Csalánkiütés

“Különböző nagyságú, néha összefolyó, a bőr szintjétől kissé kiemelkedő foltok.”

Szabálytalan alakúak, színük halványvörös vagy fehér és erősen viszketnek. Alapvetően laposak, szabálytalan alakúak, éles szélűek és a normál bőrtől jól elkülönülnek az érintett bőrterületek. Hirtelen jelentkeznek és nagyon gyorsan kialakulnak, de pár óra alatt el is múlnak (kivéve amennyiben krónikus esetekről beszélünk). Sokan összekeverik a szúnyogcsípéssel, de küllemében és jelenléti idejében is különbözik a kettő egymástól.

A csalánkiütés (urticaria) egy gyakori bőrtünet. A bőr középső rétegében, az irhában jön létre a vizenyő, amely az erek áteresztőképességének fokozódása miatt alakul ki. A lakosság körülbelül 20% – 25%-át érinti. Amikor az erek körül található speciális sejtekből (hízósejtekből) felszabadul a hisztamin nevű anyag – ami a duzzanat kialakulásáért és a viszketésért is felelős – létrejönnek a tipikus kínzó panaszok.

A csalánkiütés olykor járhat bevérzéssel és különféle más allergiás tünetekkel is, mint a köhögés, tüsszögés, szemviszketés, de akár az ajkak, szemhéjak, nyelv vagy a gége duzzanata is jelentkezhet, melyek adott esetben életveszélyes állapotot idézhetnek elő.

A bőrben számos inger kiválthatja a hisztamin kiáramlását. 

 

Mik lehetnek az okok?

 • Gyógynövények: áldásos hatásuk mellett erősen allergén tulajdonságokkal rendelkeznek a gyógynövények, így a belőlük készült gyógyászati termékek, orvosságok, teák mind okozhatnak panaszokat.
 • Gyógyszerek: az újonnan szedett gyógyszerek esetében előfordulhat is a csalánkiütés, de az alkalmi szedésű (fájdalomcsillapító, lázcsillapító, stb.) készítmények esetében is lehet ez az oka a csalánkiütésnek.
 • Ételek: bizonyos ételek – így például az alkoholok, konzervek, sajtok, tenger gyümölcsei, csokoládé, tojás, feldolgozott húskészítmények – magas hisztamintartalmúak, további élelmiszerek – főleg gyümölcsök és zöldségek – direkt hisztaminfelszabadulást idézhetnek elő és okozhatnak ezáltal csalánkiütést.
  Ehhez a kategóriához kapcsolódnak bizonyos tartósítószerek, ételfestékek, adalékanyagok, ízfokozók, amelyek sok esetben okozzák ezeket a gondokat.
 • Fertőzések, gócok: mandula, fog, epehólyag, petefészek, prosztata – a leggyakoribb gyulladásos gócok, amelyek csalánkiütésért felelhetnek, de sokszor fertőzések – vírusok, baktériumok, gombák, paraziták – jelentik a probléma okát.
 • Autoimmun betegségek: az autoimmun betegségeket (például pajzsmirigy problémák) nem egyszer kíséri csalánkiütés.
 • Kontakt okok: kozmetikumok, mosószerek, bőrrel érintkező vegyi anyagok (például ruhafestékek) szintén okai lehetnek ennek a bőrproblémának.
 • Rovarcsípés: a méh- és darázscsípés által a szerveztbe kerülő méreg nagyon intenzív hisztaminfelszabadulással jár együtt, amely sokszor okoz csalánkiütést.

A csalánkiütés okozhatja továbbá stressz és/vagy más pszichés eredetű problémák is, de olyan is megeshet, hogy szinte lehetetlen az okát megállapítani.

 

Milyen típusú lehet a csalánkiütés?

 • Akut (heveny) csalánkiütés, ami hat hétnél rövidebb ideig tart. Gyakran előforduló okok a fertőzések, ételek, gyógyszerek, rovarcsípés. A tüneteket enyhítő, megszüntető kezelést igényel, általában részletes kivizsgálás nem történik.
 • Krónikus csalánkiütés, ami hat hétnél tovább tart. A krónikus csalánkiütést okozhatja ételintolerancia, emésztőszervi betegség, gyulladásos góc vagy pajzsmirigy vagy autoimmun betegség, de ahhoz, hogy a pontos kiváltó okot meg lehessen állapítani, a bőrgyógyász részletesen kikérdezi a beteget, megvizsgálja, akár laboratóriumi vizsgálatot vagy bőrmintavételt is elrendelhet.
 • Fizikai csalánkiütés, melyet a napfény, meleg, hideg, víz, nyomás, vibráció vagy testmozgás is kiválthat. Leggyakrabban a bőr nyomásának, dörzsölésének (mechanikus inger) hatására jelentkezik és hónapokig, évekig is eltarthat.
 • Hideg csalánkiütés, mely a hideg vízben fürdéskor kipirulással jár, fulladást és ájulást válthat ki.

 

Milyen tünetei vannak?

A csalánfoltok néhány perc alatt kialakulnak, kínzóan viszketnek. Éjszaka a panaszok fokozódhatnak. Kísérheti hányás, hasmenés, láz, allergia esetében más tünetek, allergiás reakciók is megjelenhetnek. A csalánkiütések a szem körül, ajkon, nemi szerven, illetve egyéb, ún. laza kötőszövetű helyeken jelennek meg, ahol jelentős duzzanat (ödéma) alakulhat ki.

 

Hogyan történik a kezelése?

A csalánkiütés a legtöbb esetben magától elmúlik relatív rövid időn belül és sok esetben egyáltalán nem tér vissza. Súlyosabb, akut esetben viszont a gége duzzanata, légzési, nyelési nehézségek miatt akár sürgősségi ellátásra is szükség lehet.

Alapvetően a legjobb terápia az ok vagy okok felszámolása, valamint a rejtett bakteriális gócok megszüntetése. Továbbá fizikális tesztek, bőrteszt, bőrminta vétele, illetve számos egyéb vizsgálat – teljes vérkép, gyulladásos faktorok, pajzsmirigyhormonok meghatározása, gyomortükrözés, immunológia, allergológia – válhat szükségessé.

Tüneti kezelésként gyógyszeres kezelés javallott, úgynevezett antihisztaminok alkalmazhatók, melyek önmagukban vagy kombinációban, akár emelt dózisban is használhatók szakorvos felügyelete mellett. Meggyőzően hatnak kiegészítésként a szisztémás kortikoszteroidok is.
Sok esetben segíthet egy speciális diéta, amelynek alapja a hisztamintartalmú ételek, valamint a hisztaminfelszabadulást serkentő alapanyagok mellőzése. Ide tartoznak a fentebb említett, ebből a szempontból nagy rizikójú ételcsoportok, de ebben az esetben dietetikus segítségével akár egy személyre szabott étrend is kérhető.

Hosszan fennálló panaszok esetén ajánlatos a betegség pszichés hátterével is foglalkozni, hiszen az elhúzódó, kellemetlenül kínzó tünetek akár depressziós állapotokhoz is vezethetnek, ronthatják a mentális egészséget, amelyek aztán egy ördögi kört aktiválnak. Az ezzel járó stressz sajnos komoly rizikófaktort jelent és tovább ronthatja a bőr állapotát.