Endokrinológia

Az endokrinológia a belgyógyászaton belül a hormonrendszerrel foglalkozó tudományág. Az emberi szervezet működését az idegrendszer és a hormonrendszer együttesen szabályozza. A hormonok a belső elválasztású (endokrin) mirigyek által termelt kémiai jelátvivő molekulák, amelyek a véráramba kerülve egész testünk működését befolyásolják. Az agyalapi mirigy (hypophysis) a hormonrendszer egyik legfőbb „irányító” szerve. A mirigy által elválasztott hormonok számos más mirigy működését szabályozzák, mint a pajzsmirigy, a mellékvesekéreg, a petefészek és a here működését. Fontos szerepük van továbbá a tejelválasztás serkentésében, és a szervezet növekedésében és fejlődésében. A pajzsmirigy mellett elhelyezkedő mellékpajzsmirigy fontos szerepet játszik a szervezet kalciumanyagcseréjében, és ezáltal a csontok szilárdságának kialakulásában. Mirigyeink többek közt befolyásolják a szervezet anyagcseréjét, fejlődését, stresszre adott válaszreakcióját, só-és vízháztartását, nemi működését.

A hormonrendszer egyensúlyának felborulásával (túl- vagy alultermelés) szerteágazó tünetegyüttesek alakulhatnak ki, mint például bőrtünetek, hajhullás, elhízás, menstruációs zavar, magasvérnyomás, szapora vagy alacsony pulzus, a folyadék- és ionháztartás zavarai és még számos más eltérés a mirigy túl-vagy alulműködésének megfelelően.

A vizsgálat első lépése a beteg kikérdezése a tünetekkel kapcsolatban, a korábbi megbetegedésekről, a családban előforduló esetleges endokrin megbetegedésekről, a gyógyszeres kezelésről illetve gyógyszerallergiáról. Ezt követi a fizikális vizsgálat, a külső jegyek (pl. bőreltérések, szőrzet), szükség esetén vérnyomás-, pulzus vizsgálata, pajzsmirigy megtapintása. A hormonvizsgálatok vérvétel útján történnek. Szükség lehet képalkotó vizsgálatokra, mint ultrahang, CT, finomtű biopszia, amelyekre a páciens beutalót kap. A kapott eredményektől függően általában gyógyszeres kezelés javasolt, esetenként egyéb kezelési módok (pl. műtét) válhat szükségessé.

Szakorvosunk:

Árak

  • Endokrinológiai konzultáció díja: 25000 Ft
  • Endokrinológiai kontroll díja: 15000 Ft