A nemi betegségek még a mai napig is kellemetlen témát jelentenek mind a fertőzöttek, mind a lakosság nagy része számára. Miközben hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy a szexuális úton terjedő betegségek, angol kifejezéssel STD, eltűnőben vannak hazánkban, nem is tévedhetnénk nagyobbat. Érdemes megvizsgálni, hogy melyik kórokozók terjednek jelenleg a legnagyobb mértékben, illetve milyen körülmények akadályozhatják a széles körű védekezést.

A kérdés pontos megválaszolása sajnos sokkal nehezebb, mint azt elsőre gondolnánk, ugyanis több tényező együttes hatása miatt sem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű adat a nemi betegségek elterjedtségéről. Egyrészről a hivatalos nemzeti statisztikák nem részletezik vagy követik az összes terjedő baktériumot, gombát vagy vírust, másrészről pedig a lakossági bejelentések sem pontosak. Ez nem kizárólag a szégyenérzet miatt kialakult titkolózásnak köszönhető, hanem az alapvetően magas, 50% körüli tünetmentességnek is, nemi betegségtől függetlenül.

A nemzeti, hivatalos statisztikák több szexuális úton terjedő fertőző betegséget is éves szinten követnek hazánkban, így egyértelműen kimutatható, hogy bár lassan, mégis folyamatosan nőnek az esetszámok. 2015 és 2019 között a szifiliszes esetek száma 28%-kal, a gonorrhea fertőzések száma pedig 8%-kal nőtt. Bár esetszámban még alacsony jelenleg hazánkban, mégis egyre nagyobb számban fordul elő a Lymphogranuloma venereum, más néven LGV, amit egy klamídiához hasonló fertőzés.

Fontos ugyanakkor kihangsúlyozni, hogy nincsenek pontos statisztikák több olyan betegségről, amik a mindennapokban sokkal nagyobb számban jelentkeznek orvosi visszajelzések alapján. Ilyen nemi betegség a HPV, azaz a humán papillomavírus, ami nem csak hazánkban, hanem a világban is a legyorsabban terjedő vírusos fertőzés. A betegség szoros összefüggésben áll a méhnyakrák kialakulásával, emiatt kiemelt figyelmet kellene szentelni rá. Hasonlóan elterjedt nemi betegség a klamídia, vagy nemi herpesz, ami a szexuális érintkezés bármelyik formájában erősen fertőző lehet, kezelés nélkül pedig súlyos szövődményeket is okozhat a baktérium.

Sokak számára az AIDS jelenti a rettegett nemi betegséget, hiszen a mögötte álló HIV-fertőzés rendkívül gyorsan elterjedt a világban. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy bár Magyarországon is jelen van a betegség, az esetszámok folyamatosan csökkentek az elmúlt években.

Minden szexuális betegség esetén a megelőzés a kulcs. Óvszer használatával, odafigyelve a megfelelő higiéniás körülményekre, illetve a partnerek számának limitálásával jelentősen csökkenthető a fertőzés esélye. Rendszeres szexuális élet mellett érdemes évente járni STD-szűrésre, ha pedig évente többször is partnert cserélünk, akkor indokolt lehet háromhavonta teszteltetni magunkat.