A PCOS vagy más néven policisztás ovárium szindróma elsősorban a petefészek betegsége, olyan hormonális probléma, mely leginkább a reproduktív években lévő nőknél fordul elő.Sokszor megnyúlt, vagy rendszertelen  menstruációs ciklussal kapcsolatos  problémákkal keresik fel a betegek az orvost, vagy túl magas androgén szinttel (férfi hormon) . Cukorbetegség illetve inzulinrezisztencia is állhat a háttérben. A diagnózis nehézsége, hogy sokféle tünet és laboratóriumi lelet utalhat a betegségre

A PCOS neve onnan ered, hogy apró ciszták alakulnak ki a petefészek megvastagodott kérge alatt azokból a petesejtekből, amelyeket a betegség meggátol az érési folyamatban. A PCOS során először egy vastag bevonat (kéreg) keletkezik a petefészkeken, és ez nem engedi kilökődni az érett petesejteket. Ezek maradványaiból pedig folyadékkal teli ciszták képződnek

Policisztás ovárium szindróma kialakulása

A PCOS a tünetei folyamatosan alakulnak ki. Van, akinél már tinédzser korban fellépnek figyelmeztető jelek, illetve egyes vizsgálatok szerint a gyermek alacsony születési súlya, és a túl korán kialakuló másodlagos nemi jelleg (mellnövekedés, testarányok változása, de különösen a korai szőrnövekedés) is utalhat a betegségre.

A pontos okokat egyelőre nem ismerik a szakemberek, ám valószínűleg mind genetikai, mind pedig környezeti hatások állhatnak a háttérben.A korai diagnózis  a súlycsökkentéssel együtt a cukorbetegség  és a szívbetegség kialakulásának kockázatát csökkentheti

Amennyiben a háttérben az inzulinrezisztencia áll, akkor a sejtekben csökken a szőlőcukor felvétel, és megnő a vér inzulinszintje. Az inzulin stimulálja a petefészek férfi nemi hormon termelését, és ez megállítja a peteérést, valamint túl magas LH/FSH szint alakul ki. A tesztoszteron további termelődése folyamatosan csökkenti az FSH kiválasztást, ami akadályozza a petesejt képződést. Ennek következtében alakul ki a policisztás ovárium szindróma jellegzetes ultrahang képe a cisztákkal.

A PCOS-t okozhatja a pajzsmirigy és a mellékvese, valamint az agyalapi mirigy működési rendellenessége is, ezért ezeket az okokat is ki kell vizsgálniuk a szakembereknek. A PCOS a petefészkek mellett az agyalapi mirigy és a mellékvese hormontermelésének tartós elhangolódásához is vezethet.

A policisztás ovárium szindróma tünetei

A PCOS tünetei nem mindenkinél és nem feltétlenül egyszerre jelentkeznek. A leggyakoribb figyelmeztető jel a teherbeesés nehézsége és a meddőség, amelynek leggyakrabban ez a probléma áll a hátterében. De tünet lehet a menstruációs zavar, azaz rendszertelen vagy elmaradó menstruáció, a sok apró ciszta a petefészekben, az aknés, pattanásos bőr, az inzulinrezisztencia vagy diabétesz, a fokozott szőrnövekedés, hajhullás, férfias típusú kopaszodás, hasi zsír növekedése, túlsúly. 

Honnan tudhatom, hogy policisztás ovárium szindróma áll a háttérben?

A diagnózis felállításához az ún Rotterdami kritériumokat használják az orvosok, ami azt jelenti, hogy a következő három tünetből legalább kettőnek jelen kell lennie a betegnél. Ez pedig

  • a peteérés és a tüszőrepedés átmeneti vagy végleges elmaradása, a férfi hormonok túlsúlya, valamint az ultrahanggal igazolt PCO kép. A megfelelő kórkép kialakításához szükség van ahhoz, hogy megbizonyosodjunk arról, nem más hormonális eltérés áll a tünetek mögött, ezért a beteg állapotának komplex endokrinológiai és nőgyógyászati felmérésére van szükség.

A vizsgálatok során érdemes megnézni a női, a férfi nemi hormonok és a prolaktin szintjét, valamint a pajzsmirigy funkciót. Ezen kívül vércukor terhelést szükséges végezni a cukorbetegség, inzulinrezisztencia kizárása érdekében. Ez különösen fontos a túlsúlyos nők esetében. 

Kiket érint a betegség? 

Egyes felmérések alapján Magyarországon mintegy 500.000 fogamzóképes korú nő, más kimutatások szerint minden tizedik nő küzd ezzel a problémával, akik közül nagyon kevesen kapják meg a megfelelő ellátást. A PCO vezető ok a női meddőségi zavarok kialakulásában.

A policisztás ovárium szindróma kezelési lehetőségei:

A betegség több szakma együttműködésével gyógyítható a leghatékonyabban a szerteágazó tünetek miatt. A gyógyszeres kezelés mellett megoldást jelenthet a petefészek kéreg bemetszése, illetve nagyon fontos a diéta és a rendszeres testmozgás, ugyanis a legtöbb páciens esetében inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség is áll a háttérben. PCOS esetén napi ötszöri étkezés javasolt alacsony glikémiás indexű alapanyagokból, amely hasonló a cukorbetegség során ajánlott diétához. Fontos a személyre szabott étrend kialakítása. Az étkezések között ne teljen el négy óránál több idő, és egyszerre csak kis mennyiséget együnk. A kezelés során elsődleges a testsúly normalizálása, valamint a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat annak érdekében, hogy nyomon lehessen követni a beteg állapotának változását.


