Már Klinikánkon is elérhető a Covid-19 Antigén gyorsteszt, várjuk szeretettel a Pácienseinket!

 

Hogyan működik?

 

A Covid-19 Ag antigén gyorsteszt a fertőzést okozó vírus antigénjét mutatja ki a fertőzött személy szervezetében. A PCR teszteknél az antigén teszt érzékenysége alacsonyabb, viszont sokkal gyorsabb és költségatékonyabb vizsgálati módszer, amely a betegség korai szakaszában mutatja ki a vírus jelenlétét, ugyanis a Covid-19 AG gyorsteszt a friss fertőzéseket detektálja a vírus szaporodási ciklusában. A teszt a vírus speciális fehérjeburkával lép reakcióba, fluoreszcens koagulátumot képezve. A teszt szakszemélyzet által végzett kiértékelése után rövid idővel eredményt kaphat!

Kiknek ajánljuk?

Abban az esetben ideális, ha nagy valószínűséggel COVID-19-el fertőzött a beteg, és ezt szeretnénk kimutatni.

 

A tesztre való felkészülés:

 

A tesztre való felkészülés nem igényel különleges intézkedéseket, nincs szükség az étkezés szüneteltetésre a teszt elkészítése előtt, azonban a vizsgálat előtti órákban kerülje a dohányzást.

 

A teszt időtartama, módszere és kiértékelése:

 

A vizsgálat Időtartama 8-10 perc, amely során az orrgaratból mintavétel történik. Az eredmény kiértékelése a helyszínen megtörténik.

 

Az eredmény: „negatív” vagy „pozitív” vagy „nem értékelhető” lehet.
„Pozitív” teszteredmény esetén megerősítésként PCR elvégzése mérlegelendő.
A „negatív” eredmény nem zárja ki teljes biztonsággal a fertőzés fennállásának lehetőségét, COVID fertőzöttség gyanú esetén mindenképpen PCR vizsgálat végzése mérlegelendő.
„Nem értékelhető” eredmény esetén a vizsgálat ismétlése javasolt.

 

A teszt szenzitivitása azt a százalékarányt jelöli, amely a valódi betegek és a pozitívan tesztelt betegek arányát mutatja meg, vagyis milyen valószínűséggel mutatja ki a teszt a valódi fertőzöttséget. Az antigén gyorsteszt szenzitivitása 80% és 96% közé tehető, amely alacsonyabb, mint a PCR teszt esetében.

A gyorsteszt alacsonyabb érzékenysége miatt a negatív eredmény nem zárja ki az éppen aktuális fertőzés fennállását, így ezt meg kell erősíteni PCR vizsgálattal.

A specificitás megmutatja, hogy milyen valószínűséggel mutatja egészségesnek a gyorsteszt a Covid-19 vírussal nem fertőzött személyeket. A Covid-19 Ag antigén gyorsteszt esetében a specificitás 99% ra tehető, amely közel megegyezik a PCR teszt valószínűségével.

Amennyiben a specificitás és a szenzitivitás értéke is magas, akkor alacsony az álnegatív és álpozitív eredmény esélye.

Felhívjuk kedves Pácienseink figyelmét, hogy a Covid-19 Ag gyorsteszt nem alkalmas a hatóságilag előírt vizsgálatok kiváltására. A karantén alóli felszabadításra PCR teszt készítése szükséges.