IGG teszt

Védettek vagyunk-e a COVID elleni oltás után? Hogyan reagál az immunrendszerünk abban az esetben, ha átestünk a SARS CoV2 koronavírus fertőzésen? A Körúti Orvosi Centrumban végzett COVID-19 antitest vizsgálat segítségével ezekre a kérdésekre kaphatunk választ.

Azok, akik már átestek a COVID-19 fertőzésen vagy oltásban részesültek, a vírusra adott válaszként szervezetük – jó eséllyel – ellenanyag termeléssel reagál. Az antitest vizsgálat arra ad választ, hogy a páciens korábban átesett-e a SARS CoV2 koronavírus fertőzésen, vagy ha oltásban részesült a vizsgált személy, akkor termelt-e a szervezete ellenanyagot.

Az antigén és antitest egészen mást jelentő fogalmak. Az antigén a szervezetünk számára idegen anyag, amivel meg kell küzdenie és ami ellen elindítja a védekező mechanizmusokat. Ezen folyamat során termeli az antitesteket, más néven ellenanyagokat, amelyek segítségével a szervezet számára bántó vírust, baktériumot, stb. képes lesz ezután felismerni, és megsemmisíteni.
Következésképpen az antigén teszt az aktív vírust mutatja ki, tehát a fertőzött állapotot, míg az antitest vizsgálat (IgG mérés) pedig a termelt ellenanyag jelenlétét illetve szintjét a vérben.

 

Mit mutat ki az ellenanyag mérés?

A koronavírus fertőzés kétféle ellenanyag termelődéssel jár szervezetünkben: az IgM a korai szakaszra jellemző és mindösszesen pár hétig mutatható ki, míg az IgG sokkal hosszabb ideig, hónapokon keresztül detektálható a megfelelő laborvizsgálatokkal, akkor is, amikor már a PCR technikával kimutatható RNS-nek már nyoma sincs a vérben. Laboratóriumunkban az IgG típusú ellenanyagot vizsgáljuk.

Az ellenanyag vizsgálat egy szerológiai teszt. Ennek során vért vesznek a pácienstől a vénából, majd laboratóriumi körülmények közt megnézik, hogy a későbbi, azaz az IgG típusból található-e és milyen mennyiségben a szervezetében. Ebből az eredményből aztán következtethetünk arra, hogy a mért ellenanyagszint elegendő-e a védettség kialakulásához. Azok, akik vagy védőoltásban részesültek, vagy pedig átestek a koronavírus fertőzésen, nagy valószínűséggel rendelkeznek a megfelelő, védettséghez szükséges ellenanyag szinttel. 

A referenciatartományt az alábbiak szerint határozzuk meg: ha 50,0 AU/ml-nál magasabb az IgG antitestek szintje, akkor pozitív eredményről beszélünk, tehát a vizsgált személy átesett a koronavírus fertőzésen vagy sikeres volt a vakcináció és a teste termel is ellenanyagot. Amennyiben a mért érték kevesebb, mint 50,0 AU/ml, akkor negatív eredményről beszélünk, nincs ellenanyagtermelés, a vizsgált személy nem védett.

Fontos tudnivaló, hogy a teszt aktív koronavírus fertőzés kimutatására nem alkalmas, ehhez légúti mintából vett PCR teszt szükséges.
Továbbá a negatív eredmény nem zárja ki 100%-osan azt, hogy a páciensnek nem volt találkozott a koronavírus fertőzéssel, mivel az antitestek minden egyes egyénnél teljesen eltérő mennyiségben jelentkezhetnek, illetve szintjük az idő előrehaladtával csökken. 

A vizsgálat alkalmas lehet a tünetmentes vagy kevés tünettel járó, de gyanús, akár post covid tünetekkel járó esetek igazolására.

 

Fertőzés vagy oltás utáni immunválasz?

Ahogyan már említettük, több okból is kíváncsiak lehetünk szervezetünk IgG szintjére: vagy túlestünk már a víruson vagy oltással rendelkezünk és szeretnénk annak hatékonyságát mérni. Nem mindegy azonban, hogy melyik csoportba tartozunk, mivel a két állapot másfajta vizsgálatokkal jár.

 

 1. SARS CoV2 fertőzés utáni IgG antitest mérés
  Amennyiben az immunrendszer megfelelően reagált a koronavírus fertőzésre, akkor az ellenanyagtermelés megtörtént, ez mérhető és a vérmintából meghatározható a termelt ellenanyag mennyisége.
  Körülbelül a fertőzést követő 10. napon jelenik meg az antitest a szervezetben, de előfordulhat, hogy csak ennél később, mivel az immunválasz egyedi.
  Ez a típusú mérés nem a tüskefehérje ellen termelt antitesteket vizsgálja, hanem az úgynevezett nukleokapszid elleni ellenanyagokat.
 2. SARS CoV2 oltás utáni IgG antitest mérés
  Ez a vizsgálattípus az oltás után kialakult immunválasz megállapítására szolgál, tehát megmutatja, hogy mekkora a koronavírus tüskefehérje ellen termelt IgG antitestek száma.Ez a teszttípus minden itthon elérhető oltóanyag – Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Sputnyik és Sinopharm – és a már engedélyezett oltások – Johnson&Johnson, CoviShield, CanSino, CureVac – felvétele után képes a védettség megállapítására.

  A két adagos oltások esetén – Pfizer, Moderna, Szputnyik, Astra Zeneca és Sinopharm – a második oltást követő 7. naptól javasolt a teszt elvégzése (a Pfizer esetén legalább 1 hét, Moderna, Sinopharm és Astra Zeneca oltások tekintetében minimum 2 hét, illetve Szputnyik oltásnál legkorábban 3 hét után alakulhat ki a megfelelő védettség).
  Az egydózisú oltások – például Johnson&Johnson – esetén az oltást után 1-1.5 hónappal érdemes az antitest teszt kérése.

  Sinopharm oltásoknál – a vakcina hatásmechanizmusa miatt – a tüskefehérjéken túl a nukleokapszid ellenanyagot is mérjük, így amennyiben ebben az oltásban részesült, kérjük, hogy jelezze ezt kollégánknak.

  A mintavételt az oltások típusára tekintettel, a kialakult védettségi idő figyelembevétele mellett javasoljuk.

  Ez a mérés csak a szervezet által termelt S-fehérje, azaz spike (tüske) ellenanyag szintjével kapcsolatban ad mérhető eredményt, a testünk biztonságáért felelő további sejtekről nem ad információt.

 

Az IgG ellenanyag tesztek eredménye körülbelül 1-4 munkanapon belül készül el és rögtön elérhetővé is aztán rendszerünkben, valamint az EESZT oldalán is. A vizsgálat eredményének függvényében kérvényezhető a koronavírus elleni védettségi igazolvány kiállítása a 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet alapján. Ennek eljárásával kapcsolatban a kiállító hatóság honlapján kaphat további információkat.

Kérjük kedves pácienseinket, hogy a mintavételre a foglalt időpontjuk előtt orrot és szájat takaró maszkban, minimum 15 perccel korábban érkezzenek. A mintavételt kizárólag tünet- és panaszmentes páciensek számára végezzük el.

A vizsgálat nem igényel semmilyen előkészületet, étkezés és folyadékfogyasztás tekintetében. Legyenek kedvesek személyi igazolványukat magukkal hozni a vizsgálatra.