Pikkelysömör

Pikkelysömör

Egy múlni nem akaró seb van a könyökén vagy térdén, esetleg mindkettőn? A seb alja vörös, és fehér pikkelyek vannak a tetején?

A pikkelysömör (psoriasis) igen elterjedt betegség. Bármilyen életkorban jelentkezhetnek a tünetei, azonban leggyakrabban 20 és 30 év között alakul ki, bizonyos típusai azonban csak 40-50 éves életkorban jelentkeznek.  A pikkelysömör előfordulása 2-5 % között mozog, Magyarországon is sokan, kb. 200 000-en szenvednek pszoriázisban. Főként a test legirritáltabb területein jelenik meg pl.: térd, könyök, köröm, hajas fejbőr. A pikkelysömör egyelőre nem gyógyítható, de ma már jól kezelhető betegség.

Milyen tünetei lehetnek a pikkelysömörnek?

A pszoriázis sok formában jelenhet meg. A bőrtünetek viaszfehér, pikkelyes felrakódásra hasonlító seb képében jelentkeznek leggyakrabban. A tünetek alja sötét-, vagy lilásvörös, melynek tetején a felszínből kiemelkedő ún. papulák, vagy nagyobb, érmeszerű plakkok alakulnak ki. Jellemző, hogy az érintett területek éles határral elkülönülnek az ép bőrfelülettől, és a plakkok tetején könnyen lekaparható, vaskos hámló réteg keletkezik. Előfordul, hogy hónapokra vagy évekre tünetmentessé válik, azonban sokkal gyakoribb, hogy a tünetek egy-egy helyen évekig fennállnak.
A pikkelysömör súlyosabb formája kívülről kevésbé látható tünetekkel is járhat, mint például az ízületi fájdalom.

Hol jelentkezhetnek a pikkelysömör tünetei?

Főként a test legirritáltabb (vagy kiszáradásra hajlamos) területein jelennek meg a tünetek:

  • térd,
  • könyök,
  • köröm, (apró behúzódások, vagy töredezett körömgombát utánozó tünetek)
  • hajas fejbőr,
  • tenyerek és talpak

Hogyan alakul ki a pszoriázis?

A pikkelysömör pontos okát még nem ismerjük. Leginkább az immunrendszer, ill. az elszarusodás zavara áll a hátérben. A betegségre való hajlam öröklődhet. Minél gyakrabban jelenik meg a családban a pszoriázis, annál fiatalabb korban és nagyobb valószínűséggel jelentkezhetnek a tünetek. Ha valakinél öröklődött a hajlam, annak bőre egyes ingerekre pl.: égés, csípés, műtét, gyakran pszoriázisos tünetekkel reagál. Külső tényezők is fokozhatják, illetve kiválthatják a pikkelysömör tüneteinek megjelenését pl.: stressz, táplálkozás, dohányzás, hormonális tényezők stb.

Hogyan kezelhető a pikkelysömör?

A pikkelysömör kezelésére szakorvosaink – a betegség súlyosságától és kiterjedésétől és életminőséget rontó hatásától függően – kenőcsöket, krémeket írnak fel, agresszívabb pszoriázis esetén fényterápia, gyógyszeres (tablettás), vagy injekciós kezelést is javasolhatnak.

A tüneteket házilag, kis odafigyeléssel is lehet enyhíteni, pl.: kevés ideig, langyos vízben történő fürdéssel; gyakori testápoló használattal; valamint mérsékelt napozással, mivel az UV-sugárzás is sokszor csillapítja a pikkelysömör tüneteit. Fontos azonban kiemelni, hogy ezek a házi praktikák sokszor csak minimális, és átmeneti javulást hoznak, célszerűen csak kiegészítik a szakorvosi javaslatra kiírt gyógyszerek és kenőcsök hatását.

Ne felejtse, a pikkelysömör, még ha nem is gyógyítható, ma már jól kezelhető bőrbetegség. Ne szenvedjen tovább a zavaró bőrtünetektől. Szakorvosaink a legkorszerűbb külső és szükség esetén belső kezelést ajánlják majd Önnek.

Időpontfoglalás

Árak

  • Szakorvosi vizsgálat, konzultáció: 17000 Ft