A menstruáció minden fogamzóképes nő számára ismert dolog. Azzal azonban, hogy mit jelent a normál vérzés, mennyi ideig tart egy ciklus és ebből hány nap maga a vérzés, már kevesek vannak tisztában. Márpedig, ha ezeket illetően eltérést tapasztalunk, az valamilyen problémára utalhat, így érdemes résen lennünk.

 

Mit jelent a normális ciklus?

A menzesz jellemzően pubertáskorban jelentkezik először, átlagosan a 12-13 évesen. A vérzés beköszönthet ehhez képest akár valamivel korábban is, 11 éves kor körül, illetve később is. A 18 éves korig bekövetkező első menstruáció normális, abban az esetben, ha mögötte bizonyítottan nem áll semmilyen negatív elváltozás. 

A ciklus tankönyvi hossza 28 nap, de ez szintén egy átlagos szám. Nőgyógyászok szerint 25 és 35 nap közti intervallumok még abszolút elfogadhatók. A vérzés maga körülbelül 4-7 napig tart, de ebben is lehetnek egyedi eltérések.
A normál mennyiségű menstruációs vér megállapítása már nehezebb feladat, itt sok múlik az egyén érzékelésén. A szakirodalom szerint nagyjából 40-50 ml vér ürülése számít normálisnak, 80 ml vér mennyisége felett mindenképpen érdemes szakorvossal konzultálni annak lehetséges okairól.

A menstruáció több esetben fájdalommal is együtt jár. Abban az esetben, ha a fájdalom mértéke túlzott, akkor alaposabb nőgyógyászati kivizsgálásnak kell alávetnünk magunkat, hogy az okokra fényt derítsünk.

 

Milyen okai lehetnek a fájdalmas menstruációnak?

A fájdalmas menstruációt (dysmenorrhea) alapvetően két csoportra oszthatjuk. Az elsődleges csoportba soroljuk azokat az eseteket, amikor a fájdalmas menstruáció mögött nem tapasztalunk konkrét betegséget. A másodlagos csoportban pedig már valamilyen diagnosztizálható kórkép áll a háttérben, melyek általában a következők lehetnek:

 1. Endometriózis: az endometriózis az az állapot, amikor a méh hormonérzékeny nyálkahártyája (endometrium) a méhen kívül is megjelenik, a test legkülönfélébb részein, általában a kismedence területén. A ciklikus működés (vastagodás, leválás) ugyanúgy érvényes rá, így akár nagyon erős fájdalom is tapasztalható. A kóros helyeken előforduló nyálkahártya nem képes a ciklus során távozni a szervezetből, mely később cisztákhoz és a kismedencei szövetek összenövéséhez vezet. 
 2. Adenomiózis: az adenomiózis az endometriózis egy speciális fajtája. Ebben az esetben a méh nyálkahártyája nem a méh üregében, hanem a méh falában, izomzatában helyezkedik el. Leggyakoribb tünetei a bővebb, erősebb és fájdalmasabb menstruációs vérzés, illetve fájdalmas együttlétek.
 3. PCOS: a PCOS, azaz policisztás ovarium szindróma, egy a petefészkeket érintő, de a teljes hormonháztartásra vonatkozó betegség. Az androgén, azaz a férfi nemi hormonok túlsúlyából adódóan felborul a női test hormonháztartása. A petefészkek megnagyobbodhatnak, a bennük érő tüszők megrekednek. Nem minden esetben jár ez alhasi fájdalommal, de sok esetben jellemző lehet.
 4. Mióma: a mióma a méh izomfalát alkotó sima izomsejtekből kiinduló, jóindulatú daganat. Nagysága nagyon változó, néhány milliméterestől akár alma vagy sárgadinnye nagyságúig is terjedhet. Kisebb méret esetén sokszor tünetmentes és csak ultrahangvizsgálatokkal derülhet rá fény. Nagyobb méret esetén tipikusabbak a panaszok, mely lehet a rendszertelen ciklus, a görcsös alhasi fájdalom és az erős vérzés egyaránt.
 5. Kismedencei gyulladás: kismedencei gyulladás alatt értjük azt az állapotot, amikor egy genitális fertőzés felterjed és a méhben, petefészkekben vagy petevezetékekben okoz gyulladást. Amikor a hüvely flórája felborul, olyan kórokozók juthatnak a kismedencébe, amik gyulladást okozhatnak.
 6. Méhnyálkahártya polip: a méhpolip egy jóindulatú elváltozás, a méhnyálkahártya túlburjánzását jelenti a méhüreg irányába. Általában hormonális okok állnak hátterében. Tünetei annak nagyságától és elhelyezkedésétől függnek, melyekből a leggyakoribb a véres folyás és vérzészavar, valamint ritkán az erős hasi fájdalom.
 7. Méhen belüli fogamzásgátló eszközök: a méhbe felhelyezett fogamzásgátlási eszközök, például spirálok, gyakran okozhatnak bővebb vérzést. Az eszközök alkalmazása esetén számolni kell erősebb vérzéssel, de amennyiben ez jelentősen nő és fájdalommal társul, mindenképp keressük fel kezelőorvosunk.
 8. Véralvadási zavarok: amennyiben erős és fájdalmas vérzést tapasztalunk, akár véralvadási zavarokra is gondolnunk kell. A vérzékeny állapotok kivizsgálását laboreredményekkel tudjuk segíteni.
 9. Nem nőgyógyászati okok: vannak olyan esetek, amikor nem nőgyógyászati eredetű okok állnak a fájdalmas vérzés hátterében. Ilyenek lehetnek a bél eredetű problémák (gyulladásos kórképek, irritábilis bél szindróma), illetve pszichés kórállapotok, melyek eltérő kezelésmódot igényelnek.

