A PCOS vagy más néven policisztás ovárium szindróma elsősorban a petefészek betegsége, olyan hormonális probléma, mely leginkább a reproduktív években lévő nőknél fordul elő.Sokszor megnyúlt, vagy rendszertelen  menstruációs ciklussal kapcsolatos  problémákkal keresik fel a betegek az orvost, vagy túl magas androgén szinttel (férfi hormon) . Cukorbetegség illetve inzulinrezisztencia is állhat a háttérben. A diagnózis nehézsége, hogy sokféle tünet és laboratóriumi lelet utalhat a betegségre

A PCOS neve onnan ered, hogy apró ciszták alakulnak ki a petefészek megvastagodott kérge alatt azokból a petesejtekből, amelyeket a betegség meggátol az érési folyamatban. A PCOS során először egy vastag bevonat (kéreg) keletkezik a petefészkeken, és ez nem engedi kilökődni az érett petesejteket. Ezek maradványaiból pedig folyadékkal teli ciszták képződnek

Policisztás ovárium szindróma kialakulása

A PCOS a tünetei folyamatosan alakulnak ki. Van, akinél már tinédzser korban fellépnek figyelmeztető jelek, illetve egyes vizsgálatok szerint a gyermek alacsony születési súlya, és a túl korán kialakuló másodlagos nemi jelleg (mellnövekedés, testarányok változása, de különösen a korai szőrnövekedés) is utalhat a betegségre.

A pontos okokat egyelőre nem ismerik a szakemberek, ám valószínűleg mind genetikai, mind pedig környezeti hatások állhatnak a háttérben.A korai diagnózis  a súlycsökkentéssel együtt a cukorbetegség  és a szívbetegség kialakulásának kockázatát csökkentheti

Amennyiben a háttérben az inzulinrezisztencia áll, akkor a sejtekben csökken a szőlőcukor felvétel, és megnő a vér inzulinszintje. Az inzulin stimulálja a petefészek férfi nemi hormon termelését, és ez megállítja a peteérést, valamint túl magas LH/FSH szint alakul ki. A tesztoszteron további termelődése folyamatosan csökkenti az FSH kiválasztást, ami akadályozza a petesejt képződést. Ennek következtében alakul ki a policisztás ovárium szindróma jellegzetes ultrahang képe a cisztákkal.

A PCOS-t okozhatja a pajzsmirigy és a mellékvese, valamint az agyalapi mirigy működési rendellenessége is, ezért ezeket az okokat is ki kell vizsgálniuk a szakembereknek. A PCOS a petefészkek mellett az agyalapi mirigy és a mellékvese hormontermelésének tartós elhangolódásához is vezethet.

A policisztás ovárium szindróma tünetei

A PCOS tünetei nem mindenkinél és nem feltétlenül egyszerre jelentkeznek. A leggyakoribb figyelmeztető jel a teherbeesés nehézsége és a meddőség, amelynek leggyakrabban ez a probléma áll a hátterében. De tünet lehet a menstruációs zavar, azaz rendszertelen vagy elmaradó menstruáció, a sok apró ciszta a petefészekben, az aknés, pattanásos bőr, az inzulinrezisztencia vagy diabétesz, a fokozott szőrnövekedés, hajhullás, férfias típusú kopaszodás, hasi zsír növekedése, túlsúly. 

Honnan tudhatom, hogy policisztás ovárium szindróma áll a háttérben?

A diagnózis felállításához az ún Rotterdami kritériumokat használják az orvosok, ami azt jelenti, hogy a következő három tünetből legalább kettőnek jelen kell lennie a betegnél. Ez pedig

  • a peteérés és a tüszőrepedés átmeneti vagy végleges elmaradása, a férfi hormonok túlsúlya, valamint az ultrahanggal igazolt PCO kép. A megfelelő kórkép kialakításához szükség van ahhoz, hogy megbizonyosodjunk arról, nem más hormonális eltérés áll a tünetek mögött, ezért a beteg állapotának komplex endokrinológiai és nőgyógyászati felmérésére van szükség.

A vizsgálatok során érdemes megnézni a női, a férfi nemi hormonok és a prolaktin szintjét, valamint a pajzsmirigy funkciót. Ezen kívül vércukor terhelést szükséges végezni a cukorbetegség, inzulinrezisztencia kizárása érdekében. Ez különösen fontos a túlsúlyos nők esetében. 

Kiket érint a betegség? 

Egyes felmérések alapján Magyarországon mintegy 500.000 fogamzóképes korú nő, más kimutatások szerint minden tizedik nő küzd ezzel a problémával, akik közül nagyon kevesen kapják meg a megfelelő ellátást. A PCO vezető ok a női meddőségi zavarok kialakulásában.

A policisztás ovárium szindróma kezelési lehetőségei:

A betegség több szakma együttműködésével gyógyítható a leghatékonyabban a szerteágazó tünetek miatt. A gyógyszeres kezelés mellett megoldást jelenthet a petefészek kéreg bemetszése, illetve nagyon fontos a diéta és a rendszeres testmozgás, ugyanis a legtöbb páciens esetében inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség is áll a háttérben. PCOS esetén napi ötszöri étkezés javasolt alacsony glikémiás indexű alapanyagokból, amely hasonló a cukorbetegség során ajánlott diétához. Fontos a személyre szabott étrend kialakítása. Az étkezések között ne teljen el négy óránál több idő, és egyszerre csak kis mennyiséget együnk. A kezelés során elsődleges a testsúly normalizálása, valamint a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat annak érdekében, hogy nyomon lehessen követni a beteg állapotának változását.