A koronavírusok alapvetően állatok körében terjednek, de egyes törzsei képesek az embernél is fertőzést okozni. 

A mostani járványt okozó, súlyos akut légzőszervi szindrómával járó koronavírust  2019 végén fedezték fel Kínában, ennek lett SARS-CoV-2, vagy röviden COVID-19 (coronavirus disease – koronavírus okozta megbetegedés 2019) a neve.  

A COVID-19 elsősorban cseppfertőzéssel, köhögés vagy tüsszentés útján terjed. A lappangási idő általában 3-7 nap, de egyes esetekben akár 14 nap is lehet. Először a vírus RNS-e, azaz örökítőanyaga észlelhető a vérben, az antigén pár nappal később lesz pozitív, az ellenanyagok szintje 7-10 nappal a fertőzés után kezd emelkedni a vérben.

A COVID-19-ben megbetegedő emberek többségénél enyhe vagy közepesen súlyos tünetek jelentkeznek, és a gyógyulás speciális ellátás nélkül megtörténik. Azonban az idős vagy krónikus betegeknél súlyos akut légzési distressz szindróma (ARDS) jelentkezhet. A betegség az esetek egy részében halállal végződik, korcsoportos bontás alapján a mortalitási valószínűség 0,2-14,8% között alakul a 10-80+ éves korosztályban. A férfiaknál a halálozási arány kétszer akkora, mint a nők körében.

Milyen COVID tesztek állnak rendelkezésre?

  • PCR-teszt: a vírus örökítőanyagát (RNS) mutatja ki a felsőlégutak nyálkahártyájából a fertőzés után már 1-2 nappal. Ma ez a legmegbízhatóbb vizsgálati eljárás, amelynek elvégzését azonban csak hatóság kérvényezheti. Az eredmények feldolgozása akkreditált laboratóriumokban zajlik országszerte a nagyobb városokban. 
  • COVID gyorstesztek: ezeket a vizsgálatokat már háziorvos is kezdeményezheti, általában 15-30.000 forint körüli áron tudunk hozzájutni. 
    • Rapid fluoreszcens immunoassay: a vírus antigénjeit, azaz fehérje alkotóelemeit mutatja légúti mintából
    • Ellenanyag (szerológia, IgM/IgG) vizsgálat: antitestek kimutatása vérből

 

  1. Rapid fluoreszcens immunoiassay teszt

A magasan vagy közepesen fertőzött beteg légútjain S-protein található, ezt mutatja ki a gyorsteszt fluoreszcens detektálási módszerrel. Elvégzése sokkal kevésbé költséges, mint a PCR-teszté, viszont a PCR-hez képest alacsonyabb érzékenységű vizsgálat. Főként akkor hatékony módszer, ha nagy valószínűséggel fertőzött a páciens. Amennyiben ez a helyzet nem áll fenn, akkor a pontos eredmény érdekében érdemes elvégeztetni a PCR vizsgálatot is.

Hogyan történik? Mire számítsunk?

A mintát a felső légutakból, vagyis az orrból és a garatból veszi az erre kiképzett laboratóriumi szakember, majd a mintát egy speciális leolvasó eszközbe helyezi. Nagyjából 15-20 perc múlva kapjuk meg az eredményt.
A vizsgálathoz ugyan professzionális személyzetre és háttérre van szükség, de nem kell molekuláris diagnosztikai laboratórium az eredményekhez. Ezért akár kórházak is tudják alkalmazni, amikor gyorsan kell dönteni a betegek benntartásáról.
A vizsgálat korlátja, hogy speciális mintavételi eszközt, szaktudást igényel, mivel a nem megfelelő mintavétel hamis negatív eredményt hozhat. Fontos, hogy főként olyan embereknél alkalmazható, akiknél nagy valószínűséggel fennáll a fertőzés esélye. Ennek oka, hogy a gyorsteszt nem mutatja ki a betegség első fázisában megjelenő RNS-t, hanem csak a később mutatkozó vírusfehérjéket érzékeli. Kizárólag kvalitatív tesztelésre alkalmas, tehát negatív vagy pozitív eredményt hozhat, mennyiségeket nem mutat ki.

Kinek javasolt a gyorsteszt?
A fentiekből következően azok számára, akiknél nagy valószínűséggel fennáll a fertőzés.

 

  1. Ellenanyag (szerológia, IgM/IgG) vizsgálat:

Az immunrendszer antitestet termel a vírus ellen. A szerológiai vizsgálatokon alapuló gyorsteszteknek két fajtája van, az egyiket rapid antitest tesztnek, a másikat automatizált antiteszt tesznek hívjuk. A vizsgálatok a fertőzés megtörténte után 5-9 nappal a vérben termelődő IgM típusú, 2-3 héttel később IgG típusú ellenanyagok jelenlétét mutatják ki.
A szerológiai tesztek hátránya, hogy később tudják igazolni a fertőzést, ezért sürgős helyzetben nem alkalmazhatók. Az ellenanyag vizsgálat biztonsági szűrésre, a vírus jelenlétének kimutatására nem alkalmas.
Ennek oka, hogy a vírus ellen termelt antitestek jóval tovább kimutathatóak a szervezetben, mint ahogy a vírus jelen van. Amennyiben az antigén-teszt pozitív lesz, az utalhat arra is, hogy fennáll, de arra is, hogy már meggyógyult és lezajlott a fertőzés.

Hogyan történik?

A vizsgálat az ujjbegyből nyert egy csepp vérből vagy vénás vérből mutatja ki az ellenanyagok jelenlétét. Az ujjbegy-teszt eredményére csak 15 percet kell várnunk, az utóbbi eset ugyan pontosabb, megbízhatóbb eredményt hoz, viszont bonyolultabb eljárás. A vizsgálati idő 1-3 óra, és érdemes ezt megismételni 2 héttel később is. 

Kiknek ajánljuk?

A tüneteket nem mutató emberek számára, akik kíváncsiak arra, hogy átestek-e már a fertőzésen.
Azoknak, akiknek enyhe légúti tüneteik voltak a teszt elvégzése előtt több mint 2 héttel.
Külföldről, magasan fertőzött területről érkezik haza.
Cégeknek, intézményeknek, akik fel szeretnék mérni, hogy jelen van-e a vírus az adott helyen.