 

A fájdalmas menstruáció kezelése

Amennyiben diagnosztizálható betegség áll a háttérben, a fájdalmas menstruáció kezelése a szakorvos iránymutatása szerint történik, egyéni módon. Ez lehet gyógyszeres, műtéti, a páciens állapota és igényei az irányadók minden esetben.

Abban az esetben, ha nincs igazolt kórkép, a következő praktikákkal léphetünk fel gyorsan a fájdalom ellen:

 • meleg takaró, melegítőpalack hasra helyezése
 • speciális intimtorna gyakorlatok
 • relaxáció (meleg fürdő, nyugtató zene, stb.)
 • bő folyadékfogyasztás
 • könnyű mozgás
 • speciális gyógytea keverék, növényi tablettás készítmények
 • esetenként gyógyszeres fájdalomcsillapítás

 

Fájdalmas menstruációval küzdesz? Jelentkezz be konzultációra weboldalunkon vagy telefonon keresztül és kérj időpontot!


Orvosaink

Dr. Abdul-Khaliq Marzia

Szülész-nőgyógyász
Dr. Alasztics Bálint

Dr. Alasztics Bálint

szülész-nőgyógyász
Dr. Hamar Balázs

Dr. Hamar Balázs

szülész-nőgyógyász

Dr. Koszorús Erzsébet

Szülész-nőgyógyász

Dr. Mészáros Márta

gyermeknőgyógyász, szülész-nőgyógyász

Dr. Singh Margit

Szülész-nőgyógyász

Áraink
NŐGYÓGYÁSZAT ÉS TERHESGONDOZÁS
Alap nőgyógyászati vizsgálat: 31.000 Ft
Alap nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal - Dr Hamar Balázs : 24.000 Ft
Alap nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal: 33.000 Ft
Komplex nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal és rákszűréssel (alap+ UH + citológia): 39.000 Ft
Gyermek nőgyógyászati vizsgálat: 29.000 Ft
Kontroll vizsgálat (10 -20 perc): 20.000 - 23.000 Ft
Spirál felhelyezése: 42.000 Ft
Spirál eltávolítása: 33.000 Ft
Meddőségi konzultáció ultrahang vizsgálattal: 36.000 Ft
Terhességmegállapítás: 36.000 Ft
Terhesgondozás és magzati ultrahang 23. hét előtt: 36.000 Ft
Terhesgondozás és magzat ulrahang a 23. hét után: 39.000 Ft
Gyermek nőgyógyászati vizsgálat: 29.000 Ft
NŐGYÓGYÁSZATI BEAVATKOZÁSOK, AMBULÁNS KISMŰTÉTEK
Petevezeték átjárhatóság vizsgálat: 95.000 Ft
Polip eltávolítás: 98.000 Ft
Lézeres szemölcs eltávolítások (mérettől és darabszámtól függően): lásd STD szakrendelés
NŐGYÓGYÁSZATI KISMŰTÉTEK (altatásban)
Egészségügyi küret (abrasio): 440.000 Ft-tól
Méhpolyp eltávolítása: 420.000 Ft-tól
Loop conisatio: 420.000 Ft-tól
Spirál eltávolítása: 420.000 Ft-tól
Spirál eltávolítása méhkaparással (kürettel): 480.000 Ft-tól
Bartholin ciszta eltrávolítása : 480.000 Ft-tól
NEMIGYÓGYÁSZATI KEZELÉSEK ÉS BEAVATKOZÁSOK
Nemi szemölcs, bőrfelszíni növedék, fibróma lézeres eltávolítása (az ár mérettől és darabszámtól függően változik és tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti ,1 db: 38.000 Ft (tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti, 2-3 db: 43.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db: 49.000 Ft
1 cm alatti, 7-10 db: 53.000 Ft
1 cm alatti, 11-15 db: 62.000 Ft
1 cm alatti, 16-20 db: 74.000 Ft
1 cm alatti, 21 db felett: 86.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 1 db: 40.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 2-3 db: 45.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 4-6 db: 55.000 Ft
1-2 cmnagyságú, 7 darabtól: 68.000 Ft-tól
2 cm-nél nagyobb, 1 db: 43.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 2-3 db: 50.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 4-6 db: 62.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 7 db felett: 81.000 Ft-tól
NŐGYÓGYÁSZATI LABORVIZSGÁLATOK
Felhívjuk szíves figyelmét hogy a laborvizsgálatok a szakorvosi konzultáció és vizsgálaton díjon felül fizetendő.
Cytológiai kenet (Szükség esetén Cintec vizsgálattal együtt): 6.000 Ft
HPV kimutatás és tipizálás: 14.400 Ft
PCR vizsgálatok: Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae, Treponema pallidum: 8.000 Ft/ kórokozó
2-es panel (Treponema pallidum, Herpes simplex vírus 1/2): 10.200 Ft
3-as panel (Trichomonasvaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae): 13.800 Ft
4-es panel (Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Neisseria gonorrhoeae): 18.000 Ft
Herpesz vizsgálat tipizálás: 10.800 Ft
Herpesz simplex vírus, 1,2 Típus, IGG, IGM: 20.040 Ft
Hepatitis B antigén: 6.500 Ft
Vaginitis-vaginosis teljes panel (visszatérő hüvelyfertőzés, folyás, hüvelyflóra zavar esetén javasolt): festett kenet, baktérium + gomba tenyésztés, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae: 42.600 Ft
Vércsoport (AB0, RH) + Ellenanyagszűrés: 20.000 Ft
Baktérium tenyésztés és rezisztenciavizsgálat (aerob): 10.000 Ft
Baktérium tenyésztés (aerob és anaerob): 22.000 Ft
Baktérium tenyésztés (aerob) + sarjadzó gomba: 11.500 Ft