Tartós szőrtelenítés

Végre itt a tavasz, közeledik a nyár. Előkerülnek a szoknyák, a sortok, az ujjatlan felsők. Ezzel egy időben azonban el kell kezdenünk foglalkozni a szőrtelenítéssel is. Hiszen ki szeretné, ha lábszárán vagy hónalján előbukkannának a nem kívánatos szőrszálak? Sok nő számára ez kifejezetten kellemetlen, ezért különös gondot fordítanak a rendszeres szőrtelenítésre. Ez azonban nagyon időigényes és macerás. Ha a gyantázás mellett döntünk, akkor bizony figyelni kell arra, hogy időben bejelentkezzünk a kozmetikusunkhoz vagy bíbelődhetünk az otthoni ragacsos megoldással. Továbbá mindkét esetben várnunk kell, amíg a szőrszálak kicsit kinőnek, hogy ráragadjanak a gyanta csíkra. Az epilálás szintén külön időt igényel, ráadásul az érzékeny bőrűek számára külön tortúra. Bár a borotva egy gyors megoldás lehet, hatása a legkevésbé tartós, akár 2-3 naponta kell ismételni. A szőrtelenítéssel járó kellemetlenségekre azonban már van megoldás: a tartós szőrtelenítés.

 

Mi az a tartós szőrtelenítés?

A tartós szőrtelenítés egy hosszú távú megoldás, amivel megszabadulhatsz a szőrtelenítés okozta kellemetlenségektől. A tartós szőrtelenítés az egyik legnépszerűbb és legkeresettebb kozmetikai kezelés világszerte. Az IPL (intenzív pulzáló fény) egy hosszú hullámú vörös fényt bocsát ki, ami elnyeli a szőrben és a szőrtüszőben lévő pigmentet (melanin), és hővé alakítja, melynek   köszönhetően a pácienseknek többé nem kell olyan fárasztó és zavaró szőrtelenítési módszerekkel foglalkozniuk, mint a borotválás, gyantázás és epilálás, amelyek állandó ismétlést igényelnek.

Manapság a nem kívánt szőrszálakkal küzdő páciensek többsége olyan tartósabb kezelést keres, mint az IPL szőrtelenítés. Ez a kezelés koncentrált fénysugarakat és hőenergiát használ a szőrtüszők szelektív elpusztítására.

 

Miért tartós és miért nem végleges szőrtelenítés?

Miért hívjuk tartós és nem végleges szőrtelenítésnek ezt az eljárást? A válasz nagyon egyszerű. Sajnos végleges szőrtelenítés nem létezik! Így légy óvatos, ha valahol ezzel kecsegtetnek. A tudomány egyelőre nem tart ott, hogy a szőrnövekedést véglegesen megszűntesse. A tartós szőrtelenítés eredménye azonban évekig is tarthat és lássuk be, már ez is jóval több, mint amit a hagyományos szőrtelenítő módszerekkel elérhetünk.

 

Mi a működési elve?

 

Tartós szőrtelenítés-1

 

Az IPL kezelés során villanófényes technológia segítségével szabadulhatsz meg a nem kívánt szőrszálaktól. A tartós szőrtelenítés eléréséhez általában 6-8 kezelésre van szükség. A beavatkozások között 8-10 hétnek kell eltelnie. Mivel a szőrszálak különböző ciklusokban nőnek, így a következő kezelés megkezdése előtt az új szőrszálaknak ki kell nőniük.

 

Fontos tudnivalók

Kik alkalmasak a kezelésre?

Ezzel a technológiával a legtöbb bőrtípusú páciens kezelhető. Általánosságban azonban elmondható, hogy a világosabb bőrön gyorsabb és jobb eredmény várható, mint a sötétebb szőr esetében. Annak érdekében, hogy a beavatkozás eredményes legyen, a szőrnek minden esetben tartalmaznia kell melanint, azaz a szőr színét adó pigmentet. Fontos megjegyezni, hogy erős szőrnövekedés esetén több kezelésre lehet szükség.

Mely esetekben nem javasolt a tartós szőrtelenítés?

