Az epicutan tesztelés: A bőrgyógyászati allergia vizsgálat során speciális tapaszokat helyez fel az orvos a hát felületére. Ezek a tapaszok európai standardnak megfelelő meghatározott tartalmú, gyárilag ellenőrzött, gyakran előforduló allergénekkel vannak átitatva. Az allergia teszt során szakorvosaink a 20., 40., és a 60. percben vizsgálják a bőrreakciókat. A tapaszokat még további 48 óráig viselni kell, majd további 5 napig ellenőrizzük még a hát bőrét az esetlegesen később kialakuló allergiás bőrreakciók miatt.

A hét végére az orvos komplett képet kap a tüneteket okozó, lehetséges érzékenyítő anyagokról. Mind szóban, mind írásban rögzíti, megbeszéli Önnel, és elmondja, milyen készítményekben, anyagokban találhatóak az adott típusú allergének. (festékek, illatanyagok, konzerválószerek stb.)

Míg az allergia teszt során a hátára helyezett korongok a bőrén vannak, fontos, hogy kerülje a nagyobb fokú izzadást, ne sportoljon, illetve az érintett területet kikerülve fürödjön. Csak így biztosított, hogy a teszt eredménye alapján szakorvosaink az Ön számára korrekt információkkal szolgálhassanak és teljes mértékben fény derüljön a kiváltó okokra.

Amennyiben már szed allergiaellenes gyógyszereket, a bőrgyógyászati allergia vizsgálat előtt egy héttel abba kell hagynia, hogy a szervezet alapállapotát vizsgálhassuk a teszt során. Ellenkező esetben a tesztelést nem tudjuk elvégezni. A vizsgálatot megelőző 6 hétben nem érheti a hát bőrét napfény és szolárium. A vizsgálatokat kizárólag hétfői vagy keddi napon tudjuk elkezdeni és egy hét múlva fejeződnek be.

A vizsgálat során alapvetően a következő allergénekre jelentkező reakcióját elemzi a szakember: Neomycin sulphate (antibiotikum, amit több krém, kenőcs tartalmaz),Thiomersal (fertőtlenítő), Higany-II-chlorid(fertőtlenítő), 2-Mercaptobenzothiazole (ipar, háztartási ipar, gumi),Paraben mix (tartósítószer kozmetikumokban, gyógyszertári készítményekben), Primin, Benzocaine (érzéstelenítő), 4-tert-butinphenol-formaldehyd (gyanta, amit ragasztókban használnak), Resocinol (fertőtlenítő, festék előállításnál alapanyag), Thiuram mix (gumi), Kálium dichromate (fa pácolásnál, bőr cserzésnél használják), Clioquinol (gombaellenes szer), Terpentine peroxide (növényekben), Kolofonium (gyanta), 4-Phenylenediamine base (tartós hajfesték), Quaternium 15 (tartósítószer), Perubalzsam (ételízesítő, illatanyag), Sesquiterpenelactone (növények, kozmetikai termékek), Nickel sulphate hexahydrate (festék, lakk, lerámiák), Phenylbutazone (gyulladáscsökkentő), Ammoniated (higany bőrproblémák kezelésére), Fragrance mix II (parfümkeverék), Propolisz, Kobalt II chloride hexahydrate (festék), N-isopropyl-N’-phenil-p-phenylenediamine (fekte és szürke gumi termékekhez), fakátrány mix, Lanolin alcohol (kozmetikai termékekben), Formaldehyd (kipufogógáz, cigarettafüst), Propylene glycol (kozmetikai termékek), MCI/MI (kozmetikumokban), Fragrance mix 8% II.,Bisphenol A epoxy (gyanta építőipari ragasztókban), Budesonide (szteroid).

A nutritív és inhalatív allergia vizsgálatra az év bármely szakaszában jelentkezhet a páciens, ezekhez nem szükséges semmilyen egyéb feltétel. A vérből vett mintán alapuló laboratóriumi vizsgálat az allergiát okozó specifikus IgE molekulák emelkedett szintjének kimutatásán alapszik. Attól függően, hogy hány fajta ellenanyagot szeretnénk kivizsgáltatni, többféle panel is elérhető intézetünkben: nutritiv panel esetében 20 és 40, inhalativ panel esetében pedig 20 és 36 tételből álló tesztet tudunk alkalmazni.

A gyermek allergia vizsgálatai a felnőttekével megegyezik. Elsősorban vérminta alapján történik a vizsgálat, de nagyobb gyermekeknél (2 éves kor felett) szóba jöhet a Prick karcolásos teszt is.

Fontos, hogy a koronavírus az allergiás tünetekhez hasonló panaszokat okozhat, mely lehet köhögés, légszomj vagy bőrkiütés. A két probléma azonban nem összetévesztendő: amennyiben ezekhez a panaszokhoz fáradékonyság, fejfájás, általános gyengeség vagy a szaglás/ízlelés elvesztése is párosul, akkor Covid-teszt elvégzése javasolt, melyekre – PCR és antigén típusokra egyaránt – rendelőnkben lehetőség van.