A hiedelmekkel ellentétben a botox kezelés hatására izmaid nem bénulnak le, nem fagy le az arcodról a mosoly. Megfelelő szakértelemmel, adagolással és időzítéssel elérhető az, hogy az izmaid megtanuljanak lazítani, más szóval az, hogy a folyamatosan megfeszülő izmaid ne ráncolják az arcbőrödet.

 

Mi is az a botox?

A botox összetétele nem más, mint nagyon csekély mértékű botulinum toxin, amely eredetileg por állagú, ezért sóoldattal hígítják, hogy folyékony halmazállapotú legyen és injekcióként, célzottan beadhatóvá váljon. A botox az izmok folyamatos feszülését szünteti meg, – a tévhitekkel ellentétben – nem bénítja le azokat. A kezelés hatására az állandóan tónusban lévő izmok mozgását állítjuk le. Hatására az acetilkolin termelése, a hatóidő intervallumában folyamatosan csökken, majd végül teljesen megszűnik. Ezeknek a molekuláknak a feladata az idegi ingerületátvitel az izmok irányába. A botox kezeléssel ezt az ingerületátvitelt szüntetjük meg, miközben az izmokra és idegekre nem gyakorlunk semmilyen káros hatást.

 

Hogyan alkalmazzuk a botox készítményt?

Vékony injekcióstűvel, fájdalommeneten végezhető a beavatkozás, ezért lényegesen kevesebb kellemetlenséggel jár a legtöbb típusú ráncfeltöltés alkalmazásánál vagy a plasztikai műtéteknél. A beavatkozás során, az előre megjelölt pontokon, minimális botox kerül befecskendezésre. A kezelés hatása nem végleges és visszafordíthatatlan. Többnyire 4-6 hónapig tart a hatása. A kezelések mindössze 15 perc alatt végrehajthatók és azt követően mindössze 3-7 nap elteltével már szemmellátható az eredmény.

 

Kinek ajánljuk a botox kezelést?

Nemtől függetlenül 18 és 65 év közöttieknél nagy biztonsággal alkalmazható az eljárás. Azon belül is javasoljuk még azelőtt a botox kezelések megkezdését, mielőtt a ráncok igazán elmélyülnek, a bőr megtörik. Kimagasló eredményeket lehet elérni a mimikai, a dinamikus ráncok kezelésében, azaz a szem környékén a szarkalábak esetében, az ajkak körüli, a homlokon lévő vízszintes ráncok és a szemöldökök közti rosszalló, orr két oldalán lévő úgynevezett „bunny lines” vagy mérges hangulatot sugárzó redők teljes kisimításában, szájzug emelésében, . A homlok és a szemöldökök közti részek ismételt kezelése 4-6 hónap elteltével javasolt, a szemkörnyék és az ajkak körüli rész 3-4 havonta. Amennyiben még időben, a páciens 30-as éveinek az elején kezdjük meg a kezelést, az izmok idővel spontán egyre kevésbé feszülnek, egyre ritkábban szükséges a beavatkozás. Egyes esetekben teljesen elhagyható, mert a páciens megtanulja helyesen használni az arcizmait, nem lesznek folyamatos, túl erős mozgásban az izmok, nincs túlzott mimika, fölösleges ráncolás. Ez nem azt jelenti, hogy a páciens nem képes az arcmimikára vagy érzelmeinek kifejezésére. Hozzáértő orvosi kezeléssel a felesleges, folyamatosan fennálló izomfeszülések oldhatók fel vele, miközben az arc megőrzi természetességét és fiatalosságát. A fenti végeredmény elérése érdekében javasoljuk, hogy mindenképpen hozzáértő szakember végezze a kezelést. A nem szakavatott esztétikai próbálkozók sajnos nem kívánt mellékhatásokat idézhetnek elő, olyanokat, mint például a szemöldök lesüllyedése vagy aszimmetrikus arcforma. A tévhitek kialakulásáért is a szakszerűtlen vagy a túlzott alkalmazás a felelős. A kis mennyiségben, megfelelő helyen alkalmazott hatóanyag nem okoz olyan elváltozásokat az arcon, amelyektől sokan rettegnek.

 

Milyen mellékhatásai lehetnek a kezelésnek?

A kezelést követően az apró tűszúrások helyén, rövid időre előfordulhat bőrpír, enyhe bevérzés, amely egy-két hét alatt felszívódik. Közvetlenül a kezelést követően, a szúrások helyén enyhe duzzanatok keletkezhetnek, melyek pár órán belül felszívódnak. Fontos azonban, hogy a páciens ezeket a duzzanatokat ne nyomkodja, hiszen így elmasszírozza a befecskendezett anyagot, akár olyan helyekre is, ahova nem szerettünk volna botoxot juttatni. Fontos leszögezni, hogy a hiedelmekkel ellentétben a botoxszal nem lehet tartós egészségkárosodást okozni. Nagyon ritkán 1-2 napig fejfájás érzékelhető vagy izomgyengeség, ami spontán megszűnik. A Jó hír, hogy a mellékhatások közül annál több a pozitív, így a botox-ot már a ráncok eltüntetésén kívül más célra is használják. A túlzott izzadás megszüntethető vele az arcon, a tenyéren, a talpon és hónaljban is. A migrénes fejfájás kezelésben is hatékony eredményeket lehet elérni vele.

 

Kinek nem ajánljuk a botox-ot?

Várandós vagy szoptató anyáknak nem javasoljuk a kezelést illetve azokan, akik allergiások a botoxra vagy valamelyik összetevőjére. Nem alkalmazható láz vagy ideg-izom betegségek esetén sem.

 

MI a teendő a kezelés után?

A kezelés teljesen fájdalommentes és nincs felépülési idő. A beavatkozás után néhány órán át nem javasolt a fekvő pozíció és az előre hajlás azért, hogy a botox a kezelést követően a helyén, azaz a kezelt területen maradjon. Nem javasolt olyan tevékenység, amely az arcbőr felmelegedését eredményezi, azaz szaunázás, szolárium használata, napozás és az intenzív testmozgás. A kezelést követően 5 napig nem javasolt egyéb kozmetikai kezelés igénybevétele sem.

A botox kezelés megfelelő szakorvosi ellátással 15-20 perc alatt elvégezhető, látványos eredményt nyújtó, teljesen kockázat-, fájdalommentes és felépülési időt nem igénylő beavatkozás. Miért ne próbálnád ki!?