédzsereknél és fiatal felnőtteknél is). Lehet, hogy nem veszi észre a tüneteket, ezért fontos, hogy ellenőrizze a vércukorszintjét, ha fennáll a kockázata. A 2-es típusú cukorbetegség megelőzhető vagy elhalasztható egészséges életmódbeli változtatásokkal, például fogyással, egészséges étkezéssel és rendszeres testmozgással.

 

Terhességi cukorbetegség

A terhességi cukorbetegség olyan terhes nőknél alakul ki, akik korábban nem voltak cukorbetegek. Ha terhességi cukorbetegsége van, a babája nagyobb kockázatnak van kitéve egészségügyi problémákra. A terhességi cukorbetegség általában elmúlik a baba születése után, de növeli a későbbi életben kialakuló 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A babája nagyobb eséllyel lesz elhízott gyerekként vagy tinédzserként, és később életében 2-es típusú cukorbetegséget alakíthat ki.

 

A cukorbetegség előfordulási gyakorisága

A cukorbetegség nagyon gyakori betegség. Az alábbiakban néhány fontos statisztika a cukorbetegséggel kapcsolatban:

 • Több mint 37 millió amerikai felnőttnél diagnosztizáltak cukorbetegséget, és közülük minden ötödik nem tudja, hogy cukorbeteg.
 • A cukorbetegség az Egyesült Államokban a nyolcadik leggyakoribb halálozási ok.
 • A cukorbetegség a leggyakoribb ok a veseelégtelenség, az alsó végtagok amputációja és az felnőttkori vakság esetén.
 • Az elmúlt 20 évben a cukorbetegséggel diagnosztizált felnőttek száma több mint meghétszereződött.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy a cukorbetegség súlyos közegészségügyi probléma, és szükség van a tudatosság és a megelőzési intézkedések fokozására.

 

A cukorbetegség tünetei és diagnózisa

A cukorbetegség tünetei hirtelen jelentkezhetnek, különösen a gyerekeknél. Ezek a tünetek a következők lehetnek:

 • Fokozott szomjúság
 • Gyakori vizelés
 • Ágyba vizelés olyan gyerekeknél, akik korábban nem pisiltek be
 • Extrém éhség
 • Váratlan fogyás
 • Fáradtság és gyengeség
 • Homályos látás
 • Irritabilitás és hangulatváltozások

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, vagy gyermekednél ezeket a tüneteket látod, beszélj orvosoddal.

A cukorbetegség diagnózisának meghatározására legjobb módszer a vérvizsgálat. Különböző módszerek állnak rendelkezésre, mint például az A1C teszt, a véletlenszerű vércukor teszt vagy a böjtös vércukor teszt. Mindegyik hatékony, és az orvosod segít meghatározni, hogy mi a megfelelő számodra. Ha cukorbetegséget diagnosztizálnak nálad, az orvosod további teszteket rendelhet el az 1-es típusú cukorbetegségben gyakori antitestek és a C-peptid mérésére. Ezek a tesztek segíthetnek megkülönböztetni a 1-es és 2-es típusú cukorbetegséget, amikor a diagnózis bizonytalan.

 

A cukorbetegség kezelése

Ha 1-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizáltak, valószínűleg arra vagy kíváncsi, hogy milyen lesz a kezelés. Ez általában inzulin szedését, szénhidrátok, zsírok, fehérjék számlálását, a vércukorszint gyakori ellenőrzését, egészséges ételek fogyasztását és rendszeres testmozgást jelenti a megfelelő testsúly fenntartása érdekében. A 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők általában életük végéig inzulinterápiát igényelnek. Számos különböző típusú inzulin létezik, és újabbak is fejlesztés alatt vannak, amelyek hatékonyabbak lehetnek. Az inzulin típusa változhat, és orvosod segít eligazodni a megfelelő megoldásban. Az utóbbi években történt jelentős előrelépés a cukorbetegség kezelésében a folyamatos glükózmonitorozás és az inzulinpumpák fejlesztése és elérhetősége révén. Ez a kezelési módszer jelenleg a legjobb lehetőség a 1-es típusú cukorbetegség esetén. Izgalmas időszak ez a betegek és az orvosok számára, akik szeretnének ilyen terápiákat kifejleszteni és felírni. A műtét egy másik lehetőség. Egy sikeres hasnyálmirigy-átültetés megszüntetheti az inzulin további szükségességét. Azonban az átültetés nem mindig elérhető, vagy nem mindig sikeres, és a beavatkozás komoly kockázatokkal járhat. Néha a műtét meghaladhatja a cukorbetegség veszélyeit. Ezért az átültetéseket általában olyan betegek számára tartják fenn, akiknél nagyon nehéz kezelni a betegséget. Egy sikeres átültetés életet megváltoztató eredményeket hozhat. Azonban a műtét mindig komoly vállalkozás, és alapos kutatást és összpontosítást igényel mind a betegtől, mind a családjától és az orvosi csapatától.

A tény, hogy nem tudjuk, mi okozza a cukorbetegséget, aggasztó lehet. Az, hogy nincs rá gyógyítás, még inkább az. De a megfelelő orvos, orvosi csapat és kezelés mellett a cukorbetegség kezelhető. Így azok, akik ezzel élnek, folytathatják az életüket.