“Az Epicután teszttel olyan allergének is kimutathatók, mint a fémek, kozmetikai és illatanyagok, gyógyszerek, ételadalékok”


Hogyan történik a teszt?

 

A bőrgyógyászati allergia vizsgálata során – általában a hátra – tapaszokat helyez fel az orvos. Ezek a tapaszok meghatározott tartalmú, gyárilag ellenőrzött, gyakran előforduló allergénekkel vannak átitatva. Szakorvosaink a 20., 40., és a 60. percben vizsgálják a bőrreakciókat, majd még további 48 óráig viselni kell azokat, majd további 3 napig ellenőrizzük a hát bőrét az esetlegesen később kialakuló bőrreakciók miatt.

A hét végére az orvos komplett képet kap a felmerülő érzékenyítő anyagokról. Mind szóban, mind írásban rögzíti, megbeszéli Önnel, és elmondja, milyen készítményekben, anyagokban találhatóak ilyen jellegű allergének. (festékek, illatanyagok, konzerválószerek stb.)

Míg a testére helyezett korongok a bőrén vannak, fontos, hogy kerülje a nagyobb fokú izzadást, ne sportoljon, illetve az érintett területet kikerülve fürödjön. Így biztosítható, hogy a teszt eredménye alapján szakorvosaink az Ön számára korrekt információkkal szolgálhassanak.

Amennyiben már szed allergiaellenes gyógyszereket, a bőrgyógyászati allergiavizsgálat előtt egy héttel érdemes abbahagynia, hogy a szervezet alapállapotát vizsgálhassuk a teszt során. A vizsgálatot megelőző 6 hétben nem érheti a hát bőrét napfény és szolárium. A vizsgálatokat kizárólag hétfői vagy keddi napon tudjuk elkezdeni, és egy hét múlva fejeződnek be.


A vizsgálat során alapvetően a következő allergénekre jelentkező reakcióját elemzi a szakember: Neomycin sulphate (antibiotikum, amit több krém, kenőcs tartalmaz),Thiomersal (fertőtlenítő), Higany-II-chlorid(fertőtlenítő), 2-Mercaptobenzothiazole (ipar, háztartási ipar, gumi),Paraben mix (tartósítószer kozmetikumokban, gyógyszertári készítményekben), Primin, Benzocaine (érzéstelenítő), 4-tert-butinphenol-formaldehyd (gyanta, amit ragasztókban használnak), Resocinol (fertőtlenítő, festék előállításnál alapanyag), Thiuram mix (gumi), Kálium dichromate (fa pácolásnál, bőr cserzésnél használják), Clioquinol (gombaellenes szer), Terpentine peroxide (növényekben), Kolofonium (gyanta), 4-Phenylenediamine base (tartós hajfesték), Quaternium 15 (tartósítószer), Perubalzsam (ételízesítő, illatanyag), Sesquiterpenelactone (növények, kozmetikai termékek), Nickel sulphate hexahydrate (festék, lakk, lerámiák), Phenylbutazone (gyulladáscsökkentő), Ammoniated (higany bőrproblémák kezelésére), Fragrance mix II (parfümkeverék), Propolisz, Kobalt II chloride hexahydrate (festék), N-isopropyl-N’-phenil-p-phenylenediamine (fekte és szürke gumi termékekhez), fakátrány mix, Lanolin alcohol (kozmetikai termékekben), Formaldehyd (kipufogógáz, cigarettafüst), Propylene glycol (kozmetikai termékek), MCI/MI (kozmetikumokban), Fragrance mix 8% II.,Bisphenol A epoxy (gyanta építőipari ragasztókban), Budesonide (szteroid).