A legjobb eredmény elérése érdekében legalább 4 héttel a kezelés előtt kerülje a napozást, ha a bőr sérült (égett). Napozáskor a bőrben lévő melanin aktiválódik, és megnő a melanin tartalma így a kezelés során nőhet az égési sérülések kockázata, mivel a fényt a melanin elnyeli ezért a IPL kezelés előtt nem ajánlott lebarnulni. Az IPL-t lebarnult bőrön lehet használni, de az eredmény rosszabb, mivel a fény nem csak a szőrtüszőbe, hanem a bőrbe is levezethető, csak alacsonyabb energiaszinttel használható. A modern lézeres gépekkel beállíthatod a lebarnult (nem leégett) bőrre, de módszertől függetlenül a lehető legvilágosabb bőrrel éred el a legjobb eredményt.

Lehetőleg a kezelés előtt 1-2 nappal borotválhatja a kezelendő területen a szőrt. Kb. 1-2 mm szőrre van szükség ahhoz, hogy a fényt a szőrtüszőbe tudja irányítani, különben a kezelés nem működik.

A kezelés előtt kerülje a krém és egyéb termékek használatát a területen mert megéghet a bőr.

Milyen testrészeken lehet elvégezni a kezelést?

 

Tartós szőrtelenítés-2

 

A tartós szőrtelenítés egyik nagy előnye, hogy a test bármely területén kiválóan alkalmazható. Éppúgy hatásos eredményt lehet elérni az arcon, mint ahogyan a testen is. Például a lábszárakon, karokon, hónaljon vagy akár az intim testrészeken.

Hány alkalom szükséges a várt eredmény eléréséhez?

A várt eredmény elérése nagyban függ attól, hogy a páciensnek mennyire erős a szőrnövekedése és mennyi pigmentanyagot tartalmaznak a szőrszálai, vagyis mennyire sötét a szőr. Ideális esetben a tartós szőrtelenítést már 6-8 alkalom után el lehet érni. Fontos azonban, hogy a kezeléssorozat egyes alkalmai között el kell telnie legalább 6-8 hétnek és a kezelések között ki kell nőniük az új szőrszálaknak. A szükséges kezelések hossza és száma az egyéni kezelési tervtől függ. Érdemes megjegyezni, hogy akár több hétig is eltarthat, amíg a kezelés eredménye látványos.

Fájdalmas-e a kezelés?

A tartós szőrtelenítést egészségügyi szakember végzi, aki a fényterápia elvégzéséhez egy kézi készüléket használ. Az eljárás során enyhe csípő érzés előfordulhat. Személyfüggő, hogy a kezelés mekkora fájdalommal jár, az eredmény viszont évekig kitart.

Mennyi időt vesz igénybe a kezelés?

A kezelés pontos ideje a kezelt terület méretétől, a bőr állapotától és a szőrnövekedés erősségétől is függ, de általánosságban elmondható, hogy egy kezelés 20-30 percet vesz igénybe.

Mire kell odafigyelni a kezelés előtt és után?

Ha úgy döntesz, hogy kipróbálod a tartós szőrtelenítést, előtte mindenképp konzultálj kozmetikusoddal a lehetséges előnyökről, mellékhatásokról és szövődményekről.
A kezelés előtt, egy hónappal már nem szabad szoláriumozni. A kezelések között csak borotválkozni szabad, tilos olyan módszerek alkalmazása, amelyek eltávolítják a szőr gyökerét. A tartós szőrtelenítésre való felkészülés érdekében négy hétig érdemes kerülni az alábbiakat:

  • napozás és szoláriumozás,
  • gyantázás,
  • kémiai hámlasztás,
  • antibiotikum (előtte 2 héttel),
  • közvetlenül a kezelés előtt és után kerülni kell a testápolóparfümök és dezodorok használatát a kezelt területeken.

A tartós szőrtelenítést követően a kezelt terület érzékennyé válik, bepirosodhat. A kezelést követő időszakban Panthenolla, aloe verával ajánlott a kezelt terület kenegetése.