Haragos ránc eltűntetése

A ráncok alapvetően írják felül az arc karakterét. Különösen ilyen a haragos ránc, ami azt az érzetet keltheti, hogy az ember mindig mérges, morcos valamiért, még akkor is, ha semmi ilyenről nincs szó. A téves feltételezések elkerülése érdekében a haragos ránc simítása igen sok nőt és férfit foglalkoztat. Mit tehetünk a mérgesránc ellen? Hogyan lehet ezen segíteni? Jöjjenek a részletek!

 

Mi az a haragos ránc?

A haragos ránc a dinamius ráncok közé tartozik, amely a mimikai izmok összehúzódása kapcsán jön létre, ami az arcizmok túlzott mozgásának következtében alakul ki. A két szemöldök között és az orr felett lévő terület a glabella, ami különösen kitett a mimikai ráncoknak. A szokásaink határozzák meg (mit látunk otthon, milyen mimikát teszünk mi hozzá), hogy mennyire intenzív a mimikánk és mennyire kell számolni a függőleges irányú mérgesráncok, vagyis a glabelláris ráncok megjelenésével. A ráncok igen karakteresek is lehetnek.

Ezekről a ráncokról tudni kell, hogy nem egyszerre alakulnak ki, hanem ez egy folyamat. Előbb a dinamikus ráncok jelennek meg majd idővel ezek statikussá válnak és tartósan megmaradnak.

 

Hogyan történik a haragos ránc enyhítése?

Az öregedés legnyilvánvalóbb jelei ellen az egyik leghatásosabb fegyver a botox, vagyis a botulinum toxint-tartalmú injekció. Maga a kezelés igen egyszerű, mindössze pár percig tart: az orvos egy vékony tű segítségével injektálja az izomba a botoxot a megfelelő helyre. Ez nagyon minimális kellemetlenséggel jár, az érzés azonban hamar alábbhagy.

A botox hatásmechanizmusa arra épül, hogy az idegek és izmok találkozásánál átmenetileg meggátolja az idegből érkező ingerület átvitelét, ezáltal pedig az adott terület izmai nem képesek az összehúzódásra. Az izmok ellazulása miatt pedig ebből kifolyólag sima és kevésbé ráncos bőr a kezelés végeredménye.

Igen lényeges, hogy a botox kezelést tapasztalt orvos végezze el, ha ugyanis a hatóanyag mennyiségét nem megfelelően határozzák meg és/vagy nem megfelelő helyre szúrják, akkor könnyedén kialakulhat az úgynevezett lárva arc, aminek a jellemzője, hogy az arcizmok nem mozognak megfelelően, így a mimika nem tud érvényesülni.

A botox kezelés remekül kombinálható más eljárásokkal, kiválóan kiegészíthető minden kollagén stimuláló tűs kezeléssel, pl. mikrotűs kezelésekkel.

 

Kinek ajánlott?

A haragos ránc általában 30-40 éves korra mélyül el annyira, hogy kezd zavaró lenni. Különösen azoknál okoz problémát, akik intenzíven használják a mimika során az arcizmokat. Akik ennyire erősen használják ezeket az arcizmaikat, azoknál akár már 20 éves kortól prevencióként is használható a kezelés.

Általában ebben a korban jutnak el arra a pontra az emberek, hogy szeretnének javítani a külsejükön és szeretnének megszabadulni a haragos ránctól. Mint olyan sok mindennél, a ránctalanító kezeléseknél is igen fontos az időzítés. A legjobb, ha már azelőtt megkezdődik a kezelés, mielőtt a barázdák elkezdenek elmélyülni és véglegesek lennének. Így sokáig ránctalanul megőrizhető a terület, az ismételt kezelések pedig a szintentartást szolgálják.

 

Mikor jött el az első kezelés ideje?

Intő jel lehet, ha azt tapasztaljuk, hogy az arcon lévő mimikai ráncok akkor sem enyhülnek, amikor „nincsenek használatban”, vagyis nyugalmi állapotban vannak. Érdemes a botox mellett dönteni, ha szeretnénk megfiatalítani az arcunkat és szeretnénk az öregedés kellemetlen jeleit enyhíteni. A kezelés segítségével a szomorú, komor arc felüdül, fiatalossá válik.

 

Meddig élvezhető a kezelés hatása?

A botox kezelés eredménye nem látható azonnal. El kell telnie néhány napnak, hogy a hatása kialakuljon. Annak köszönhetően, hogy a botox ellazítja az izmokat, a bőrön nem alakulnak ki további ráncok és a hatás általában 3-6 hónapig élvezhető.

 

Megelőzhető-e a haragos ránc kialakulása?

A mimikai ráncok megelőzésére egyetlen mód van, változtatni kell a szokásainkon, tudatosan oda kell figyelni a mimikára. A botox az izmok ellazításával segít, hogy leszokjunk ezekről az izommozgásokról. A kezelés hatásárára könnyebben le tudunk szokni egyes mimikákról, így a ráncok nem mélyülnek tovább és nem alakulnak ki újabbak sem.

 

Mire figyeljünk a kezelést követően?

A botox kezelést követő 12 órában nem szabad lefeküdni, lehajolni. 3 napig kerülni kell a sportolást, a szolárium és a szauna használatát vagy a direkt napfényt. Kiemelten figyeljünk rá a botox befecskendezését követően, hogy ne nyúljunk a kezelt területhez, nem piszkáljuk, ne masszírozzuk.