Hónalji izzadás megszüntetése

A verejtékezés egy természetes folyamat, a test hőmérséklet-szabályozásának legfontosabb eszköze. Ha azonban fokozott izzadás áll fenn, az roppant kellemetlen lehet az erős izzadtságszag és a nagy mennyiségű verejték miatt. A hónalji izzadás megszüntetése ma már a különféle izzadásgátló készítmények mellett más megoldással is lehetséges, például az ONIX rádiófrekvenciás kezeléssel. Nézzük, mit kell tudni erről az eljárásról!

 

Mi az a hiperhidrózis, vagyis fokozott izzadás?

Hiperhidrózis hátterében jellemzően a vegetatív idegrendszer működésében fellépő zavar áll. Felléphet természetes módon is, bizonyos életszakaszokban, például tinédzserkorban, a nemi hormonok termelődésének fokozódásakor is. Ha az ember már nem tini, de mégis ilyen tüneteket tapasztal magán, akkor érdemes utána járni, hogy mi állhat az izzadás hátterében. Lehet, hogy a stressz, de utalhat pajzsmirigy-túlműködésre, menopauzára, okozhatja fertőzés, valamilyen ideggyógyászati rendellenesség, de egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet.

A kóros izzadás olykor együtt jár a bromhidrózis nevű tünettel, ami nem más, mint az erős izzadtságszag. A verejtékmirigyek szerkezete ilyenkor megváltozik, a kellemetlen szagot pedig az apokrin mirigyek váladéka okozza.

A kóros izzadás esete akkor áll fenn, ha a normálisnál jóval több verejték keletkezik, ez pedig zavaró lehet, jelentkezhet az erős tesztszag, az ember visszahúzódóvá válhat, kerülheti a szociális kapcsolatait, mert a túlzott izzadás annyira zavarja. Ilyen esetekben nem érdemes tétovázni, hiszen van megoldás!

 

A hónalji izzadás megszüntetése

A hónalji izzadás megszüntetése több módon is lehetséges. Egyfelől vannak a házi praktikák, amik sokat segíthetnek, ilyen például, hogy válasszunk olyan ruhát, ami természetes anyagból készül, vásároljunk jó minőségű izzadásgátlót, használjunk nedvszívó párnát, legyen nálunk mindig plusz törlőkendő, póló. Ezek a tüneteket enyhíthetik, a problémát azonban nem oldják meg.

Létezik az úgynevezett iontoforézis, mely során az ember kezeit, lábait vízbe merítik, majd alacsony feszültségű áramot juttatnak a vízbe. Ezt rendszeresen el kell végezni, tehát nem végleges megoldás.

A hónalj tájékán, a tenyereken és a talpon is lehetőség van a botulinum toxin (botox) alkalmazására, amit érzéstelenítés mellett végeznek. A lényege, hogy a botoxot bejuttatják a bőr alá, az pedig blokkolja az idegvégződéseket és a verejtékmirigyek közötti ingerületátvitelt. A kezelések igen hatékonyak, akár 10 hónapon át is érezhető a hatásuk.

Az igen súlyos izzadás megszüntetésére létezik műtéti eljárás is, ezt azonban csak akkor javasolják, ha minden más kezelésre nem jól reagált a páciens, az izzadás hatásukra nem szűnik meg. Ezzel lehetséges a kóros izzadás végleges megszüntetése, a műtét azonban szövődményekkel és kockázattal járhat.

 

ONIX rádiófrekvenciás izzadásgátlás

Létezik egy egészen újfajta kezelés is, ami sok szempontból kenterbe veri az előzőeket. Ez az ONIX rádiófrekvenciás végleges izzadásgátlás, mely során az apokrin verejtékmirigyeket kezelik, méghozzá úgy, hogy apró, mindössze 0,3 mm átmérőjű tűk segítségével rádiófrekvenciás energiát juttatnak el a mirigyekhez. Ennek hatására azok normális mennyiségűnél sokkal kevesebb verejtéket termelnek, így a fokozott verejtékezés is megszűnik.

A kezelés teljes mértékig biztonságos, a legtöbb esetben pedig már egyetlen alkalommal megszüntethető a túlzott izzadás 80%-a.

 

Hogy zajlik a kezelés?

Az ONIX kezelés első lépése egy konzultáció. Ennek során a kezelőorvos felméri a kezelendő területet és a problémát, megismeri a páciens kórtörténetét és összefoglalja, hogy milyen kezeléseket és milyen ütemben javasol. Ha a választása az ONIX-ra esett, akkor megkezdődhet maga az eljárás. Vannak esetek, amikor az ONIX nem javasolt, például akkor, ha az illető várandós, menstruál, sugárkezelés alatt áll, bőrallergiával küzd vagy valamilyen fém eszközt ültettek be a testébe korábbiakban.

Az orvos meghatározza, hogy pontosan mely területeket kell kezelni. A kezelés előtt minden esetben jód-keményítő próbát végzünk. A bőrt fertőtlenítik, a páciens pedig érzéstelenítőt kap krém vagy injekció formájában. Ha hat az érzéstelenítő, akkor elvégzik a kezelést, majd ismét fertőtlenítik a területet. 24 órán át steril gézzel védik a külső hatásoktól.

A kezelés összességében nagyjából 1 órát vesz igénybe és minimális fájdalommal jár. Az ONIX eljárást követő 24 órában nem érheti víz a területet és 1 hétig érdemes kerülni az olyan tevékenységeket, amelyek izzadással járnak, például a sportot, az alkoholos italok fogyasztását, a szaunát. Javasolt a gyulladáscsökkentők szedése ebben az időszakban, a hideg borogatás és a bőséges folyadékfogyasztás is. A teljes felépülési idő 3-5 nap, de a megszokott tevékenységekhez azonnal vissza lehet térni.

Ahogy írtuk, a legtöbb embernél egyetlen kezelés is elegendő ahhoz, hogy a kellemetlen tünetek megszűnjenek. Lényeges azonban szem előtt tartani, hogy minden ember más és más, így előfordulhat, hogy vannak olyanok, akiknek még egy kezelésre is szüksége lesz. Ami a fontos, hogy a két kezelés között nagyjából 6 hónapnak el kell telnie.

A fokozott izzadás kezelése egy kényes téma, amiről az ember nem szívesen beszél. Attól azonban, hogy valaki próbálja rejtegetni, elkendőzni a problémát, az nem szűnik meg, adott esetben még rosszabb is lehet. Érdemes tehát inkább a megoldásra fókuszálni, hiszen van megoldás, ami gyors, egyszerű és fájdalommentes.

Próbáld ki az ONIX kezelést!