Érzelmi intelligencia fejlesztése

 

Az érzelmi intelligencia (EQ) az egyik legfontosabb készség, fejlesztése elengedhetetlen a gyermekek számára is.

Az érzelmi intelligencia segít a gyermekeknek abban, hogy felismerjék, megértsék, kifejezzék a bennük lévő érzéseket, hatékonyan kommunikáljanak a társaikkal és könnyebben vegyék az élet adta akadályokat és kihívásokat. Szülőként elengedhetetlen, hogy segítsünk gyermekeinknek fejleszteni az érzelmi intelligenciájukat, ebben a blogcikkben megmutatjuk, hogy mindez hogyan lehetséges.

  • Beszéljünk velük arról, hogy hogyan, milyen formában tudják megfogalmazni a bennük lévő érzéseket, illetve hogyan ismerhetik fel mások érzéseit, arckifejezéseit, gesztusait. Mutassunk példát, segítsünk nekik akár játékos formában is.
  • Fektessünk nagy hangsúlyt az érzelmek szabályozására. Az érzelmi szabályozás segít a gyermekeknek abban, hogy érzelmeiket a lehető leghatékonyabban kezeljék, megfelelő reakciókat válasszanak és alkalmazzanak az adott szituációban. Léteznek különböző módszerek, például légzőgyakorlatok, vagy relaxációs technikák, melyek szintén segítenek megfelelően kezelni és kontrollálni az érzelmeket. Fontos, hogy elegendő időt szánjunk arra is, hogy megtanítsuk a konfliktusok hatékony kezelését is.
  • Beszéljünk velük arról, hogy hogyan alkalmazhatják a verbális és a non verbális kommunikációs eszközöket, konkrét példákon keresztül is szemléltessük, hogy melyik miért fontos.
  • Az érzelmi intelligencia fejlesztésének kulcsfontosságú része az empátia fejlesztése. Az empátia elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyermekek megértsék mások érzéseit, képesek legyenek együtt érezni társaikkal.

Az empátia nem csak egy velünk született tulajdonság, hanem nagyon is fejleszthető, íme néhány módszer, melynek segítségével segíthetünk gyermekeinknek abban, hogy megértő, elfogadó és empatikus felnőtt váljon belőlük:

  • Mutassunk példát: Nagyon sok múlik azon, hogy a gyermek milyen példát lát maga előtt, nagy valószínűséggel a szülei viselkedése lesz számára a követendő példa. Ezért fontos, hogy mutassuk meg gyermekeinknek, hogy bizonyos helyzetekben hogyan viselkedjenek, nyomatékosítsuk bennük, hogy forduljanak figyelemmel, türelemmel és megértéssel mások felé.
  • Beszélgetés: Szánjunk elegendő időt arra, hogy megértsük gyermekeink érzéseit és gondolatait. Tegyünk fel nekik kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy mit gondolnak egy adott szituációról, szerintük mit érezhet egy olyan társuk, aki szomorú, és mit tehetnének annak érdekében, hogy megvigasztalják. Segítsünk nekik abban is, hogy a pozitív és a negatív érzelmeket könnyedén képesek legyenek beazonosítani.
  • Szerepjátékok: A játékok és szerepjátékok remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a gyermekek kipróbálhassanak különböző szerepeket,  ,,mások bőrébe bújva” tapasztalhassanak meg különböző érzelmeket és helyzeteket. Ezáltal képesek lesznek együttérzéssel, kedvességgel és megértéssel fordulni társaik felé.
  • Önkénteskedés: Mutassuk meg a gyermekeknek, hogy számos alkalom és lehetőség van arra, hogy kis dolgokkal, tettekkel, gesztusokkal segítsenek másokon. Beszéljünk velük ezekről, kérdezzük meg tőlük, hogy hogyan érezték magukat közben, illetve mit gondolnak arról, hogy hogyan érezték magukat azok, akiknek segítettek.

Ha szülőként azt érzed, hogy néha tanácstalan vagy, nem tudod biztosan, hogy hogyan is segíthetnéd hatékonyan gyermeked mentális egészségének fenntartását, néhány őszinte beszélgetés biztosan segíteni fog. Konzultálj Andree Tünde, gyermekpszichológus – nevelési tanácsadóval.