A bőrünk felületén számos jóindulatú elváltozás jelentkezhet, melyek az idő múlásával aztán mégis kényelmetlenné válhatnak a mindennapokban (például borotválkozás vagy sport közben, ruhaneműk viselésekor) és különféle panaszokat okozhatnak, így felmerül az eltávolítás lehetősége. A növedékek akár fertőzők is lehetnek, bizonyos esetekben pedig fájdalommal is járhatnak, de akár esztétikai indoka is lehet az eltávolításnak.

Jóindulatú elváltozások közé tartoznak az alábbiak:

 • közönséges szemölcs (verruca vulgaris)
 • futószemölcs (verruca plana)
 • nemi szervi vírusos szemölcs (condyloma acuminatum)
 • öregkori szemölcs (verruca seborrhoica)
 • HPV fertőzés okozta szemölcsök
 • fibróma

A mindennapokban gyakorta összekeverik az általános szóhasználatban a szemölcs és az anyajegy kifejezéseit. A szakorvos első látásra, rögtön különbséget tud tenni a két bőrtünet között, szükség esetén dermatoszkópos vizsgálat történik.

A szemölcsök a test gyakorlatilag bármely területen megjelenhetnek, típustól függően.

Az eltávolítás lézeres módon történik, mely gyors, hatékony és minimális fájdalommal jár.

 

Hogyan is hat a CO2 lézer?

A CO2 lézer egyenesen a kezelendő területbe jut, ahol aztán a sejtek közt lévő szövetek víztartalmában nyelődik el, majd felhevülés után a kérdéses szöveteket megsemmisíti.

A vírusos szemölcs eltávolítása során magát a szemölcsöt annak “gyökerével” együtt eltávolítjuk, ezért a kezelt területen átmenetileg bőrhiány marad, ami nagyságától függően 2-4 hét alatt felsarjad és behámosodik.

Figyelembe véve a hatékony sebgyógyulás tulajdonságait, a lézerkészüléket alacsony energia üzemmódban alkalmazzuk, így a seb regenerálódása gyorsabb és még esztétikusabb módon történik. 

 

Mik a lézerkezelés előnyei?

 • helyi érzéstelenítésben végezzük, így szinte teljesen fájdalommentes
 • maga a beavatkozás gyors és általában csak egyszeri alkalmat igényel a gyógyszeres vagy lokálisan hónapokig alkalmazható ecsetelésekkel szemben
 • a sebgyógyulás nagyon gyors, csak kötéscserével kell kalkulálni
 • a sebfertőződés esélye kizárt: a fénnyel végzett kezelés miatt a bőrfelület steril marad
 • a legcsekélyebb módon károsodnak a szövetek (az ép környezet semmi esetre sem) és a vérzés sem jellemző
 • nincs varrás, így az ezzel járó hegesedéssel sem kell számoljunk
 • precízen bevethető, pont ott hat, ahol szükséges, bármely területről eltávolítható a fibróma

 

Hogyan történik a kezelés?

A hő erejére alapozva történik a szemölcsök és fibrómák gyökeres eltávolítása lézersugárral. A kezelés időtartama több tényezőtől is függ: többek között a kezelt terület méretétől és a bőrnövedékek számától. A szemölcsök méretétől függően történik az érzéstelenítés. Amennyiben kisebb méretű szemölcsökről van szó, legtöbb esetben nem is szükséges érzésteleníteni, nagyobb méretű szemölcsök esetén minden esetben lidokainnal kezeljük a területet a beavatkozás előtt.

 

Mi a teendő a kezelés után?

A kezelés után bátran folytatható a szokásos napi tevékenység. Az érzéstelenítő hatása hozzávetőlegesen 1-2 órával később, a kezelést követően múlik el. A növedék egykori helyén ilyenkor tapasztalható némi fájdalom, ilyenkor a szokásosan alkalmazott otthoni fájdalomcsillapítók bevethetők a kellemetlen érzés csökkentésének érdekében. Víz érheti a szóban forgó területet, de a sebet áztatni semmiképp sem szabad. Az első néhány napban alkalmazzunk fedőkötést, később pedig csak igénytől függően, illetve abban az esetben, ha a seb kritikus helyen helyezkedik el. Szabad, jól szellőző és irritációnak nem kitett bőrfelületen a kötéstől is el lehet tekinteni. A gyógyulási idő a testrész és a korábbi fibróma méretétől függ, nagyjából 5-14 nap közé kalkulálható. Ebben az időszakban mindenképp kerüljük a direkt napfényt és a szoláriumozást is és az általunk javasolt, speciális készítménnyel kezeljük.

 

Kell-e szövődményekkel számolnunk?

A lézeres szemölcs eltávolítás egy orvosilag gyakorlatilag kockázatmentes eljárás, teljesen biztonságos – ehhez persze hozzátartozik, hogy a kezelést követően a páciens maradéktalanul betartja a szükséges, ajánlott protokollt. A lehetséges kockázatok, szövődmények közé tartozik, a felülfertőződés, gyulladás, ám ezek esélye valóban igen ritka.
A seb begyógyulását követően a bőrszíntől eltérő, pirosas folt maradhat ott az egykori szemölcs helyén, ám idővel, körülbelül néhány héttel később ez egyre halványabb lesz és felveszi bőrünk alapszínét. 

 

Miért fontosak a kontrollvizsgálatok?

Fontos tudni, hogy a vírusfertőzés miatt, a látható és eltávolított szemölcsökön kívül lehetnek még apró, még nagyítóval sem látható fertőzések, melyek csak pár hetes növekedést követően lesznek láthatóak, tapinthatóak. Ezért nagyon fontos szemölcs eltávolítás után, a kontrollvizsgálatokon való pontos megjelenés, mert ekkor lehetséges a beavatkozás óta megjelenő és megnövekedő szemölcsöt eltávolítani. Amennyiben új szemölcsöket észlelünk, igyekezzünk mihamarabb felkeresni kezelőorvosunkat és eltávolíttatni azokat. Ha a műtétet követő 12 hét alatt nem jelentkezik újabb szemölcs, abban az esetben a szemölcs eltávolítás sikeresnek bizonyult, a pácienst gyógyultnak nyilvánítjuk.

 

Milyen esetekben ellenjavallt a lézeres szemölcs eltávolítás?

 • Aktív bőrfelszíni fertőzés esetén (vírusos, gombás vagy bakteriális fertőzés esetében), a kezelendő bőrterületen
 • Keloidos hegesedére való hajlam esetén
 • Terhesség és szoptatás alatt
 • Cukorbetegség, autoimmun betegségek esetén
 • Epilepszia esetén
 • Fotoszenzitivitást fokozó gyógyszerek szedése mellett (például antibiotikumok)

 

Felnőttkorban megjelenő szemölcsök esetében, főként, ha azok nagy számban jelennek meg, előfordulhat, hogy immunológiai betegség áll a szemölcsök hátterében, ezért nagyon fontos szakember segítségét igénybe venni. Létfontosságú a kivizsgálás, valamint a szemölcs eltávolítás. A Körúti Orvosesztétikai Centrum kíméletes megoldást kínál minderre, és a lézeres szemölcs eltávolítás Budapest belvárosában található rendelőjében kellemes környezetben, fájdalom nélkül történik, szakértői kezek alatt.