Frakcionált lézeres kezelés

Az arc elég tiszta lenyomatot ad a korról, a jó és rossz szokásokról. Ha az ember szeretné eltüntetni az árulkodó jeleket, akkor érdemes valamilyen arcfiatalító, regeneráló megoldást keresnie. Az egyik legkorszerűbb eljárás a frakcionált lézeres kezelés, aminek segítségével műtét nélkül, vagyis non-invazív módon lehet elérni átütő és igen látványos eredményeket a ránctalanítás, a bőrfiatalítás, a bőrmegújítás, a hegeltűntetés és a hámlasztás területein.

 

Mi az a frakcionált lézeres kezelés?

frakcionált lézeres kezelés lényege, hogy maga a készülék egy lézer és egy scanner ötvözete. A kezelés során a lézerfényt célzottan a bőr adott területeire irányítjuk. Szemléltetésképpen nagyjából úgy dolgozunk, mintha egy négyzethálót helyeznénk a bőrre és a kezelést kizárólag a vonalak metszéspontjaiban végeznénk. Fontos, hogy a frakcionált lézeres kezeléssel csak bizonyos bőrterületek kezelünk, nem az egész arcot. Ennek oka, hogy az érintetlen bőrterületek segítségével a gyógyulási idő sokkal kevesebb lesz, mintha a teljes arcot lézereznénk.

A frakcionált lézeres kezelés egyik leggyakoribb célterülete az arc, lényeges azonban, hogy alkalmazható a nyakon, a dekoltázson, a karon és a kezeken is.

 

Milyen esetekben ajánlott az arckezelés?

A frakcionált lézeres kezelés alkalmazása igen sokrétű, számos bőrproblémára lehet gyógyír. Kiválóan alkalmazható például hegek kezelésére, sötétebb és világosabb pigmentfoltok halványítására, a mélyebb, illetve a felszínen húzódó ráncok kezelésére. A tág pórusok megannyi problémát okozhatnak, a lézerrel azonban ezeket is szépen össze lehet húzni. Köszönhetően annak, hogy pozitívan befolyásolja a kollagéntermelést, a bőr fiatalítása és a bőrmegújítása is lehetséges ezzel az eljárással.

A kezelés alapvetően széles körben alkalmazható bőrtípustól függetlenül, vannak azonban esetek, amikor célszerű más bőrterápiát választani. Terhesség, szoptatás, lázas betegség, gyulladás, vérzékenység, autoimmun betegség esetén tilos elvégezni ezt az arckezelést, ahogy akkor is, ha a páciens bőre hajlamos a hegesedésre. Sőt, vannak bizonyos gyógyszerek és antibiotikumok, amelyek szedése mellett szintén nem javasolt a lézer. Ezekről a kezelőorvos minden esetben részletes tájékoztatást ad.

 

Mi történik a frakcionált lézeres kezelés hatására?

Az arcfiatalítás e módja valóságos csodát művel a bőrrel. Hatására simulnak a ráncok, a bőr rugalmasabb és feszesebb lesz. A hegek és a pigmentáció okozta egyenetlenségek igen jelentősen javulnak, adott esetben el is tűnhetnek. A pórusok összehúzódnak, a bőr pedig összességében sokkal fiatalabb és egészségesebb lesz.

 

Hogyan zajlik a kezelés?

A lézeres kezelés első lépése a konzultáció, amely során az orvos tájékoztatja a pácienst a kezelés menetéről és arról, hogy milyen eredményeket lehet elérni. Megtervezi a beavatkozás menetét és azt is, hogy a kívánt eredmény elérése érdekében milyen paramétereket kell megadni a lézernek.

A kezelés során nincs szükség altatásra, helyi érzéstelenítéssel végzik a beavatkozást. A kezelés alapvetően nem fájdalmas, némi kellemetlenséggel azonban jár: a kicsiny tűszúrásra hasonlító érzésről számolnak be leginkább a páciensek.

A kezelés során úgynevezett pixeleket juttatnak a bőrbe a lézerrel, ami majd kifejti hatását. A kezelés céljától függően határozzák meg, hogy milyen mélyre kell juttatni ezeket a pixeleket. Ezzel tehát szabályozható, hogy a kezelés következtében fellépő hámlás milyen mértékű legyen, mekkora felületre terjedjen ki stb. 30-45 perc a beavatkozás hossza, attól függően, hogy mekkora területről van szó. Miután véget ért a kezelés, az arcra termálvizes permetet, fertőtlenítőt és fényvédő krémet visznek fel.

 

A kezelés után

A kezelést követően a gyógyulás rövid, a páciens visszatérhet a napi rutinjához, az erős napfénytől és intenzív hatásoktól azonban érdemes óvni a bőrt. Bőrpír, duzzadás, esetleg viszketés néhány napig érezhető, ezeket a tüneteket jéggel lehet enyhíteni. A kezelés hatására a bőr hámlani kezd, 2 hét elteltével, miután az új bőrréteg a felszínre került és a kollagéntermelés felpörgött, látható a kezelés eredménye, jóllehet a feszesség már azonnal érzékelhető.
Fontos, hogy a kezelést követően kerüljük a közvetlen napfényt. Éppen ezért ezt a kezelést szezonálisan ősztől tavaszig végezzük, a nyári időszakban nem javasoljuk a frakcionált lézeres kezelés használatát.
A kezelést követően fokozattan figyelni kell a fényvédő használatára, még a téli időszakban is.

Egy arckezelés egyébként 2-3 beavatkozást jelent, ennyi kell ahhoz, hogy az arcbőr a változás jeleit mutassa. Lényeges, hogy az egyes alkalmak között 1,5-2 hónapnak el kell telni. Bár sokan azt gondolják, hogy a kezelés rövidtávú, ez azonban tévhit, akár 1-2 évig is érzékelhető a hatása. A megfelelő eredmény érdekében azonban célszerű évente egyszer megismételni.

A frakcionált lézeres arckezelés egy igen gyors és hatékony megoldás, ami férfiak és nők esetében is ugyanolyan kiváló eredményeket hozhat. Mivel a mai világban az idő a legértékesebb kincsünk, így különösen ajánlott azok számára, akik nem akarnak hosszabb időre kiesni a mindennapokból.