A bőrbetegségek sokfélesége minden esetben szakember felkeresését indokolja, hiszen a bőrünk szabad felületei azok, amik leginkább szembetűnőek mindennapi életünk során. Sok keserű pillanatot kerülhetünk el, ha figyelmet fordítunk a bőrbetegségek és bőrfertőzések kezelésére.
Bőrünk a szervezet első védelmi vonala, vagyis a bőr faggyúrétege és a bőr immunrendszere védik szervezetünket a külső kórokozókkal szemben. A bőrfertőzés kialakulását két körülmény együttes fennállása idézheti elő: kapcsolatba kell kerülnünk valamilyen kórokozóval, ami a közösségi életünk során bármikor bekövetkezhet, plusz a bőr barrier meggyengülése is szükséges hozzá.

A bőrbetegségek fajtái

Bőrbetegség és a bőrt érintő fertőző megbetegedés a testünk bármely részén jelentkezhet. A bőrfertőzéseket kórokozók okozzák, amelyek környezetünkből kerülhetnek kapcsolatba velünk. Ilyen kórokozó lehet: baktérium, gomba, vírus, élősködő parazita.

  • Baktérium okozta bőrbetegségek: orbánc, ótvar, szőrtüszőgyulladás. Bakteriális bőrfertőzésre utalhat gennyes gyulladt kiütések megjelenése.
  • Gombás fertőzések: körömgombásodás, bőr felületes fertőzései, testhajlati gombás fertőzések. Tünetei: a gombás megbetegedésekre jellemző hámló foltok kialakulása.
  • Vírusos bőrbetegségek sokfélék, ide tartozik a közönséges szemölcs (tenyéren, talpon), uszodaszemölcs, övsömör, ajakherpesz, mononukleózis.
  • Élősködő parazita okozza a viszketéssel járó rühösséget, és fejtetvességet.

Gyakori nem fertőző bőrbetegségek:

  • Csalánkiütés az egyik leggyakoribb bőrbetegség, mind allergia (gyógyszer, étel), mind intolerancia (gyógyszer, étel) kiválthatja, de társulhat akár felső légúti vírusfertőzéshez is, gyakran emésztőrendszeri betegség áll a háttérben. A bőrön viszkető, vándorló vizenyős kiütések jelentkeznek.
  • Ekcémák a bőr felső rétegének nem fertőző gyulladásos betegségei.
  • A pikkelysömör (pszoriázis) sok ember életét keseríti meg. Tünete, hogy a bőrön jól körülhatárolt területeken (könyök, térd, hajas fejbőr, fartájék) foltokban erősebb fehér pikkelyesedés jelentkezik. A pikkelyek vakarás után könnyen leválnak és fénylő, vörös, erősen vérzékeny felületet hagynak a bőrön. Ízületi panaszok kísérhetik, kezelése a bőrbetegség kiterjedésétől függ (modern gyógyszeres kezelés áll rendelkezésre a betegek tünetmentesítésére).
  • A rozácea kifejezetten az arcon megjelenő kellemetlen bőrtünet, jellemzően az orron és a járomcsont felett látható az apró erek tágulata, vörösség, ill. apró gennyes pattanások formájában. Kialakulását elősegíti az alkoholtartalmú italok, ill. forró és fűszeres ételek fogyasztása is.

A legapróbb elváltozás is a bőrön szakember segítségét igényli. A Körúti Orvosi Centrum bőrgyógyászai tapasztalt orvosok, akik szakszerűen diagnosztizálják a betegséget, segítenek az okok felkutatásában, és ami a legfontosabb, megtalálják az ön számára legmegfelelőbb kezelési módot.

A bőrbetegségek kezelése

Szakembereink először felmérik a tünetek súlyosságát, majd javaslatokat tesznek, akár gyógyszeres kezelés, akár életmódbeli tanácsok formájában. Antibiotikumok, gomba-, és vírusellenes szerek segíthetnek a fertőzés leküzdésében. Ha bőrén maradandó nyomokat hagyott valamilyen bőrfertőzés, vagy bőrbetegség, klinikánkon mód van az esztétikai bőrhibák halványítására, esetleg eltüntetésére is, pl. lézeres kezelésekkel.

Természetesen a bőrbetegségek olyan sokfélék, hogy megítélésük, kezelésük bőrgyógyász orvosaink segítségét feltétlenül igényli. Kérjen időpontot, akár régebb óta fennálló, akár nemrég felbukkant bőrtünetek esetén. Tudjuk, hogy bőrünk az, amit a környezetünkben élők mindig látnak, ezért is fontos, hogy mindent megtegyünk egészsége védelmében!