Pattanás, akné

“Akné – vagy egyszerűen pattanás – a faggyúmirigyek gyulladása. A kellemetlen akné (pattanás), többnyire az arcon, vállon, a hát felső részén jelentkezik, ahol a legnagyobb a faggyútermelés.”


 

A pattanás és akné okai és kezelése

 

Az alábbi tényezők vezetnek pattanás kialakulásához a bőrben:

  1. Fokozott faggyútermelés.
  2. A faggyúmirigy kivezető csővei elzáródnak, a faggyú nem tud kiürülni, felgyülemlik a feszüléstől és a környező szövetekben is gyulladást kelt.
  3. A faggyúmirigy gyulladásának közvetlen kiváltó oka, egy baktérium (Propionibacterium acnes).

A pattanás kezelése során, kezelőorvosaink először mindig a kiváltó okot keresik és szakorvosaink által javasolt kezelés a fent említett kóros folyamatok gátlására irányulnak.

 

Az akné (pattanás) okai

 

A faggyúmirigyben gazdag területeken kialakuló aknét sok esetben belső, akár komolyabb hormonális problémák okozhatják. Leggyakrabban a kamaszkor elején a fiúknál alakul ki, elsősorban az emelkedő androgénszint (férfi nemi hormon) hatására. Nőknél is jelezhet emelkedett férfihormon szintet, ha fokozott szőrnövekedés és a menstruáció elmaradása társul hozzá. Az akné megjelenése policisztás ovarium szindrómára vagy inzulin rezisztenciára is utalhat. Ezért a külső kezelések elkezdése előtt, érdemes hormonszinteket mérni a vérben, orvosainkkal való konzultáció után.

 

Az akné (pattanás) kezelése

 

Az akné által okozott bőrtünetek lehetnek súlyosak, vagy okozhatnak kellemetlen problémákat megjelenésünkben. Minden esetben személyre szabott konzultáció keretében vizsgálják az Ön bőrtípusa, életmódja, életkora, és tüneteinek súlyossága fényében a kiváltó okokat és a kezelési módok lehetőségét. Kezelőorvosaink, ha szükséges, gyógyszeres terápiát javasolnak, de a kiváltó ok keresése mellett csillapítják a helyi gyulladást, ezzel csökkentik a baktériumok számát és a faggyú termelődését is. Ha maradandó nyomokat hagyott az aknék megjelenése a bőrén, lehetőség van a hegek eltüntetésére, pl. lézeres kezelésekkel.

Érdemes komolyan venni az akné (pattanás) megjelenését, mert a közhiedelemmel ellentétben nem mindig hatásosak a házi módszerek, sem a modern kozmetikumok használata. Kérjen időpontot bőrgyógyász szakorvosainkhoz, hogy életminőségének javításában segítségére lehessünk! A háttérben meghúzódó komolyabb okok feltárása pedig – orvosaink közreműködésével – kellemetlen egészségügyi következményektől óvhatja meg.

Ne feledje, a pattanás sok esetben következmény, a szervezet külső jelzése!

Árak

  • Szakorvosi vizsgálat, konzultáció: 21500 Ft