Szemölcs

Verruca, futószemölcs, uszodaszemölcs, talpi szemölcs, nemi szemölcs.A szemölcs a bőr vírusos eredetű fertőző betegsége, több száz vírus okozhatja, legtöbbjük valamilyen HPV vírus. Fertőző, könnyen elkapható és rendkívül veszélyes lehet! Előfordulhat a tenyéren, talpon, az arcon, a nemi szervek környékén. Tilos vakarni, piszkálni, mert könnyen tovább terjed! Hosszú (4 hét-8 hónap) lappangási idő után pár napig, de akár évekig is eltarthat a fertőzés. Egyes szemölcsök nem okoznak fájdalmat, észrevétlenek maradhatnak.
A szemölcsöt könnyű elkapni akár egy érintéssel, uszodák, strandok vízéből. A vírus bejut a szervezetbe és megfertőzi a hámsejteket, azokat fokozott osztódásra készteti. A fertőzést elősegíthetik bőrsérülések, a bőr felázása, vagy fokozott izzadás. A szemölcsök kezelése bőrgyógyászati feladat, elsősorban a pontos diagnózis miatt, mert másképp kell az egyes szemölcsfajtákat kezelni. A fertőzés kockázatát csökkenthetjük rendszeres kézmosással, saját törölköző, papucs használatával, jó szellőző, fertőtlenített lábbeli viselésével, a bőr szárazon tartásával, a bőr épségének megóvásával.
A szemölcsök kezelése a fertőzés miatt mindenképp szükséges!

A szemölcsök típusai
• A közönséges szemölcs (verruca vulgaris) karfiolszerű, borsó nagyságú (2-5 mm), fehér, szürke vagy barna színű, az ujjakon, körmöknél, kézfejen, térden, könyöknél, arcon jelenhet meg.
• Az uszodaszemölcs (mollusca contagiosa) félgömbszerű, fényes, közepén horpadt, csoportos jelenség. Hason, háton, karon, lábon jelennek meg. Himlővírus okozza.
• A talpi szemölcs (verruca plantaris) belülről növekvő, fájdalmas szemölcs, melynek nagyobb része belül van és maradéktalan eltávolítás hiányában újra kiújul!
• A nemi szervi (genitális) szemölcs, kondilóma (condyloma) az egyik legveszélyesebb, azonnali kezelést igényel mindkét fél részéről. Szexuális úton terjed, a méhnyakrák kialakulásáért felelős. A karfiolszerű szemölcs 1-2 mm-es, vörös vagy bőrszínű, összefolyva több centiméteresre is megnőhet.
• A lógó szemölcs (verruca filiformis) hosszúkás, szálas, fehéres vagy bőrszínű, az arcon, nyakon, ajkaknál, szemhéjon, állon, homlokon alakulnak ki. Csak orvos távolíthatja el!
• A futószemölcs (lapos szemölcs, verruca plana) 2-5 mm nagyságú, lapos, barna, az anyajegyhez hasonló dudor az arcon, a csukló környékén, a kézfejen, alkaron, arcon, általában csoportosan fordul elő. A fertőzés módja a bőrkontaktus.
• A szeborreás szemölcs lencse vagy bab alakú, jóindulatú szemölcsfajta.
• Az időskori szemölcs (keratosis seborrhoica) fekete vagy sárgásbarna bőrkinövés az arcon, vállon, mellkason vagy a háton.

A szemölcs kezelése, eltávolítása
A vény nélkül kapható szemölcsirtó készítmények általában ideiglenesen csökkentik a szemölcs méretét, nem jelentenek végleges megoldást. Bőrgyógyász szakorvos felírhat ecsetelőt, mely általában maró hatású oldat, vagy sejtosztódást gátló anyagot tartalmazó készítményt, ezek általában várandósság alatt, cukorbetegség esetén, kényes területen nem használhatók. Fontos a szakorvos utasításainak betartása.
A szemölcs eltávolítását minden esetben vizsgálat előzi meg, mely során a bőrgyógyász elmondja, hogy milyen módszert javasol. Azt az eltávolítási módszert kell választani, ami a legkisebb károsodást okozza az adott területen a környező ép bőrben. Ez történhet folyékony nitrogénnel végzett fagyasztással, ami gyors és hatékony, a szemölcsök helyén a fagyasztást követően hólyag képződik, mely sterilen megnyitva néhány nap alatt gyógyul., ismétlésre is szükség lehet. Helyi érzéstelenítésben, Volkmann kanállal történő kikanalazást alkalmaznak.

A vírusos szemölcs eltávolítására lézeres kezelés is igénybe vehető, szén-dioxid (CO2) lézerrel távolíthatók el. A beavatkozás fájdalommentes, mivel a szemölcs eltávolítás előtt helyi érzéstelenítést alkalmazunk, majd a lézersugárral gyakorlatilag szétroncsoljuk a szemölcsöket. A vírusos szemölcs eltávolítása során a szemölcsöt annak “gyökerével” együtt eltávolítjuk, ezért a kezelt területen átmenetileg bőrhiány marad, ami nagyságától függően 2-4 hét alatt behámosodik. A vírusfertőzés miatt, a látható és eltávolított szemölcsökön kívül lehetnek még apró, még nagyítóval sem látható fertőzések, melyek csak pár hetes növekedést követően lesznek láthatók, tapinthatók. Ezért kiemelten fontos szemölcs eltávolítása után, a kontrollvizsgálat, mert ekkor lehet a beavatkozás óta megjelent, megnőtt szemölcsöt eltávolítani. Ha a műtétet követő 12 hét alatt nem jelentkezik újabb szemölcs, a pácienst gyógyultnak nyilvánítjuk. A vírusos szemölcs eltávolítása és kezelése, a többszöri kontrollok és műtétek miatt türelmet kívánó folyamat, ezért az orvos és a beteg hosszú távú együttműködését igényli. Felnőttkorban megjelenő szemölcs esetében, főként, ha az nagy számban jelenik meg, előfordulhat, hogy immunológiai betegség áll a szemölcs hátterében.


Árak (az alkalmazott eljárástól és az alkalmazott érzéstelenítés módjától függően):
• Volkmann kanállal történő eltávolítás 5 – 20.000 Ft
• Kauterrel történő eltávolítás 5 – 35.000 Ft
• Cyroterápia – fagyasztás folyékony nitrogénnel 5 – 35.000 Ft
Bőrfelszíni növedékek lézeres eltávolítása (vírusos szemölcs, fibróma)
• 1 cm alatti nagyságú 1 db: 18.000 Ft, 2-3 db: 22.000 Ft, 4-6 db: 35.000 Ft, 7-10 db: 40.000 Ft, 11-15 db: 45.000 Ft, 16-20 db: 55.000 Ft, 21 db felett: 65.000 Ft-tól
• 1-2 cm nagyságú, 1 db: 20.000 Ft. 2-3 db: 25.000 Ft, 4-6 db: 40.000 Ft, 7-10 db: 50.000 Ft, 11 db felett: 65.000 Ft-tól
• 2 cm-nél nagyobb, 1 db: 20.000 Ft, 2-3 db: 30.000 Ft, 4-6 db: 45.000 Ft
• Gyulladt atheroma (kásadaganat), furunculus, carbunculus feltárás, öblítés, drain, kötés: 25.000 Ft

Online bejelentkezés szakorvoshoz 
Visszahívás kérése