Orvosaink

Dr. Abdul-Khaliq Marzia

Szülész-nőgyógyász
Dr. Alasztics Bálint

Dr. Alasztics Bálint Ph.D

szülész-nőgyógyász
Dr. Hamar Balázs

Dr. Hamar Balázs

szülész-nőgyógyász

Dr. Koszorús Erzsébet

Szülész-nőgyógyász

Dr. Mészáros Márta

gyermeknőgyógyász, szülész-nőgyógyász

Dr. Singh Margit

Szülész-nőgyógyász

Áraink

NŐGYÓGYÁSZAT ÉS TERHESGONDOZÁS
Alap nőgyógyászati vizsgálat: 31.000 Ft
Alap nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal: 33.000 Ft
Komplex nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal és rákszűréssel (alap+ UH + citológia): 39.000 Ft
Gyermek nőgyógyászati vizsgálat: 29.000 Ft
Kontroll vizsgálat (10 -20 perc): 20.000 - 23.000 Ft
Spirál felhelyezése: 42.000 Ft
Spirál eltávolítása: 33.000 Ft
Meddőségi tanácsadás: 42.000 Ft
Menopauza tanácsadás: 42.000 Ft
Terhességmegállapítás: 36.000 Ft
Terhesgondozás és magzati ultrahang 23. hét előtt: 36.000 Ft
Terhesgondozás és magzat ulrahang a 23. hét után: 39.000 Ft
Gyermek nőgyógyászati vizsgálat: 29.000 Ft
NŐGYÓGYÁSZATI BEAVATKOZÁSOK, AMBULÁNS KISMŰTÉTEK
Petevezeték átjárhatóság vizsgálat: 95.000 Ft
Polip eltávolítás: 98.000 Ft
Lézeres szemölcs eltávolítások (mérettől és darabszámtól függően): lásd STD szakrendelés
NŐGYÓGYÁSZATI KISMŰTÉTEK (altatásban)
Egészségügyi küret (abrasio): 440.000 Ft-tól
Méhpolyp eltávolítása: 420.000 Ft-tól
Loop conisatio: 420.000 Ft-tól
Spirál eltávolítása: 420.000 Ft-tól
Spirál eltávolítása méhkaparással (kürettel): 480.000 Ft-tól
Bartholin ciszta eltrávolítása : 480.000 Ft-tól
NEMIGYÓGYÁSZATI KEZELÉSEK ÉS BEAVATKOZÁSOK
Nemi szemölcs, bőrfelszíni növedék, fibróma lézeres eltávolítása (az ár mérettől és darabszámtól függően változik és tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti ,1 db: 38.000 Ft (tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti, 2-3 db: 43.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db: 49.000 Ft
1 cm alatti, 7-10 db: 53.000 Ft
1 cm alatti, 11-15 db: 62.000 Ft
1 cm alatti, 16-20 db: 74.000 Ft
1 cm alatti, 21 db felett: 86.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 1 db: 40.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 2-3 db: 45.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 4-6 db: 55.000 Ft
1-2 cmnagyságú, 7 darabtól: 68.000 Ft-tól
2 cm-nél nagyobb, 1 db: 43.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 2-3 db: 50.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 4-6 db: 62.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 7 db felett: 81.000 Ft-tól
NŐGYÓGYÁSZATI LABORVIZSGÁLATOK
Felhívjuk szíves figyelmét hogy a laborvizsgálatok a szakorvosi konzultáció és vizsgálaton díjon felül fizetendő.
Cytológiai kenet (Szükség esetén Cintec vizsgálattal együtt): 6.000 Ft
HPV kimutatás és tipizálás: 14.400 Ft
PCR vizsgálatok: Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae, Treponema pallidum: 8.000 Ft/ kórokozó
2-es panel (Treponema pallidum, Herpes simplex vírus 1/2): 10.200 Ft
3-as panel (Trichomonasvaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae): 13.800 Ft
4-es panel (Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Neisseria gonorrhoeae): 18.000 Ft
Herpesz vizsgálat tipizálás: 10.800 Ft
Herpesz simplex vírus, 1,2 Típus, IGG, IGM: 20.040 Ft
Hepatitis B antigén: 6.500 Ft
Vaginitis-vaginosis teljes panel (visszatérő hüvelyfertőzés, folyás, hüvelyflóra zavar esetén javasolt): festett kenet, baktérium + gomba tenyésztés, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae: 42.600 Ft
Vércsoport (AB0, RH) + Ellenanyagszűrés: 20.000 Ft
Baktérium tenyésztés és rezisztenciavizsgálat (aerob): 10.000 Ft
Baktérium tenyésztés (aerob és anaerob): 22.000 Ft
Baktérium tenyésztés (aerob) + sarjadzó gomba: 11.500 Ft